Z dodeljenim resorjem ne moremo biti zadovoljni: Janezu Lenarčiču dodeljen resor za za krizno upravljanje, medtem ko je Hrvaški uspel veliki met!

Janez Lenarčič (foto: STA)

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izbrala člane svoje ekipe. Slovenskemu kandidatu za komisarja Janezu Lenarčiču je dodelila manj pomemben resor- resor za krizno upravljanje, medtem ko je hrvaški kandidatki za komisarko Dubravki Šuica uspel veliki met, ta je namreč postala podpredsednica in komisarka za demokracijo in demografijo. “Z dodeljenim resorjem ne moremo biti zadovoljni,” je odločitev von der Leyenove komentiral evropski poslanec Milan Zver. “Vlada Marjana Šarca se zaveda, da v EU politiki nima nobene teže, zato tudi ni imela možnosti vplivati na resor, ki nam je bil dodeljen,” pa meni evropska poslanka Romana Tomc. Vendar pa tudi del koalicije ni zadovoljen z izplenom. Za DeSUS je to nepomemben resor, po mnenju SMC pa ta ni v “top paketu”. To pripisujejo tudi pomanjkanju politične teže kandidata.

Slovenija je z dodeljenimi resorji zopet izpadla marginalna na evropskem političnem parketu, kar bo pomenilo več težav, še posebej pri odprtih vprašanjih s sosednjo Hrvaško, ki si je znotraj EU izpogajala bistveno boljše strateške pozicije. Slovenski kandidat za komisarja Janez Lenarčič je namreč dobil resor, ki velja za manj pomembnega, tudi von der Leyenova ga je omenila med zadnjimi. Lenarčič v odzivu za STA sicer vztraja, da dodeljeni resor sprejema z velikim zadovoljstvom, saj naj bi šlo po njegovo za pomembno in zahtevno področje dela Evropske unije, saj gre za reševanje življenj in pomoč ljudem v stiski.

Postopek imenovanja kandidata za evropskega komisarja je nakazoval, da se slovenska vlada zaveda, da nima velikih možnosti vplivati na resor, ki nam bo dodeljen. Zato ob informaciji, da je Sloveniji dodeljen resor kriznega upravljanja ni niti posebnega razočaranja niti navdušenja. Resor, ki ga je doslej pod nekoliko drugačnim imenom vodil ciprski komisar, ni med pomembnejšimi. Ima pa izrazito humanitarno vsebino, ki ni omejena le na Evropsko unijo,” je prve informacije komentirala evropska poslanka Romana Tomc.


Hkrati je dodala, da “ne glede na to, da Slovenija ostaja zunaj ključnih igralcev v EU pa je to vendarle priložnost, da Janez Lenarčič pokaže večjo dodano vrednost, kot njegovi predhodniki. Želim mu dobro predstavitev in potrditev, nato pa uspešno delo.”

“Dejstvo je, da se zaradi posledic vse bolj silovitih klimatskih sprememb in hudih spopadov, vztrajno veča število ljudi po svetu, ki nujno potrebujejo pomoč,” je Lenarčič še izpostavil in ob tem dodal, da ravno zato potrebe po pomoči vse večje, čemur morajo slediti tudi sredstva in njihova učinkovita uporaba. Glede na to, da je Lenarčičev resor pristojen za evropsko civilno zaščito in humanitarno pomoč, v okviru katerega bo ta opravljal vlogo evropskega koordinatorja za hitro odzivanje, je jasno, da je resor precej manj pomemben kot naprimer gospodarstvo in energetika. Seveda pa ni moč pričakovati, da bi Lenarčič javno izrazil nezadovoljstvo, saj je lahko vesel, da ga je predsednik vlade Marjan Šarec kljub številnim kiksom sploh predlagal za komisarskega kandidata.

https://twitter.com/ZanMahnic/status/1171397600483926017

Sosedje izbirali bolj modro
Šuica ima za razliko od Lenarčiča precej več izkušenj, ta je namreč po diplomi iz angleščine in nemščine na Fakulteti za humanistične in družbene vede v Zagrebu kar tri mandate preživela v hrvaškem parlamentu, od leta 2004 pa je bila petkrat zapored izvoljena za podpredsednico kongresa lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope, poroča Kamenjar. Aprila 2013 je bila izvoljena v Evropski parlament, maja 2014 je nastopila z drugim mandatom evropske poslanke, tretjega pa maja letos. Glede na to, da je bila v Evropskem parlamentu podpredsednica Odbora za zunanje zadeve, Delegacije za odnose z Bosno in Hercegovino in Kosovom, od junija letos pa je bila podpredsednica Kluba Evropske ljudske stranke, največje politične skupine v Evropskem parlamentu, je jasno, da so sosedi Hrvati kandidatko za komisarko Hrvaške izbrali precej bolj modro kot pa Šarec. Kdor zna pač zna.

