fbpx

Vsi, ki so sodelovali pri prepovedi koncerta hrvaškega glasbenika Thompsona, se lahko pogreznejo v zemljo! Po dveh letih upravno sodišče potrdilo, da je bil njegov koncert prepovedan nezakonito!

Marko Perković Thompson (Foto: FB)

Upravno sodišče se je očitno le zganilo v zadevi glede prepovedi koncerta Thompsona v Mariboru in tožbi organizatorja Mirana Trola ugodilo v vseh točkah. Organizator se je zaradi zavlačevanja pred tem sicer moral obrniti na vse instance, ki pa niso ukrepale, zato je zadevo že vložil tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Za prepoved so sicer maja 2017 navijali nekateri radikalni levičarji in večina medijev, ker pa je bila Thompsonu dana priložnost, da na javni RTV predstavi svojo plat zgodbe, je na tem zavodu sledila prava čistka. O prepovedi so takrat razpravljali tudi v državnem zboru, sprožila pa je pravi mednarodni škandal, ki ni bil v čast pravni in demokratični državi. V času prepovedi je bila v glavni vlogi kot načelnica mariborske upravne enote zdajšnja ministrica za delo družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer. 

Kot kaže, je upravno sodišče po dveh letih v zvezi s prepovedjo koncerta najbolj priljubljenega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona konec maja ugodilo tožbi organizatorja Milana Trola, in sicer v vseh točkah. Zdaj je jasno, da je bil koncert prepovedan nezakonito. Koncert bi se sicer moral odviti v zasebni dvorani Lent v lasti Stojana Auerja, bil pa je polno razprodan že dneve pred napovedanim datumom. Oškodovani organizator Miran Trol je ob napovedanih protestih Socialistične partije Slovenije vseskozi sodeloval s policijo in v zvezi z njihovimi zahtevami tudi zmanjšal število udeležencev koncerta, a nazadnje je do prepovedi kljub temu prišlo. Zdaj bomo, kot kaže, odškodnino za poslovno škodo zaradi prepovedanega koncerta plačali kar vsi davkoplačevalci!

Socialistična vlada koncert prepovedala na podlagi svetovnega nazora glasbenika
Leta 2017, ko je mariborska upravna enota pod vodstvom takratne načelnice Ksenije Klampfer v času socialistične vlade Mira Cerarja izdala prepoved koncerta Thompsona, je bila Slovenija zgrožena, saj je bilo mnogim jasno, da je bil koncert cenzuriran. Prepoved je temeljila na spremenjeni varnostni oceni, ki pa je v veliki meri temeljila na svetovnonazorski usmeritvi tega glasbenika. Poje namreč pesmi z domoljubno in s katoliško vsebino, kar pa je za levičarje popolnoma nesprejemljivo.

Ksenija Klampfer (Foto: STA)

Zadeva je na upravnem sodišču stala dve leti
Tudi ministrstvo za notranje zadeve, ki je bilo takrat pod vodstvom Vesne Györkös Žnidar, je kot drugostopenjski organ v zvezi s pritožbo organizatorja Trola potrdilo odločitev upravne enote, pritožbo pa zavrnilo kot neutemeljeno. Trol se je zato obrnil na upravno sodišče, ki pa v dveh letih ni bilo sposobno sklicati obravnave, na kateri bi zaslišali Klampferjevo, zdaj ministrico za delo, družino in socialne zadeve. Zadeva je bila v pristojnosti treh sodnic, Vlaste Švagelj Gabrovec, Violete Tručl in Sonje Kočevar, pri čemer se je slednja že upokojila in jo je na tem mestu zamenjala Nevenka Džebi. Znan je podatek, da so tri omenjene sodnice v roku enega leta kršile ustavo večkrat, kot preostalih 800 sodnic skupaj.

Trol se je zaradi zavlačevanja upravnega sodišča obrnil na vse instance, pustili so ga čakati!
Ker so zadeve stale tako dolgo, se je organizator Trol najprej obrnil na predsednico sodišča Jasno Šegan, nato na predsednika vrhovnega sodišča Damjana Florjančiča, sodni svet in na ustavno sodišče. Tričlanski senat ustavnega sodišča, ki so ga sestavljali Špelca Mežnar, Matej Accetto in Jadranka Sovdat, je sprejel odločitev, da Trola zavrne in naj ta še kar čaka. Februarja letos se je nato Trol obrnil še na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, kjer so njegovo pritožbo pravočasno in popolno sprejeli v nadaljnjo obravnavo, kar je pomenilo, da bi se tožba v kratkem pričela. A kot kaže, to ne bo potrebno, saj je tožbi ugodilo upravno sodišče.

