Vztrajno na napačni strani zgodovine

Datum:

Kljub pritisku protiizraelskih maršev in stopnjevanju protiizraelskih javnih stališč Izrael ne sme podleči manipulaciji, saj se ima pravico braniti pred teroristi Hamasa, toda po vzorcu “stanja na napačni strani zgodovine” se sodeč po svojem govoru s tem ne strinja Milan Kučan.

Milan Kučan je v svojem govoru na slovesnosti ob 55. obletnici ustanovitve Teritorialne obrambe in 30. obletnice ustanovitve Zveze društev veteranov vojne za Slovenijo izrazil upanje, da bodo “upravitelji Slovenije odločneje zahtevali vsaj prekinitev vojne v Gazi”, pri tem pa ni poudaril, da je prav palestinski teroristični Hamas z umorom številnih civilistov sprožil sedanji konflikt.

Kučan je po poročanju osrednjih medijev dejal, da so grozote vojne v tem, da je zdaj praktično prepovedano povpraševati po koreninah sporov, češ da je “tako povpraševanje deležno anateme in očitkov, da izenačuje dejanja napadalca in žrtve, da opravičuje nasilje in da zanemarja pravico napadenega do obrambe”. A korenine sporov postanejo nepomembne, ko pride do terorističnih dejanj in brutalnim pobojev civilistov, ki je sprožilo to dogajanje. Hamas je izraelske civiliste vzel za talce, sodeč po infrastrukturah, ki so jih IDF našli pod zemljo, pa je bil ta napad še kako načrtovan.

Posledice Hamasovega napada na Izrael (Foto: epa)

6. oktobra 2023 je bila prekinitev ognja med Izraelom in Hamasom– njuno šesto premirje, pri čemer je Hamas sprožil šest večjih konfliktov, odkar je leta 2007 nasilno zavzel Gazo, tako da je Izrael neselektivno izstrelil na stotine raket. S prekinitvijo ognja so se končali tudi trije veliki konflikti, ki so jih sprožila raketna obstreljevanja palestinskega islamskega džihada (PIJ), zadnji maja 2023, poroča Jerusalem post. 7. oktobra je bilo konec prekinitve ognja, ko je približno 3000 Hamasovih teroristov vdrlo v Izrael, začasno zasedlo dele mest blizu meje z Gazo in različne kibuce ter se spustilo na glasbeni dogodek na prostem. Sprva so verjeli, da je bilo tistega dne barbarsko pobitih 1400 ljudi.

V bran je stopil tudi zloglasnemu Slavoju Žižku, ki je na Frankfurstkem sejmu s svojim govorom osramotil Slovenijo, ljudje pa so začeli odhajati iz dvorane. Po poročanju nemškega Zeit.de je navedbam Žižka nasprotoval hessenski komisar za antisemitizem Uwe Becker, ki je Žižka obtožil relativiziranja zločinov teroristične skupine Hamas. Žižek se z očitki ni strinjal, Becker pa se je v znak protesta odločil, da zapusti dvorano. Med tistimi, ki so poslušanje Žižkovega govora, ki je bil večkrat prekinjen, predhodno zapustili, je bil po poročanju Večera tudi frankfurtski župan Mike Josef.

Vedno na napačni strani zgodovine
Pa vendar njegov poziv k “miru” v prid agresorju ne preseneča, saj je bilo precej podobno z njegovimi stališči glede vojne v Ukrajini. Spomnimo, da je takrat s podpisanimi levimi intelektualci, kulturniki in celo športniki v javnost poslal zastrašujoče pismo, ki so ga bili v Moskvi zagotovo veseli, saj je pozival k ustavitvi oboroževanja Ukrajine, kar je voda na mlin ruski kolonialni politiki. Od pričetka te vojne smo bili priča več tovrstnim pozivom in to od istih ljudi, poznanih kot nasprotnikov osamosvojitve in ‘razoroževalcev’ Teritorialne obrambe v času priprav na osamosvajanje Slovenije in napadov JLA. Avtorji pisma so Ukrajini odrekali subjektiviteto in jo namesto samostojne suverene države predstavljali kot žrtev Zahoda in Rusije. Nadalje so podpisniki podarili veliko nasprotovanje oboroževanju in celo izrazili prepričanje, da poraz Rusije ne bo prinesel miru, vendar je bilo v ozadju nekaj drugega – končalo bi se rusko-slovensko prijateljstvo ki ga je s Putinovim režimom spletla gospodarsko-politična mreža Foruma 21.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...