Preostali resorji so se razdelili po naslednjem vrstnem redu:

Avstrijec Johannes Hahn od širitve k proračunu
Za 61-letnega konservativca Hahna je to že tretji komisarski mandat. Najprej je bil pristojen za regionalno politiko, v ekipi Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja je komisar za širitvena pogajanja in evropsko sosedsko politiko, v ekipi von der Leynove pa bo odgovoren za proračun in upravo. Doktoriral je iz filozofije, pred komisarsko kariero pa je bil minister za znanost in raziskave.

Belgijec Didier Reynders bo bdel nad vladavino prava
Belgijski liberalec, ki je po izobrazbi pravnik, ima bogate ministrske izkušnje. Minister je brez prekinitve od leta 1999. Od takrat do leta 2011 je bil v šestih različnih vladah finančni minister, od tedaj do danes je zunanji minister, od nedavne vladne krize je pristojen tudi za obrambo. Von der Leynova je 61-letnemu Belgijcu zaupala portfelj za pravosodje, ki vključuje vladavino prava.

Bolgarka Marija Gabrielova od digitalnih tem k inovacijam in mladim
Konservativna političarka Gabrielova, bivša evropska poslanka, je sredi sedanjega mandata komisije zamenjala Kristalino Georgievo, ki je šla v Svetovno banko. Takrat je prevzela pomemben resor za digitalno gospodarstvo in družbo, nova predsednica pa ji je namenila resor za inovacije in mlade, kar je korak nazaj. Gabrielova, ki na novinarskih konferencah vselej govori francosko, je s 40 leti ena najmlajših članov komisije.

Ciprčanki Stelli Kirikadies resor za zdravje
63-letna Ciprčanka je po izobrazbi psihologinja, med letoma 1976 in 2006 je delala na ministrstvu za zdravje na oddelku za otroško in najstniško psihiatrijo. Leta 1999 je bila imenovana za predsednico prvega ciprskega gibanja za osveščenost o raku dojke, leta 2016 pa je postala predsednica nacionalnega odbora za strategijo o raku.

Čehinji Veri Jourovi resor za vrednote in transparentnost
Jourova, ki je v Junckerjevi komisiji pristojna za pravosodje, varstvo potrošnikov in enakost spolov, je poznana po ostri drži do Facebooka, ki ga je nekoč opisala kot “kanal umazanije”. Zaradi obtožb o korupciji iz leta 2006, ki so bile nato ovržene, je preživela več kot mesec dni v priporu. 55-letna liberalka je po izobrazbi pravnica, ki bo v novi komisiji kot podpredsednica odgovorna za vrednote in transparentnost.

Danka Margrethe Vestager izvršna podpredsednica za digitalne teme
Vestagerjeva, najbolj priljubljena članica Junckerjeve komisije, ki bdi nad ključnim resorjem za konkurenco, je bila kot ena vodilnih predstavnikov evropskih liberalcev za evropske volitve tudi v igri za predsedniški stolček, a na koncu ji je von der Leynova namenila vlogo izvršne podpredsednice za digitalne teme, obenem pa ostaja komisarka za konkurenco. 51-letna Danka, ki naj bi bila navdih za priljubljeno dansko politično televizijsko serijo Borgen, je po izobrazbi ekonomistka.

Estonki Kadri Simson resor za energijo
42-letna liberalka Simsonova je bila v prvi vladi Jürija Ratasa, tudi med prvim estonskim predsedovanjem EU, ministrica za gospodarske zadeve in infrastrukturo.

Finki Jutti Urpilainen resor za mednarodna partnerstva
Bivša finska finančna ministrica je pustila svoj pečat v finančni krizi, ko je v imenu svoje države zastopala strogo stališče do držav, ki so potrebovale finančno pomoč. Leta 2012 je na primer vznemirila z izjavo, da Finska raje zapusti območje evra, kot da bi plačevala dolgove drugih članic. Poleg tega je delala kot posebna odposlanka v Etiopiji, izpostavlja von der Leynova, ki je 44-letni socialdemokratki zaupala resor za mednarodna partnerstva.

Francozinji Sylvie Goulard resor za notranji trg
Liberalka Goulardova, viceguvernerka francoske centralne banke in bivša evropska poslanka, bo pristojna za notranji trg, vključno z obrambno industrijo in vesoljem. Leta 2017 je bila za kratek čas obrambna ministrica. S položaja je odstopila zaradi očitkov glede napačne porabe sredstev Evropskega parlamenta. Primer še preiskuje evropski urad za boj proti goljufijam Olaf.

Bivši glavni govorec komisije Margaritis Schinas bo odgovoren za zaščito evropskega načina življenja
Desnosredinski grški politik, bivši evropski poslanec Schinas, ki je evropski javnosti najbolj poznan kot glavni govorec Junckerjeve komisije, bo pristojen za zaščito evropskega načina življenja. V Evropski komisiji je od leta 1990 zasedal številne visoke položaje, med drugim je bil v letih 2004-2007 šef kabineta komisarja s Cipra Markosa Kiprianuja, pristojnega za zdravje in varstvo potrošnikov, tako da ni presenečenje, da si je izboril podpredsedniški položaj. 57-letnik govori angleško, francosko in špansko.

