fbpx

Slab dan za Vesela: Kako se je tiskovna konferenca, s katero je bil načrtovan medijski umor Počivalška, sprevrgla v izmotavanje o lastnih nečednostih!

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel (foto: STA)

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je v sredo sklical tiskovno konferenco na kateri naj bi dal izjavo v zvezi z danes izdanim osnutkom revizijskega poročila revizije nabav zaščitne in medicinske opreme zaradi epidemije covid-19. Kakor smo napovedali je šlo za poskus priprave terena za medijski umor predsednika SMC Zdravka Počivalška pred nocojšnjo sejo sveta SMC ob 19. uri. Konferenca, ki je sicer trajala več kot uro, je vsebovala le eno ključno informacijo, da je 13 zadev iz osnutka revizijskega poročila bilo predanih policiji in da o ničemer ne sme govoriti. Kakor je povedal Vesel, bi pri 13 pogodbah lahko bili zaznani sumi kaznivega dejanja. Lahko pa ne bi. Izvedeli najbrž ne bomo še lep čas, saj vsebina osnutka poročila vsebuje oznako tajno. Preostanek tiskovne konference je minil v Veselovih čustvenih izlivih, ki so bili polni nasprotujočih si informacij. Tako je trdil, da so na računskem sodišču enotni, obenem pa vztrajal, da je namestnika Jorga Petroviča zamenjal zaradi njegove neodzivnosti. Posebno mesto pa si zasluži zavajanje glede KPK. 

Tiskovna konferenca predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela nas je pustila precej prazne in z znanim priokusom, da je šlo za pripravo terena za poskus medijskega umora predsednika SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Namreč, konferenca je trajala več kot uro, prirejena pa je bila za to, da je predsednik računskega sodišča povedal, da je osnutek, o katerem ne sme povedati ničesar, že končan in da so 13 zadev predali policiji. Kar ni bila novica, saj je to napovedal prejšnji teden in se je o tem govorilo že mesece. Preostali čas se je, treba mu je priznati retorično dobro, zagovarjal glede obtožb, najsi je šlo za zamenjavo namestnika ali njegove milijonske posle s FIFO – v prostem času.

Zaradi očitne nesmotrnosti konference in očitno nenaključnega timinga (potem, ko se je izvedelo, da ima zvečer SMC svojo sejo), v kateri se je iz javnosti tudi kaj ponorčeval (kar je lepo komentiral dr. Matej Lahovnik v svojem tvitu) si ne moremo kaj, da ne bi rekli, da smo imeli v naših napovedih prav. Da je bila tiskovna konferenca organizirana z namenom priprave terena za poskus medijskega umora Zdravka Počivalška.

https://twitter.com/LahovnikMatej/status/1344269626834825216

O nesmotrnosti današnje tiskovke sta v svojih tvitih razmišljala tudi nekdanji poslanec, Marko Pavlišič, ki se je spraševal, ali je bil smoter tiskovke le v tem, da Vesel pove, da je nekaj predal policiji, in sam Zdravko Počivalšek, ki je v tvitu še enkrat povedal, da so bili na ministrstvu kooperativni, da pa se mu zdi nenavadno, da se prireja tiskovko v takšnem času o takšni informaciji (osnutku, o katerem se ne sme govoriti):

Tudi novinar Aljuš Pertinač se je spraševal, čemu je bila zadeva skomunicirana kot je bila in jo označil za strel v koleno: “Nimam nobenega dokaza, da osnutek poročila Računskega sodišča, ki bo menda danes javno predstavljen, ne pije vode in ni pripravljen strokovno korektno oziroma pošteno. Obratno pa velja za to, kako je bil peljan postopek in zadeva komunicirana v javnosti. Čisti strel v koleno.”

“Kdor je spremljal tiskovno konferenco predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela je lahko sam hitro uvidel, da predsednik RS, kar zadeva delo na FIFA, laže,” je bil neprizanesljiv novinar Bojan Požar. Po njegovem mnenju bo Vesel zaradi takih laži v kratkem prisiljen odstopiti, “ker s takšnimi lažmi ga tudi MSM ne more rešiti …” Po Požarjevem mnenju “tak predsednik računskega sodišča preprosto mora odstopiti. On preganja uradnike, če napačno nabavijo kuverte, sam pa pozabi pridobiti zakonsko obvezno dovoljenje za en milijon evrov postranskih zaslužkov, in se poleg tega še spreneveda, da gre za “športno dejavnost”…”

Na mestu je vprašanje, kdo je tu nor? Odgovorni urednik Siola Peter Jančič je medtem opozoril, da “KPK nič ne ve o komunikaciji, da bi Vesel smel služiti na Fifi. Ali je po 200.000 evrov prihodkov letno pravilno prikazal, (je prijavljal spremembe premoženja) pa zaradi varstva zasebnosti ni javen podatek.”

Odgovorni urednik informativnega programa na PlanetTV Mirko Mayer pa je medtem povlekel vzporednice med medijskim linčem nekdanje kmetijske ministrice dr. Aleksandre Pivec, ki so jo rušili zaradi nekaj 200 evrskih pogostitev, in pa dejstvom, “da KPK prvemu revizorju v državi uradno nikoli ni dala zelene luči za 250.000 EUR popoldanskega zaslužka na leto, tipična za prostor.” Mayer je to označil za značilnost prostora v katerem živimo.

https://twitter.com/Mirko_Mayer/status/1344300861816778754

Vsekakor je sporno tudi Veselovo zatrjevanje, da pri njegovem “obstranskem” delu za FIFA ni nikakršnih težav, saj naj bo šlo za športno in kot tako neprofitno organizacijo. Po mnenju sodišča EU je njegovo početje vsekakor problematično. Če vzamemo primer Laurenta Piaua, je omenjeno sodišče ugotovilo, da je FIFA podjetje in ustreza definiciji združenja podjetij, kar lahko najdemo tudi v Zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence (ZPOmK-1). Kakor piše v 3. členu Zakona o preprečevanju omejevanja konkurence je podjetje “subjekt, ki opravlja gospodarsko dejavnost, ne glede na njegovo pravnoorganizacijsko obliko in lastninsko pripadnost. Podjetje je tudi podjetniško združenje, ki neposredno ne opravlja gospodarske dejavnosti, vendar vpliva ali bi lahko vplivalo na ravnanje podjetij iz prvega stavka te točke na trgu;”.

Ko k temu prištejemo še dejstvo, da na KPK ne najdejo pisne dokumentacije s katero bi izdali odobritev za takšno obstransko dejavnost, sam Vesel javnost glede tega zavaja, osrednji mediji pa to gladko prezrejo, res lahko rečemo: “Tipično za prostor, v katerem delamo in živimo.”

Aleš Ernecl