Z iskanjem “krivca” le preusmerjajo pozornost! Zdaj so objavljeni materialni dokazi, da mediji organizirano napadajo vladajočo politiko!

Foto: STA/Facebook

Že dlje časa je govora o tem, da osrednji mediji delujejo kot kartel, ki organizirano obdeluje točno določene zgodbe, drugih pa se izogiba z namenom, da se zaščiti njihove. Ko to dodatno podkrepijo dokazi v obliki elektronskih sporočil, ki so vsebinsko podobna, povrhu pa še poslani v razmaku 13 minut, je jasno kam pes moli taco. Konec koncev je vendarle potrebno priznati, da je skrajno bizarno, da novinarji sprašujejo, čemu je minister za obrambo odšel na vrh zasedanja Nata. Od novinarjev se vendarle pričakuje, da so splošno razgledani in da vedo, da Nato predstavlja obrambni pakt držav, ne pa zveze kulturnih društev ali kaj podobnega. Kot je povedal Janez Janša, je na vrhu Nata bilo veliko obrambnih ministrov, tako da so očitno želeli mediji ponovno kar ustvariti afero. Zdaj pa želijo razkrinkati “krivca”, ki je posredoval elektronska sporočila novinarjev pod pretvezo, da je to varovanje osebnih podatkov. V preteklosti pa je že Nataša Pirc Musar dejala, da pri tem ne gre za zasebno pošto.

Če v oddajah Tarča na javni televiziji, kjer redno razkrivajo takšne in drugačne “zgodbe”, prikazovanje vsebine elektronskih sporočil in SMS-jev predstavlja težavo, je tukaj zgodba povsem drugačna. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik bo namreč uvedla inšpekcijski postopek zaradi objave na enem izmed spletnih portalov, kjer so bili razkriti elektronski naslovi novinarjev, ki so pošiljali vprašanja na ministrstvo za obrambo. Novinarji medijev Svet24, POP TV in Večera so namreč v torek na obrambno ministrstvo poslali nenavadno vprašanje glede udeležbe ministra Mateja Tonina na vrhu zavezništva Nato v Bruslju. Čeprav gre za obrambnega ministra, so ga novinarji spraševali, kaj je tam počel.

Omenjena vprašanja je ob namigovanju, da gre očitno za usklajeno delovanje medijev, objavil Požareport, s tem pa razburil tudi Društvo novinarjev Slovenije. V kabinetu ministra za obrambo so za Nova24TV zanikali, da bi Mors poslal ta elektronska sporočila. Spomnimo. V preteklosti so nekatere institucije in posamezniki že objavljali novinarska vprašanja in odgovore nanje, vendar na svojih komunikacijskih kanalih. Na Morsu so zanikali, da naj bi vprašanja sami posredovali Požareportu, minister Tonin pa zadeve ni želel dodatno komentirati.

Raziskovalni novinar Bojan Požar je za Nova24TV povedal, da ga zelo čudi, zakaj se mediji sprašujejo, kako je neki vir pristopil k novinarju oziroma kako je neka dokumentacija prišla v roke novinarjev. “Mediji bi bili lahko veseli, če se kaj podobnega odkrije, ne pa da se sprašujejo obratno. Kaj naj bi tukaj naredila informacijska pooblaščenka mi ni najbolj jasno. Še manj mi je jasno, zakaj se sploh spušča v to zadevo.”

Požar je v nadaljevanju spomnil, da smo lahko v preteklosti gledali Tarče na temo zaščitne maske in medicinska oprema. “Pokazanih je bilo cel kup e-mailov in smsjev, pa se nihče od teh medijev, prav tako tudi ne informacijska pooblaščenka niso vprašali, kako je vse to prišlo do novinarjev. Sam pa objavim tri elektronska sporočila, pa je naenkrat cela drama po medijih.” Glede na to, da mediji trdijo, da ni nič navadnega, da postavljajo ista vprašanja, je Požar prepričan, da če bi bilo temu res tako, ne bi sedaj zganjali take drame.

Foto: Nova24TV

Večinski mediji delujejo kot kartel: usklajeno, koordinirano
“Stvar je samo v tem, da se je prvič v zgodovini slovenskega novinarstva pokazalo, da večinski mediji delujejo kot kartel: usklajeno, koordinirano. Drugače si ni mogoče pojasniti, da tri različne hiše v razmaku 13 minut pošljejo na ministrstvo popolnoma enaka vprašanja. To je preprosto rezultat neke usklajene akcije, ki je tokrat prišla na dan tako, da je obelodanjena v dokumentih. Zato je takšen problem nastal. Vsi smo do sedaj le govorili o tem, da so slovenski mediji kartel, sedaj pa imamo tukaj materialne dokaze, da je temu res tako,” je poudaril.

Požar glede vprašanj, ki so vezana na Tonina, navaja, da sam problem vidi v tem, da mediji planijo na neko tako informacijo in postavljajo tako vprašanje: kako to, da je šel minister za obrambo na zasedanje pakta Nato. “Potem pa še dodajo vprašanje, koliko je to stalo. Pa vsaj vsi vemo, koliko stene let v Bruselj in nazaj. To so čisti absurdi.” Vsa zgodba je po besedah Požarja v tem, ker se danes velika večina teh medijev postavlja v politično vlogo in nastopa kot opozicija zoper vlado Janeza Janše. Vsako jutro pridejo na uredniške sestanke in se vprašajo, kaj lahko danes naredijo proti Janezu Janši oziroma proti tej vladi. “Potem prihaja tudi do tako neumnih tem, kot je ta, da ministru za obrambo postavljajo vprašanja, zakaj je šel na vrh pakta Nato. Ko bi tako vprašanje vsaj poslali ministru za okolje Andreju Vizjaku ali pa kakšnemu drugemu ministru. Manjka še, da na koncu vprašajo, kako to, da je odšel premier Janez Janša na sestanek predsednikov vlad v Bruselj. Gre za podobno vprašanje.”

Pirc Musarjeva v preteklosti razjasnila, da ne gre za zasebno pošto
Tonin po besedah Požarja predstavlja eno od tarč. Tarče se menjavajo. “Je resna tarča, ker je drugi največji koalicijski partner v vladi. Marjan Šarec in njegov svetovalec pa sta povrhu v sveti vojni z NSi in Toninom. To je slovenski nivo delovanja politike,” je še pojasnil. Glede na to, da je Požar spomnil, kako je v preteklosti Nataša Pirc Musar objavila novinarsko vprašanje, ki ga je prejela od novinarke Dela in ob tem pojasnila, da v tem primeru ne gre zasebno pošto, je vse skupaj toliko bolj smešno. Stališče Društva novinarjev Slovenije, kjer med drugim po poročanju Mladine trdijo, da naj bi šlo za zlorabo poslanih vprašanj z namenom poskusa diskvalifikacije novinarjev in medijev, ki so jih poslali, seveda po eni strani ne preseneča, saj smo lahko v preteklosti že večkrat videli, kakšen je njihov modus operandi. Filtri pač niso enaki za vse, čeprav bi morali biti.

Vir: Twitter

Nina Žoher