Hrvatica Dubravka Šuica podpredsednica za demokracijo in demografijo
Bivši dvakratni županji Dubrovnika v letih 2001-2009 in evropski poslanki iz konservativne Evropske ljudske stranke (EPP) je von der Leynova namenila enega od osmih podpredsedniških položajev. Pristojna bo za demokracijo in demografijo. Diplomirala je iz angleškega in nemškega jezika, do izvolitve za županjo je delala v šolstvu, najprej kot učiteljica na srednji šoli, nato kot profesorica na univerzi.

Ircu Philu Hoganu trgovina
Konservativec Hogan, sedanji komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja, ki so si ga Slovenci najbolj zapomnili iz zgodbe s teranom, bo pristojen za trgovino. 59-letni Irec iz Kilkennyja, ki je diplomiral iz ekonomije in geografije, je po študiju skrbel za družinsko kmetijo, nato pa je bil pred začetkom komisarske kariere med drugim minister za finance in okolje. Kot okoljski minister je bdel nad izvedbo vrste reform, predvidenih v okviru programa finančne pomoči Irski.

Bivšemu italijanskemu premierju Paolu Gentiloniju resor za gospodarstvo
Italija je po burnem političnem poletju, ki je odneslo vlado desničarja Mattea Salvinija in populističnega Gibanja pet zvezd, z zamudo za komisarskega kandidata predlagala proevropskega socialdemokrata Gentilonija, bivšega premierja, zunanjega ministra in ministra za komunikacijo v drugi vladi Romana Prodija v letih 2006-2008. 64-letni Gentiloni, ki prihaja iz plemiške družine in je bil pred vstopom v politiko novinar, tekoče govori angleško, francosko in nemško.

Latvijec Valdis Dombrovskis tretji izvršni podpredsednik
Bivši latvijski premier Dombrovskis, ki je v Junckerjevi komisiji podpredsednik za evro in socialni dialog, bo sedaj tretji izvršni podpredsednik, odgovoren za gospodarstvo, in obenem komisar za finančne storitve. 48-letni konservativec prihaja iz družine s poljskimi koreninami, po izobrazbi je fizik. V dosedanji karieri je bil evropski poslanec, finančni minister in glavni ekonomist v latvijski centralni banki.

Najmlajšemu članu ekipe Litovcu Virginijusu Sinkevičiusu resor za okolje in oceane
28-letni Litovec, ki govori angleško, rusko in poljsko, je najmlajši član ekipe. Povezujejo ga z evropskimi zelenimi. V Maastrichtu je magistriral iz evropskih študij, nekaj let je urejal novičarski portal Lithuania Tribune. Novembra 2017 je postal gospodarski minister, po reorganizaciji ministrstva je zdaj minister za gospodarstvo in inovacije.

Luksemburžan Nicolas Schmit bo vodil resor za delovna mesta
65-letni socialdemokrat, ki je bil letos izvoljen za evropskega poslanca, je bil minister za zaposlovanje tako v vladi Xavierja Bettla kot v predhodni Junckerjevi vladi. Že leta 2014 je imel možnosti, da zasede komisarski stolček, a je nato Juncker postal predsednik komisije. Omenjal se je tudi kot morebiten spitzenkandidat evropskih socialdemokratov, a so ti na koncu to vlogo zaupali Timmermansu, ki se je zdel marsikomu v stranki preveč liberalen.

Madžar Laszlo Trocsanyi bo odgovoren za širitev
Bivšemu pravosodnemu ministru, arhitektu madžarske pravosodne reforme, ki je zaostrila odnose med Budimpešto in Berlaymontom, kamor bi se Trocsanyi zdaj rad preselil, je von der Leynova namenila resor za soseščino in širitev. Napoveduje se, da ga čaka težka preizkušnja v pristojnem odboru Evropskega parlamenta, kjer je veliko ostrih kritikov avtoritarne Orbanove drže. Trocsanyi je bil kot vodilni kandidat Fidesza letos izvoljen za evropskega poslanca.

Bivši mis Malte Heleni Dalli resor za enakost
Bivša malteška ministrica za socialni dialog, potrošniške zadeve in državljanske svoboščine je poznana po prizadevanjih za enakost spolov ter kot borka za pravice istospolno usmerjenih, transspolnih in interspolnih oseb. 56-letna Maltežanka je sicer pred 40 leti predstavljala Malto na izboru za mis sveta v Londonu, nekaj let pozneje pa se je preizkusila v vlogi policistke v italijansko-ameriškem filmu Final Justice, ki je med najslabše ocenjenimi filmi v spletni podatkovni zbirki Internet Movie Database (IMDb).

