“Women power” slika Fajonove na srečanju Nata dvignila kar nekaj prahu

Foto: Twitter

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je skupaj s predsednikom vlade Robertom Golobom in ministrom za obrambo Marjanom Šarcem udeležila vrha zveze Nato. Ob robu srečanja drugi dan vrha je ministrica sodelovala tudi na srečanju ženskih voditeljic, ki ga je gostila Irene Fellin, posebna predstavnica generalnega sekretarja zveze Nato za ženske, mir in varnost. Tam je nastala zdaj že slavna fotografija voditeljic, ki delajo grimase pred kamero in se veselo krohotajo. 

Ministrica za zunanje zadeve je sliko pospremila z besedami “women power”. Seveda je takšna izjava v današnjem ultrafeminističnemu svetu povsem sprejemljiva, tisti, ki živimo v objektivni resničnosti, pa si ne znamo predstavljati, kaj bi se zgodilo, če bi takole pozirali Janez Janša, Donald Trump, Mateusz Morawiecki, Victor Orbán, Petr Fiala in Boris Johnson s podnapisom “Men power!” Takrat bi najbrž marsikdo takšni sliki oporekal kot mačistični in mizogeni, medtem ko ministrice za zunanje zadeve najbrž nihče ne bo pobaral, da gre za latentno obliko misandrije, čeprav je več kot očitno, da gre točno za to.

Na drugi strani je še bolj zanimivo, da se funkcionarji Nata takole prešerno fotografirajo z ministrico za zunanje zadeve, ki povsem brezsramno ščiti ruske vohune v Sloveniji in na zagovor ne pokliče niti ruskega ambasadorja, ko jih naše varnostno-obveščevalne službe razkrijejo. Prav tako ne vemo, ali so na Natu slišali izjave Fajonove, ki so jih močno poobjavljala kremeljska trobila, češ da si ne predstavlja evropske varnostne strukture brez (fašistične) Rusije.

“Je to zabava, ministrica? Več občutka, ministrica, pri objavljanju fotografij,” je na tviterju zapisal bivši novinar in poslanec Miro Petek.

In res – videti je, kot da so “punce” na zabavi ali nastopajo v epizodi Seks v mestu, medtem ko se zveza Nato trenutno bori z ruskim medvedom in ko vsak dan obotavljanja pri prenosu zahodnega orožja na Ukrajino umirajo nič krivi ženske in otroci.

Damjan ima srečo, da je levičar
Najbolj je svoje leve zaveznike šokiral nesojeni mandatar Jože P. Damjan, znan predvsem po tem, da se je – za ekonomista povsem nesprejemljivo – zakreditiral v švicarskih frankih in še danes plačuje posledice. Na svojem profilu je poobjavil sliko in pripisal: “Kokoši!” Najbrž ga je razhudilo koketiranje slovenskih levičarjev, ki so ravno tako rusofilni kot on z organizacijo, ki jo slovenska levica dojema kot poosebljenje zla. Pri tem se raziskovalni novinar Bojan Požar povsem upravičeno sprašuje, kaj bi se zgodilo, če bi kaj takšnega objavil kdo na desnici.


Če Damjan ne bi pravi čas prestopil v sfero “zdravih” revolucionarnih sil, bi danes bil najbrž glavna tema na vseh pogovornih oddajah, podcastih in večernih novicah kot eklatantni primer misoginije, ki je itak posledica desničarstva, patriarhata in zahodnega kolonializma. Bi ostal 8. marec tiho?

Andrej Žitnik