Z levičarji je v Sloveniji dogovor nemogoč!

levičarski poslanci, (Foto: sta)

“Kaj tako nedostojnega, nedostojnega do skrajnosti, nisem doživela v 16 letih svoje poklicne poti v tem državnem zboru. Pa sem vedno držala nivo razprave na izjemno visokem nivoju, izjemno visokem,” je ogorčeno dejala poslanka Eva Irgl, s čimer je mislila še zlasti na poslance opozicije, ki so razpravo pripeljali na nivo gostilniške debate, saj so vpili tudi tedaj, ko jim je predsedujoči upravičeno vzel besedo. Obenem so nekateri uporabljali celo besednjak, ki v državni zbor nikakor ne sodi. Še zlasti poslanec, sicer univerzitetni profesor Franc Trček, se je znova izkazal podobno kot že v preteklosti. Tudi tokrat je namreč postregel s skrajno pritlehnim besednjakom. “Gre za paniko, zaradi tega ker se je dotok finančnih sredstev, ki je bil sedaj iz teh levih zadev praktično neomejen, prekinil oziroma se bo še prekinil in gospoda je ostala na suhem. Boli jih, ne vedo, kaj bi naredili, zato hočejo pa na vsak način vreč vlado,” je njihovo histerično in nekulturno obnašanje pojasnil poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti. 

Takega vedenja opozicije, kot smo mu priča v zadnjih dveh mesecih, ne pomnimo v vsej zgodovini samostojne Slovenije. Medtem ko so parlamenti po vsem svetu v času koronakrize stopili skupaj, se je v Sloveniji opozicija postavila v užaloščen položaj in noče sodelovati za nobeno ceno. Še posebej destruktivna je bila Levica v času sprejemanja protikorona zakonov. Matej Tašner Vatovec, poslanec Levice: “Glede na to, da že dva dni govorimo o tem, da potrebujemo več časa od kolegija, mislim, da bi nam šel lahko toliko na roke, pa odobril to eno uro brez nekih formalnih problemov.

“Vas prosim, da prestavite začetek obravnave prve točke te seje še za eno uro.” Poslanka Eva Irgl je ob njihovem zavlačevanju in nagajanju ob sprejemanju tretjega protikorona zakona ostala brez besed: “Kaj tako nedostojnega, nedostojnega do skrajnosti, nisem doživela v 16 letih svoje poklicne poti v tem državnem zboru. Pa sem vedno držala nivo razprave na izjemno visokem nivoju, izjemno visokem. Nihče mi ne bi mogel najti enega stavka, kjer sem bila do kogarkoli žaljiva, nespoštljiva, da nisem upoštevala demokratičnih postopkov, in moram reči, da je to sramota za državni zbor, kar si dovolite.”

Poslanka Slovenske demokratske stranke Eva Irgl. (Foto: Arhiv Nova214TV)

Poleg tega je poslanec SD Matjaž Nemec malodane napadel poslanca SDS in podpredsednika Državnega zbora Jožeta Tanka: “Kako si drzneš to naredit? Pa kdo si misliš, da si? A si opozoril ministra? Kako se obnašaš? Ne daš mi besede. Pa kdo si misliš da si?” Tanko je dogajanje nato komentiral v Temi dneva: “Moram reči, da je poslanec Nemec zelo nevljudno odreagiral. Takrat kadar poseže predsedujoči se počaka, da predsedujoči pove in se potem lahko naredi komunikacijo. Brez, da jaz v bistvu nisem niti mogel normalno dati opozorila naprej in ker pač s svojim arogantnim obnašanjem kolega Nemec ni končal, ni odnehal, sem mu izrekel opomine. Ker še potem to ni zaleglo, sem mu odvzel besedo in potem se je Matjaž Nemec odzval, kakor se je odzval. Mislim, da je bil njegov odziv v celoti nedostojen.” 

Trček se je znova izkazal s pritlehnim besednjakom: “Da v bistvu spreminjate ta državni zbor v neke vrste kloako in nas v svojat”
Priča smo tudi dramatičnim izpadom poslancev stranke Socialni demokrati in Levice. Franc Trček, poslanec SD pa je spet govoril neslanosti: “Da v bistvu spreminjate ta državni zbor v neke vrste kloako in nas v svojat. Vi niste komentator, vi vodite sejo. Če hočete biti komentator, se pejte, ne vem na NovaTV zaposlit. Spoštovani gospod Zorčič, moj postopkovni predlog je, da po 80. členu prekinete sejo, ker je niste sposobni vodit.” Violeta Tomić, poslanka Levice, pa je dejala: “Mi se moramo dogovorit, ali živimo v parlamentarni demokraciji ali pa razglasimo, če mislite da imate večino, kar hočete, enostrankarski partijski sistem. V redu, zaradi Covida smo se izogibali. Počakajte, da končam, ne segajte mi v besedo. Moj postopkovni predlog je bil, da ne segate v besedo med postopkovnim.” 

Foto: STA

Jani Moderndorfer, poslanec LMŠ: “Mi odločamo o tem, kako bo red tekel v tem prostoru in ne NIJZ. In jaz tega ne bom več nosil” 
Izstopal je tudi poslanec Marko Koprivc: “To je samo še eden izmed korakov pri vzpostavljanju janšistične diktature, kjer sodelujejo SMC, Desus in vse koalicijske stranke.” Takšne izpade v Državnem zboru, ki se namesto hrama demokracije spreminja v teater, pa je komentiral predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti: “Gre za paniko, zaradi tega ker dotok finančnih sredstev, ki je bil sedaj iz teh levih zadev praktično neomejen, se je prekinil oziroma se bo še prekinil in gospoda je ostala na suhem. Boli jih, kaj bi naredili, zato hočejo pa na vsak način vreč vlado. To ni nič demokratičnega in poslušamo najprej od Levice predvsem, da je obstrukcija, obstrukcija, da je proceduralno, proceduralno, da se vse skupaj vleče in tudi take neumnosti, kakor da hoče Janševa vlada narest državni udar. Državni udar se dela proti obstoječi oblasti, ne more pa sama oblast proti sebi delati državnega udara. To je tako kot bi delal samomor iz zasede.” 

Zmago Jelinčič Plemeniti (Foto: STA)

Mag. Branko Grims, poslanec SDS pa je bil prav tako kritičen do levice, ki ni sposobna sodelovati: “Zelo obžalujem, da imamo v Sloveniji levičarje s katerimi enostavno ni možen dogovor. Še v ZDA sta se gospod Donald Trump in Nancy Pelosi, ko je šlo za obvladovanje pandemije dogovorila in so ukrepali skupaj. V Sloveniji žal tak dogovor in “fair play” s sedanjo opozicijo ni mogoč. Opozicija samo vzpodbuja nemire, izkorišča praktično vsako priložnost tudi za sejanje predsodkov, strahu. Uporablja izraze, ki so milo rečeno neprimerni in tukaj je dostikrat tudi problem tistih, ki vodijo seje in dovoljujejo, da se tam vpije vse mogoče in nemogoče in žali ljudi. To pač ne vodi nikamor.” Izguba oblasti pri levičarjih očitno pušča posledice. Nedostojno obnašanje poslancev Levice in SD je v zadnjih mesecih preseglo vse meje dobrega okusa. Ko na druge kažejo s prsti, bi bilo morda dobro, da opazijo tudi svoj odsev v ogledalu.

Žan Novak