Bivša nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen prva ženska na čelu Evropske komisije
Bivša nemška obrambna ministrica, doktorica medicine in mati sedmih otrok je sploh prva ženka na predsedniškem položaju Evropske komisije. Drugič je ta položaj pripadel Nemčiji. Prvi predsednik komisije je bil namreč Nemec Walter Hallstein. Von der Leynova, bližnja zaupnica nemške kanclerke Angele Merkel in tudi edina članica vseh štirih vlad Merklove, je sicer rojena v Bruslju. Tekoče govori nemško, angleško in francosko.

Spitzenkandidat socialistov Frans Timmermans bo izvršni podpredsednik za zelene teme
Sedanji prvi podpredsednik, pristojen za boljšo zakonodajo, medinstitucionalne odnose, vladavino prava in listino o temeljnih pravicah, Junckerjeva desna roka in spitzenkandidat evropskih socialistov, ki se je potegoval tudi za predsedniški položaj, bo izvršni podpredsednik za “evropski zeleni dogovor” in obenem komisar za podnebno ukrepanje. Nizozemec slovi po retorični spretnosti in kot poliglot – poleg nizozemščine namreč tekoče govori angleško, francosko, nemško, italijansko in rusko.

Poljak Janusz Wojciechowski bo pristojen za kmetijstvo
Poljska je zaradi obljube po boljšem resorju zamenjala kandidata. Sprva je bil za to predviden šef kabineta predsednika države Krzysztof Szczerski, ki ga je nato zamenjal Wojciechowski, poljski član Evropskega računskega sodišča. Tako kot madžarskega tudi poljskega kandidata čaka težko zaslišanje v parlamentu, ne nazadnje zaradi tega, ker evropski urad za boj proti goljufijam Olaf preiskuje domnevne nepravilnosti pri povračilu njegovih potnih stroškov iz časa, ko je bil evropski poslanec.

Portugalki Elisi Ferreira resor za kohezijo in reforme
63-letna političarka in ekonomistka iz vrst socialdemokratov je trenutno viceguvernerka portugalske centralne banke. V preteklosti je bila med drugim okoljska ministrica v vladi Antonia Guterresa, med letoma 2004 in 2016 je bila evropska poslanka.

Romunki Rovani Plumb resor za promet
Bivša ministrica za okolje in gozdove ter ministrica za delo, družino in socialno varstvo je bila letos vnovič izvoljena za evropsko poslanko. Zaradi očitkov glede korupcije ter na sploh napetih odnosov med Brusljem in socialdemokratsko romunsko vlado velja poleg madžarskega in poljskega kandidata za najšibkejši člen ekipe von der Leynove.

Slovak Maroš Šefčovič v četrto podpredsednik za medinstitucionalne odnose
Slovak je kandidat z najdaljšim komisarskim stažem, tako ni presenečenje, da je znova podpredsednik, tokrat mu je znova zaupano področje medinstitucionalnih odnosov. V letih 2009 in 2010 je prevzel položaj komisarja za izobraževanje od rojaka Jana Figela, nato je bil v letih 2010-2014 podpredsednik za medinstitucionalne odnose in upravo, v Junckerjevi komisiji pa je podpredsednik za energetsko unijo. Neuspešno je kandidiral na slovaških predsedniških volitvah in za položaj spitzenkandidata evropskih socialdemokratov.

Slovencu Janezu Lenarčiču resor za krizno upravljanje
Lenarčič, univerzitetni diplomirani pravnik in izkušen diplomat je trenutno slovenski veleposlanik pri EU. Med letoma 1994 in 1999 je deloval na stalni misiji Slovenije pri ZN. V času vlade Janeza Janše je bil državni sekretar za evropske zadeve. Bil je tudi vodja delovne skupine za pripravo slovenskega predsedovanja EU leta 2008. Julija 2008 je bil imenovan za direktorja urada Ovse za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR). Govori francosko, angleško in srbsko.

Španec Josep Borrell naj bi se dejavneje vključil v delo komisije
Bivši španski zunanji minister in predsednik Evropskega parlamenta, ki je bil pred vstopom v politiko aeronavtični inženir, ekonomist in profesor matematike, napoveduje, da se bo za razliko od svoje predhodnice Federice Mogherini dejavneje vključil v delo komisije. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije je namreč tudi eden od podpredsednikov komisije. 72-letni socialdemokrat je najstarejši član ekipe von der Leynove.

Švedinji Ylvi Johansson resor za notranje zadeve
Švedska socialdemokratka je od leta 2014 ministrica za zaposlovanje, pred tem pa je bila ministrica za šolstvo ter ministrica za blaginjo in zdravstveno varstvo starejših. Napovedovalo se je, da naj bi prevzela resor za zaposlovanje, tako da je novica, da bo pristojna za notranje zadeve, presenečenje.

