Vstopamo v obdobje hudih varnostnih in ekonomskih izzivov, zato potrebujemo izkušenega državnika, z močno koalicijo

Datum:

Aktualni vladi dodati še eno stranko, imeti trdno večino v parlamentu, biti kos izzivom, ki prihajajo z nekimi močnimi državniki – to je tisto, kar si jaz želim pri bodoči vladi. Janšo pa vidim kot precej izkušenega in močnega državnika,” nam je zaupal politični analitik Miran Videtič.

“Pravzaprav si želim vlado močnih ljudi: močnega predsednika vlade, državnika, ki bi znal sestaviti ministrsko ekipo, ki bi bila sposobna odgovoriti na izzive, ki nas čakajo. Te pa so predvsem varnostni in gospodarski. Vidi se, da v svetovnem merilu vstopamo v neko obdobje hudih varnostnih in ekonomskih oziroma gospodarskih izzivov,” meni politični analitik Miran Videtič. Ob tem si želi tudi številčno močnejšo koalicijo, kot je aktualna. V konstalaciji sil niti ne bi česarkoli bistveno spreminjal, ampak bi aktualni koaliciji kvečjemu dodal še kakšno stranko, takšna vlada pa bi lahko bila kos izzivom.

Glede opozicije Kul in Roberta Goloba pa ostaja precej skeptičen, čemur botruje zgodovina. Ta nas uči (najboljši primer je bil Miro Cerar s svojim SMC-jem), da se je prihajalo na oblast z nekimi floskulami (konkretno Cerar s področja etike in morale), podobno kot Golob sedaj na veliko govori o zelenem in trajnostnem prehodu. “Jaz nisem v skupini tistih, ki bi bil pripravljen še enkrat pasti na takšno “finto”. Skratka: aktualni vladi dodati še eno stranko, imeti trdno večino v parlamentu, biti kos izzivom, ki prihajajo z nekimi močnimi državniki – to je tisto, kar si jaz želim pri bodoči vladi. Janšo pa vidim kot precej izkušenega in močnega državnika.”

Politični komentator Miran Videtič. (Foto: posnetek zaslona, Planet TV)

Ob tem priznava, da ima tudi Janša svoje napake, a če mu bo vodenje države še enkrat zaupano in jih bo v bodoče znal zreducirati na minimum, se mu zdi, da bi lahko Slovenijo popeljal v mirnejše vode. Dotaknil se je tudi nekaterih drugih strank, zlasti iz vladajoče koalicije in potencialnih prihodnjih partneric SDS, ki bi se utegnili znajti v novi desnosredinski koaliciji. NSi se je v tem mandatu v javnost odpravila s precej dobro ministrsko ekipo. Gre za relativno mlajše ministre, ki smo jih pred tem poznali predvsem kot strankarske operativce ali poslance, a so pozitivno presenetili. Je pa pred njimi še dolga pot, da to svojo mladost profilirajo v izkušenost, a so zagotovo na dobri poti do tega cilja.

Pivčeva dokazuje, da je močnejša od političnih spletk: Njena stranka bi lahko bila jeziček na tehtnici
V okviru Povežimo Slovenijo pa lahko govori zlasti o stranki Konkretno, o Zdravku Počivalšku, ki je v preteklosti dokazal, da je dober gospodarstvenik, po svoje pa tudi politik. Do izraza pride zlasti njegova sposobnost političnega preživetja, ki se je izkazala kot ena njegovih najboljših lastnosti. Aleksandra Pivec pa je po moji oceni največja žrtev političnih spletk v zadnjih dveh letih, a je kljub temu preživela, kar dokazuje, da ima trdo kožo. Po mojih informacijah je stranko zorganizirala na pravi način. Če ji bo uspel veliki met – vstop v parlament, menim, da bi lahko ta stranka bila jeziček na tehtnici pri nastanku nove vlade.”

Predsednica nove stranke Naša dežela je dr. Aleksandra Pivec. (Foto: YouTube)

Za konec pa nas je zanimalo, koga naš sogovornik nikakor ne vidi v parlamentu oziroma mu ne zaupa, da bi vlado vodil dovolj uspešno. Prav takšnih populističnih strank, kot so Resni.ca, Levica in SAB, si dejansko ne želi. SAB je stranka, ki se v javnosti deklarira kot liberalno-socialna, z dejanji pa dokazuje vse prej kot to. Ne vidi je kot resne stranke, ampak prej kot “stranko populizma”. Sicer meni, da ni ravno radikalna, je pa na svoj način “prefrigana”. “Takšnih strank si enostavno ne želim v parlamentu. 

Negativizma stranke LMŠ si nihče več ne želi
Srčno pa upam, da je napoved Tanje Fajon, da bo spreminjala SD, resnična in iskrena, ji pa v zadnjem letu to še ni uspelo. Celo nasprotno, stranko je še malce bolj radikalizirala, predvsem z vstopom Blaža Zgage na kandidatno listo. Z Golobom pa niti ne bi izgubljal besed, ker gre za klasičen obraz bolj v slogu Cerarja.” Takšni, kot je Golob, potrebujejo politično kilometrino, za katero pa je bolje, da si jo nabirajo v opoziciji. Zanj je največja prevara v zgodovini slovenske politike prav Cerar in SMC. Pri LMŠ pa je problem, da je poosebljenje nečesa negativnega, kar si nihče v tej državi ne želi več – to je Damirja Črnčeca.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...

Novo mesto: Najboljši športniki prejeli županova priznanja

Tradicionalna že 38. prireditev Športnik leta je potekala v...