Foto: Fb

Proti Thompsonu se je odvila medijska kampanja, sodelovali vidni levičarji
Za prepoved Thompsonovega koncerta so se sicer zavzeli številni slovenski skrajni levičarji, od Barbare Rajgelj pa do Marka Milosavljevića. Za prepoved se je zavzel tudi takratni predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki naj bi se za takšne pozive odločil na podlagi poslušanja pesmi Anica, Kninska kraljica, ki naj bi sprožala nestrpnost, a Brglez je pri tem popolnoma zanemaril kontekst pesmi, saj je ta nastala v času domovinske vojne kot bojna pesem. Ni bila torej ustvarjena z namenom širjenja sovraštva, pač pa za dvigovanje morale med bojem. Mariborski Mladi forum Socialnih demokratov je na ministrstvo za notranje zadeve naslovil tudi poziv za prepoved koncerta. Medijsko kampanjo proti Thompsonu so sicer vodili pri trobilu Večer v lasti tajkuna Uroša Hakla, zaostajali pa niso niti pri drugih medijih, na primer pri Delu ali pa pri POP TV, kjer so v oddaji Preverjeno skušali dokazovati domnevno ustaško usmerjenost pevca na podlagi tega, kakšne barve majice nosijo obiskovalci njegovih koncertov, kaj je počel njegov dedek med drugo svetovno vojno ipd.

Brzi Mile (Foto: Twitter)

Na RTV zaradi Thompsona izvedli čistko
Tudi TV Slovenija je o koncertu Thompsona poročala izrazito nenaklonjeno, z izjemo Igorja Pirkoviča, takratnega urednika oddaje Tednik, ki je v tej oddaji dal glasbeniku tudi možnost, da predstavi svoja stališča in svoje poglede na zadevo. V oddaji ni bilo nič spornega, pogovor novinarja je bil izveden korektno, a možnost pluralnosti na mediju, ki smo ga prisiljeni plačevati s prisilnim RTV-prispevkom, je sprožila vihar med levičarji, pod pritiski se je moral Pirkovič odločiti za odstop z uredniškega mesta oddaje Tednik. A čistka se pri tem ni končala, direktor Igor Kadunc je želel zaradi tega umakniti tudi takratno direktorico TV Slovenije Ljerko Bizilj, ki se je sicer pozneje upokojila, ter takratno urednico informativnega programa Jadranko Rebernik.

O prepovedi koncerta so razpravljali tudi v parlamentu, Grims opozoril na kršenje ustavnih načel
Spomnimo. Poslanec SDS in nekdanji predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims je ob prepovedi koncerta izrazil prepričanje, da s tem prihaja do grobe kršitve ustavnega načela svobode izražanja in svobode združevanja. “V tem primeru pa je zadeva še bolj očitno ustavno sporna, saj sta spremenjena varnostna ocena policije in z njo prepoved koncerta utemeljeni na ‘svetovno nazorski usmeritvi glasbenika’. Že samo policijsko ocenjevanje – po njihovem sicer ‘splošno znane’ – svetovne nazorske usmeritve posameznika je očitna kršitev temeljnih demokratičnih načel družbe, ki izhajajo iz ustave. Da pa ima takšna utemeljitev lahko težke posledice za glasbenika in organizatorje koncerta ter vse, ki so se hoteli koncerta udeležiti, pa je očitna kršitev ustavnih načel in pravic državljanov ter spominja na povsem druge čase totalitarnih sistemov,” je brez dlake na jeziku zapisal Grims.

Poslanec SDS Brank Grims (Vir: STA)

Prepoved koncerta sprožila pravi mednarodni škandal
O prepovedi so med drugim obširno poročali hrvaški mediji, ki jih je prav tako šokirala možnost, da se glasbeni koncert v državi članici Evropske unije dobesedno cenzurira. Odzvala se je hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ki je prepoved obsodila kot kontraproduktivno ter dejala, da je glasba namenjena povezovanju ljudi. Ukrepal je tudi premier Andrej Plenković, ki je hrvaški veleposlanici naročil, naj preveri situacijo in poizve glede razlogov za prepoved koncerta. Takratni zunanji minister Karl Erjavec se je cinično odzval s pripombo, da tudi v nekaterih hrvaških krajih Thompson ni imel koncerta, a pri tem je bistveno upoštevati dejstvo, da gre za objekte v lasti občin, kjer so na oblasti levičarji, v primeru Maribora pa je šlo za dvorano v zasebni lasti. Thompson sicer brez večjih težav nastopa v drugih državah EU, kot so Nemčija, Švica in Avstrija, prav tako pa je imel svoje koncerte že v Združenih državah Amerike, v Kanadi in v Avstraliji.

Foto: STA

J. Ž.