Velika Britanija kljub negotovosti glede brexita brez kandidata
Britanski premier Boris Johnson je avgusta v Bruselj sporočil, da njegova vlada ne bo predlagala komisarskega kandidata, saj namerava Britanija iz unije izstopiti konec oktobra, torej pred začetkom dela nove komisije. V Bruslju nočejo ugibati o tem, kaj se bo zgodilo, če brexita konec oktobra ne bo.

Hana Murn

 • SIMON ROZIC

  Srečno Janez! Srčno si želim, da si postaviš bazo nekje med “revnimi” Murgljami
  in “bogatimi ” Halozami, da jim boš vsak dan na razpolago pri delitvi enega toplega
  obroka na dan !

 • Skrajno Desni

  Le kdo še resno jemlje skorumpirano lopovsko Slovenijo, še dobro da ni dobil v upravljanje peskovnika v otroškem vrtcu.
  Res se čudim da v EU sploh še gledajo to komunistično Slovenijo.

  • Ivancek

   Vodstvo SDS je sestavljeno iz samih precej zagretih komunistov, pa te to ravno ne moti ?

   • Skrajno Desni

    Moti, zato pa smo tam kjer smo, nihče nima jajc sami pedri.

 • Peter

  Kje je danes naš sposobni premje? Katero od držav EU je obiskal v enem letu? Zakaj ni šel v Bruselj, ko je bil povabljen? Kakšni so naši odnosi z EU, z ZDA, s sosedami, ki so članice EU?
  Hrvati pa se zavedajo, kam spadajo in zato so tudi nagrajeni.
  Mi pa bomo dobili še eno rusko kapelico, še na drugi strani ceste na Vršič, da bodo lahko naši veljaki dvakrat na leto po kolenih romali tja, da jih rusi počohajo in dajo piškotka, no.

 • Olga101

  Tako je, če se prodaš!

  • samotoje

   Kdo bi pa kupil?

 • soc

  Hrvati hočejo Evropo, po možnosti višegrajski del, Slovenija hoče preko tako ljube ji (populacijski delež) Srbije Rusijo. Jasno je, kdo ima v rokah prav vse adute, kdo se gre lahko polulat v kot. Sram me je rahlo omejenega Šarca, predvsem pa briljantnega drekatorja, zlobnega murgeljpalčka. Bljak.

  • Ivancek

   Zanimivo, da kaj takega napiše nekdo, ki vztrajno voli izključno le bivše komuniste.
   Nekdo, ki voli edino stranko, ki se je dokazano za volitve denar izposodila v Republiki Srbski ?

   • Steiermark

    Ivanček, za razliko vas, turških hlapcev, ki nam komandiratee v Sloveniji, je “stranka, ki si je dokazano za volitve izposodila denar v republiki srbski”, ga tudi takoj, ko je bilo povedano, da je to nezakonito, vrnila in s tem popravila napako, ki jo je zagrešila. Za razliko od , jugodebilov in roparjev slovenskega , je, naša, edina, Sloveniji in Slovencem zavezana stranka (najprej Slovenija in Slovenci), denar vrnila, jugodebilom, pa je bil šenkan – 29 in 16 milionov evrov – vendar iz našega žepa – plačamo Slovenci medtem ko jugosi oz. komunazarska titu zavezana drhal, ropa in vara, nas in v naši , nam vkradeni deželi…..

    • Ivancek

     Vidiš jaz za razliko od tebe še nikoli nisem volil Ne Opankarja
     in Ne stranke, ki volitve financira iz Republike Srbske. in
     ne komunajzerja, ki je kadar koli ponosno poziral pred Kardeljevo in Titovo sliko in ponosno obiskoval Kumrovec.
     Pri vas ljubiteljih komunistov je zadeva nekoliko drugačna.

     • Steiermark

      Kaj bi rad, teleban? Morda eno pohvalo, da si še vedno omamljen od smradu, ki se širi s titovih slik, za katere ne veš, zakaj še jih vedno razobešajo! Ker je še vedno “iskan” kriminalec!

     • Ivancek

      Tito slike so iskane le pri tvojem ljubljenem vodji.
      Se zelo rad slika pred njimi.
      Če je na sliki še Kardelj ima pa dvojni užitek.

     • Steiermark

      Ti pa izgleda, da imaš “trajni užitek” brez prekinitve, odkar te je počastil titek, s posušenim in si ga “kar obdržal”……

   • soc

    Ivanček, agitpropovček, volim in se identificiram s stranko, ki je veliko večino svojega denarja zbrala iz prispevkov dveh osnovateljev. Skromno sem prispeval tudi sam. Agitiranje tebe in tebi podobnih bebčkov pa plačujemo prav vsi preko javnega šolstva in javne hiše, pardon, medija. Bljak, rdeče podgane. Greznica za take je zakon, ciao.

    • Ivancek

     Stranko, ki si denar z volitve izposodi od Dijane Đuđić ?

     Koga si pa volil na zadnjih EU volitvah ?
     Vem. Komunista. Tistega komunista, ki je še leta 1991 iskal možnosti preživetja komunističnih privilegijev.
     Saj vem, tebi je to nepomembno, tebi je glavno le, da je tvoj Komunajzer.

