fbpx

[Video] Vse izvenparlamentarne stranke na velikem soočenju povsem enotne: Cerarjeva vlada je neučinkovita pri zajezitvi migrantskega vala in soodgovorna za kaos v zdravstvu

V sredo je na Nova24TV potekalo prvo predvolilno soočenje izvenparlamentarnih strank, ki se borijo za vstop v državni zbor, na katerem smo predstavnike strank povprašali o za prihodnost države ključnih temah, kot so varnost in migranti, pokojnine, zdravstvo, NLB in divje kadrovanje. Voditelji strank so dobili priložnost predstaviti svoja stališča glede ključnih vprašanj, s katerimi se bo morala soočiti prihodnja vlada, kateri so Miro Cerar in druščina v štirih letih neučinkovitega vodenja države nakopali ogromno dela.

Manjkal je edinole predsednik Liste Marjana Šarca, Marjan Šarec, ki se je očitno televizijskega soočenja ustrašil. Gostje so bili Aleš Primc, Združena desnica (ZD), Zmago Jelinčič, Slovenska nacionalna stranka (SNS), Bojan Požar, Lista novinarja Bojana Požarja (LNBP), Andrej Magajna, Novi socialni demokrati (NSD), Primož Jelševar, Slovenska ljudska stranka (SLS) in Bojan Dobovšek, Dobra država (DD).

Vprašanje varnosti – vse stranke se strinjajo, da je bila Cerarjeva politika migrantov neučinkovita
Prva pereča tema je bila seveda prihod migrantov. Bojan Požar meni, da se sedanja vlada ni dobro soočala z migrantsko krizo, “treba pa je opozoriti, da smo pred drugim valom, in to Cerarjeva vlada prikriva, ravno zaradi volitev. Mi ocenjujemo, da bi morala nova vlada postaviti resnejše ukrepe za meje”. S tem se strinja Jelševar, ki je dejal, da so v SLS “absolutno proti migrantski krizi sedanje vlade, na to smo že prej opozorili. V Evropi si ne želimo takšnega števila migrantov, saj le izkoriščajo naše socialne transferje, med njimi so tudi teroristi in tega v SLS ne bomo dopustili”.

Jelinčič je bil bolj kot drugi ostrojezičen glede migrantov in je dejal, da je njegova stranka v parlamentu pisno podala zahtevo že leta 2011 v zvezi z migrantsko krizo. “Nobenega migranta v Sloveniji, saj nimajo tu kaj delati. V naših medijih nič ne pišejo o grozljivih stvareh, ki se dogajajo zaradi migrantov na Švedskem in v Nemčiji – v slednji so se namreč migranti že začeli zbirati v kriminalne združbe, da se borijo proti tistim, ki so proti migrantom in proti nemški vladi, in kot kaže, to čaka tudi nas.” Tudi Dobovšek je dejal, da so v Dobri državi na migrante opozarjali že preden je bil migrantski val, v katerem vlada ni odigrala svoje vloge in ni zavarovala schengenske meje. “Težave je treba reševati v izvoru, tranzitu in tudi v ciljnih državah.”

Primca pa najbolj skrbi to, da “migrantski val ni bil spontan, ampak vzpodbujen, na eni strani od levičarskih vlad (Merkel), po drugi strani pa gre za načrtno okupacijo zahodne Evrope s strani arabskih držav in tudi Turčije. Migrantski val postaja tudi način sodobnega vojskovanja in tega se moramo zavedati. In temu se moramo upreti”. Poudaril je tudi premajhno rodnost v Sloveniji in Evropi nasploh, in dejal, da nismo sposobni preživeti s to civilizacijo, ki ima pet ali šest otrok na družino. “Slovenija mora postati družinam prijazna družba. Ravno za to gre v Združeni desnici, da naredimo Slovenijo prijazno otrokom in družinam in povečamo stopnjo rodnosti.”