 • Observer

  “manj pomemben resor- resor za krizno upravljanje”

  Na Bahamih je na tisoče mrtvih, ker jih še vedno na tisoče pogrešajo, kar pomeni, da še niso našli trupel, ker so pod ruševinami hiš, itd. Preživeli pravijo, da roke in noge trupel štrlijo ven od vsepovsod, ena ženska je vsa objokana govorila da je videla polno trupel otrok v vodi, itd. Mediji zaenkrat skrivajo število mrtvih, čeprav so rekli, da se bo število s prvotnih 43 žrtev ogromno povečalo. Sicer se take stvari dogajajo že v Indiji in drugje, vendar ker je tam vzhod ni tako udarna novica kot če se zgodi na zahodu. Letos so tudi pri nas bili primeri neviht s točo, da je bilo potrebno točo z lopatami kidati. Nevideno do sedaj. Nekaj dni nazaj na Hrvaškem v Istri oz. na Jadranu, ker je bilo razširjeno tudi na Italijo. 11.000 strel v eni uri ali kako so že rekli.

  Kar prihaja ni moč zaustaviti, noben krizni resor ne bo pomagal.

 • Stric iz ozadja

  Eni resorji so res cudni Digitalne Teme? Enakost? Demokracija in demografija? Zascita evropskega nacina zivljenja? Podnebni ukrepi? tudi Siritev ni ne vem kako veliki met, ker so trenutna siritvena agenda balkanske drzave, tako je da je treba kot Tomceva pravi pocakati kaj sploh pod to spada. Je pa vecina tako ali tako udobnih foteljev in zgolj zato da se zadosti pogoju da imajo komisarja vse drzave clanice.

 • sodnikisozločinci

  Boli me k…. za EU. Prej ko crkne, bolje bo.

 • Dragan Krstič

  Ni kriv Lenarčič. Slovenija, prvi vazal Rusije v EU si drugega sploh ne zasluži. Rdeča mafija je Slovenijo v 11 letih vladavine spravila v nezavidljiv položaj popolnoma nepomembne članice. Smo zadnja luknja na evropski piščali.

  • joza joza13

   Absolutno se strinjam in dodajam, da neglede kateri resor bi doletel Lenarčiča, mi idioti itak ne bi znali izkoristiti danega potenciala – primer: una ki po žerjavici hodi (Bula, Bulc, ali karkoli že je) je tudi bila ena velika bula, pa je bila v resorju za infrastrukturo…in kaj imamo sedaj mi od tega ? 2TDK ? Uauuu

   • Dragan Krstič

    Seveda, po dveh slabih slovenskih komisarjih Potočniku in Bulčevi, da ne omenim kandidatko Bratuškovo je popolnoma jasno da v Bruslju Slovenija ne bo dobila nič pomembnega pa kdorkoli bi kandidiral.

 • VERZIFIKATOR

  Lenart Janežič

  KRIZNI KOMISAR

  Še sinoči naj lovil bi ribe,
  zdaj pa kar naenkrat preobrati,
  zdaj s humanitarci naj se brati,
  krizo da rešuje, njene hibe?

  Prosim vas lepo, pa saj ste smešni!
  S krizo, zlasti še s humanitarno
  se ukvarjal fant bo prav preudarno,
  cilj so rezultati neuspešni!

  Zdaj razumem, v tem je torej fora,
  manj kot bo narédil, bolj bo hvaljen,
  od pomembnih bo stvari oddaljen,
  dobro ve, tako da biti mora.

  No, se vam je vendar posvetilo,
  kriza, škart in vsa humanitarnost
  so evropska s fantom solidarnost,
  s tem se javnost zdaj bo tolažilo.

  Kaj pa ribe, nič ne bo z ulovom?
  Res ste smešni, ribica je zlata
  zdavnaj že odplavala, na vrata
  trka kriza – pod domačim krovom!

 • Franc Šink

  Kam naj z vsemi temi barabami ?.

 • GverilaStyle

  rabijo nekoga, ki mu ni tuje mimo zakona gledat

 • Olga101

  Bo zadolžen tudi za ribnike na družinskih vrtovih?

  • Vera

   ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

   • Olga101

    Sprašujem se, kakšna bo korist Slovenije od njegovega položaja.

    • Vera

     Nobene koristi,škode pa preveč !

 • Silos

  Pa imate ZELO pomemben resor! V EU niso neumni,da bodo spustili
  našo rdečo falango blizu korita.

 • macon

  EU se zaveda s kom ima opravka v glumaču in njegovi bebavi vladi. Tukajšnjim boljševikom zaupa manj kot nič, vendar ohranja videz vljudnosti. Skrajni levičarji nas utegnejo še spraviti iz EU in Nata in delajo vse, da bi nas kot družbo osiromašili in izropali, veliko sposobnih Slovencev pa odhaja ali so že odšli, ker je tukaj bore malo upanja za normalno prihodnost. Boljševiki že zaganjajo nov krog državne represije in kriminala.

 • Vera

  Katerim ljudem v stiski bo pomagal Lenarčič ? Bojim se,da Slovencem in ostalim Evropejcen ne bo .

 • Olga101

  Kako kaj prodana duša Črnčec? Ima v oskrbi že kaj nezakonitih migrantov?

  • Stric iz ozadja

   Sarca.

   • Olga101

    Haha

    • Steiermark

     ja, pa še res je, kratkonogi podtaknjeni migrant je prezahteven, ima potrebe glede oskrbe starostnikov…..

 • Marjan Zorec

  Vladajoči mislijo da resorje deli Putin,malo so zašli.

 • totex39

  Zaradi komunistov in njihovih čaščenj z rdečo zvezdo in Titom iz preteklosti smo dobili tudi od EU to kar nam gre. Zato pa se vlada začne obračati k Rusom, kar že dokazujejo z obiski v Rusijo in Srbijo.

  • Stajerka

   ….nimajo se oni kam obračat……lahko samo pakajo kufre…..in z enosmerno, 50% v Srbijo, drugih 50% v Rusijo……in od teh 100%, jih bo v Srbiji in Rusiji 70% pristalo za rešetkami….

   • neuralinkn1

    Vi hrvsti se boste pa potem združili s Hrvaško, menda ne boste živeli v dveh državah.

 • Stajerka

  ….lewaki jokajo in stokajo……ampak ne zaradi slo resorja……je pa v medijih veliko tarnanja in zgražanja, kaj je uspelo Hrvatom :))………
  …..jp…..verjetno so v EU vseeno toliko diht, da ne bodo podpirali takšnih, ki sedijo na dveh stolih……spotoma pa še ignorirajo evropski parlament……
  ….KAKO lahko pričakujejo kaj več, ob dejstvu, da se vlačijo po Srbiji in Rusiji……njihova hinavščina je res brezmejna, kot človeška neumnost…….mogoče še celo bolj……

  • neuralinkn1

   Moraš gledati obratno, ko so videli, da jih bodo nemci odžagali, so se zatekli v Srbijo in Rusijo, drugih prijateljev itak več nimamo.
   Ni pa pe tako hudo, da bi Šarca poklicali v Vatikan, še je upanje.

 • tasilo

  “Slovenija je z dodeljenimi resorji zopet izpadla marginalna na evropskem političnem parketu

  Ja na kakšnem parketu neki?! Na sekretu so vendar ploščice.

 • Vrhovni sodnik

  Dobili smo pravi resor, saj je vlada v krizi.

 • Dragan Krstič

  Ob 19;15 glejte VVfaktor. Tema: najpoštenejša slovenska družina Janković

 • samotoje

  Seznam članov komisije in njihovih resorjev se bere kot zbirka zgodb Herkules in sedem mačkic Ephraima Kishona.. Za crknit. Lenarčičev resor je Sloveniji pisan na kožo ( in popolnoma sorazmeren s slovenskim ugledom v EU). Krizno upravljanje.Da počiš od smeha. Kje bo začel? Šarec ali proračun?

 • tomven

  Lenarčiču je resor pisan na kožo. Nihče ga ne bo potreboval, nihče ga ne bo motil. Lahko bo mirno spal ves mandat brez pretresov..18.v mesecu pa ene 15kil na trr… Ajd zemljo, diž se da legnem.

 • Claudio Moro
 • Skrajno Desni

  Naši naduti politiki in rdeča sodrga hvalijo Janeza Lenarčiča in njegov resor kot da so zadeli eurojackpot, dobili so pa zadnji drek ki je bil še na voljo.

  • Olga101

   V usrano luknjo (po Trumpu) paše drek!

 • Olga101

  Medtem, ko v Bruslju talajo resorje:
  “Velikega” premierja je sprejel Medvedjev, govorila bosta o “visoki” tehnologiji (mrežnem upravljanju iz Murgel?)…. Opanković pa je za nagrado, ker je na Žalah držal za roko (!?) ruskega ambasadorja, dobil obisk v Rusiji..Če bi ga za kaj drugega, bi lahko tam tudi ostal in dobil dačo v Sibiriji?
  Seveda, se predsednik vlade in župankovic ne bosta peljala skupaj z vladnim letalom, po poročanju posvečenih!? Šla bosta vsak s svojim?
  Bravo Slovenija!

 • montyamp

  To je kriv žvepleni pritlikavec .

 • Roman Benedik

  Kot,da je kaj važno kakšen resor imamo.Kje je veleum Zver?

  • xtc

   Raj utihni bebček-a si v žlahtio z Šiptoxarachem?