Neurejeno slovensko zdravstvo – največji krivec je korupcija
Glede na to, da vsaka vlada obljublja, da bo zdravstvo uredila, je vseeno po vsakem mandatu še slabše, čakalne vrste so se v 4 letih celo potrojile. Vse stranke bodo v koaliciji morale stopiti skupaj, če bodo želele to tematiko končno rešiti v korist Slovenk in Slovencev. Andrej Magajna pravi, da je tukaj najbolj kriva korupcija. “Tukaj Cerar ni nič reagiral, ministrica za zdravstvo pa še manj. Vemo, da je največji proračunski porabnik ministrstvo za zdravstvo – najprej je treba zajeziti korupcijo, kot na vseh drugih področjih, in to je tudi ključni razvojni problem Slovenije, ne pa program, kako odpirati nova delovna mesta; kaj pomaga gospodarska rast, če je ta državni sektor prava ponikalnica. Druga stvar pa je zasebni sektor – zgledujmo se po Avstriji.” V Slovenski ljudski stranki so pripravili zelo eksaktne rešitve: “Najprej je treba zagotoviti uspešno upravljanje v tej državi, ne le v zdravstvu, ampak na vseh področjih. V slovenskem zdravstvu je dovolj denarja. Zdravniki niso sposobni za optimalno vodenje bolnišnic, za to so menedžerji, in mi smo na to temo pripravili ogromno okroglih miz ter ugotovili, da v Avstriji bistveno bolje deluje – po sistemu dobrega gospodarja spremeniti celotno zdravstvo in takrat bomo čakalne vrste dejansko odpravili.”

Jelinčič pa se pri neurejenem zdravstvu sprašuje, “zakaj morajo biti Krkina zdravila v Sloveniji enkrat dražja kot drugje, zakaj moramo zbirati zamaške za operacije, pa vendar celo življenje plačujemo za socialno varstvo. Korupcija – treba je iti na ostro“. Kot drugi se tudi Dobovšek strinja, da je v zdravstvu denarja dovolj, vendar odteka skozi koruptivne posle. “Urediti je treba čakalne vrste in nabavo opreme in tudi svetovalne pogodbe. Ključno pa je vodenje institucij, tisti, ki so bili imenovani, naprimer v klinični center, tisti niso opravili svoje funkcije in niso odgovarjali. Mi se zavzemamo za prepoved opravljanja javne funkcije za tiste, ki so oškodovali državno premoženje, in v zdravstvu jih je kar nekaj, ki jih je vlada postavila na to funkcijo, pa je ne bi smeli opravljati.” Primc pa je dejal, da bi se korupcijo dalo enostavno rešiti na način, da bi bilo več zdravstva privatnega. “To ne pomeni, da ne bi bilo javnega, še vedno bi bilo javno zdravstvo. ampak kjer bi privatniki, s svojim denarjem nabavljali material.”

Za zaključek kroga o neurejenem zdravstvu je bil oster tudi Požar, ki je dejal, da je zdravstvo tipičen primer kaosa, ki ga zapušča ta vlada, in govoriti, da nimamo dovolj denarja, je popolna bedarija. “Slovenija ima dovolj denarja. Začeti ga je le treba normalno razporejati. Tukaj pa je glavni problem, da sta Cerar in ministrica za zdravje preprosto pristala na to, da bosta obdržala napajanje vseh lobijev, in to pod krinko zagovarjanja javnega zdravstva. Če bo katerakoli od strank, ki so sedaj v koaliciji, ostala v vladi, se bo dogajalo to, kar se dogaja zdaj. Mi konkretno pa predlagamo, da vsak, ki redno plačuje prispevke v zdravstveno blagajno, če pristane v čakalni vrsti, ima pravico, da gre k osebnemu zdravniku v Sloveniji ali tujini na stroške države, in s tem jim bomo izkoreninili v zelo kratkem času.”

Soočenje je bilo pestro in dinamično ter na momente tudi zelo burno, na koncu pa so vsi priznali, da je bila oddaja narejena na bistveno višji ravni kot na RTV ali katerikoli drugi komercialni televiziji. Oddajo je povezoval voditelj Luka Svetina. Celotno soočenje si lahko ogledate na spodnji povezavi.

A. G.