 • tohuvabohu

  Pa naj še kdo reče, da političnih vicev ni več …

 • xtc

  He,he,he če so butasti Slovenclji z Šiptosom in Hungariocigotom,mislili ,da bodo dobili kak pomemben resor,so bili vi hudi zmoti,še manj verjetno pa je bilo to ,da bodo dobili resor za širitev,kjer so mislili ,da bodo delali zdrahe po Balkanu,kot so jo naredili v Makedoniji in kasirali denar,zato so nas preventivno dali na hladno.

  • neuralinkn1

   Mislili smo, da bomo imeli vsaj enega komisarja, tako pa bo za demokracijo, demografijo in krizna področja skrbela hrvaška naveza.
   Moram biti tiho, nisem šel na volitve in moram biti zadovoljen s tem kar so nam izglasovali kronični volilci, bomo pač še naprej hrvaške bitches.

 • Anton

  Ne bomo dobili Trsta samo zato ker smo komunisti.

 • neuralinkn1

  Nsšemu komisarju predlagam naj si na Youtube pogleda video bloge na kanalu Bold and bancrupt, da bo videl kako zgleda naš resor v realnem okolju.

 • neuralinkn1

  Od našega komisarja pričakujejo celostno rešitev vprašanja večnih revežev in hlapcev.

  (Odiljo Globočnik press)

 • freedomfighter

  A mi lahko kdo pove kaj pocne komisar za demokracijo in demografijo

  • neuralinkn1

   Ena Evropa, en evropski narod, ena plodna nemška ministrica za obrambo, ampak verjetno bi se dalo še bolj skrajšat za kaj bodo rabili hrvate.

  • tomnidari

   Komisar za demokracijo demokratično odloča, kaj je v tvojem demokratičnem interesu, da demokratična EU tebe še naprej zatira!
   Komisar za demografijo, ti bo demokratično dopovedal, da več kot enega otroka na družino imet ni demokratično, ker država mora podpirat ne družine, ampak plemena demokratičnih ilegalcev, po večini visokošočske izobrazbe. Komisar je tudi zadolžen za poučevanje neukih Evropejcev, da za njihovo penzijo po novem skrbijo emigranti, ne pa lastni otroci! Komisar za demografijo, nam bo v bližnji prihodnosti tudi dopovedal, da so okupatorji mentalno in fizično boljši primerki za nadaljevanje človeške rase, komisar za demografijo, nam lahko strokovno postreže tudi s podatkom, da smo mi napaka v naravnem ciklusu evolucije!!!

  • Perkele

   28 članic, vsaka mora imet enega komisarja, da se ne počuti prikrajšano. In dobimo take resorje, ki so sami sebi namen.

   Sicer ne vem, zakaj bi moral imet ravno mi neko pomembno mesto (kako visoko mnenje ima naša politika o nas samih), nismo niti velika, niti razvita, niti neka inovativna članica… kokr kdo doma jamra, taka mesta so pisana nam in baltskim državam.

   V bistvu smo dobili še preveč, ker EU kaže svojo nefunkcionalnost z 28 resorji, samo ker še nismo tako politično zreli, da bi preživeli brez svojega komisarja, sploh če bi dobila npr. Hrvaška enega, haha to pa bi bil šok za Sloexit ja.

 • karpelec

  Dobili smo to kar smo si zaslužili.

  • tomnidari

   A smo sploh kaj zaslužili?

 • tomnidari

  Že da smo sploh dobili resor, bi lahko bilo nam v ponos? Ampak odstop od odgovornosti do trenutne EU pogubne politike bi pa bilo nekaj navdihujočega!

 • tomnidari

  Sem malo bolje razmislil, pa sem se vprašal, ali smo si tudi tega sploh zaslužili, ali pa so nam ga iz usmiljenja podelili? Ne razumem več tega kurčevega kapitalizma, kjes se naj bi sposobnost cenila???!! Kolikor jaz vidimse cenijo samo naši!!!

  • macon

   To ni kapitalizem, to je evropski birokratski aparat, sanje vseh slovenskih birokratov.

   • tomnidari

    Hja, in potem se vprašaš kdo je dobil hladno vojno!?

 • Peter

  Bomo dobili pa od rusov Ured za traženje rude i gubljenje vremena, no.

 • McBobo

  Dobro, da nismo dobili vladavine prava. Bi še eu sodstvo po komunajzersko uničili, zoki bi pol haral medžunarodno in ne samo po slovenistanu. Potem bi se odpisovale sposojene milijarde, ne samo milijoni.

 • Borut Stari

  Vsi skupaj imajo manj vpliva, kot ga ima mušji prdec na klimatske spremembe.

 • tomnidari

  EU, taka kot je sedaj, je dobra samo za okupatorje!

 • Olga101

  Na Hanzi so vložili veliko truda, da bi iz dreka potico naredili! Pa jim ni ratalo!

 • xtc

  Na,ja temule iz slike nebi niti psa s*** peljat zaupa,kaj šele kaj druzga.

 • MEFISTO MODRI

  O Rusih nič, razen dobro.

  Nas in Rusov je 200 milijonov.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!