Z moderiranjem komercialnih dogodkov borec proti spremembam na RTV Bergant krši novinarski kodeks

Foto: Novinar Igor E. Bergant (Foto: STA)

Nekdanjega športnega novinarja Igorja EBerganta je mogoče že nekaj let gledati v voditeljski vlogi informativne oddaje Odmevi. Čeprav ima oddaja slabo gledanost, se je Bergant goreče zavzemal za zavrnitev predloga Programsko-produkcijskega načrta za leto 2022. Očitno pa novinar, ki je na javnem zavodu RTV redno zaposlen, svoj dodatni denar poleg tega služi še preko statusa samostojnega podjetnika. Povrhu vsega pa očitno še evidentno krši Kodeks društva slovenskih novinarjev. 

Igor EBergant, borec za to, da na javni RTV Slovenija ne bi prišlo do sprememb, je redno zaposlen v javnem zavodu RTV, poleg tega pa še ima s. p. z imenom: IEBergant.me, Igor Evgen Bergant drugo informiranje s. p. , ki je bil ustanovljen septembra 2014. Po besedah novinarja Bojana Požarja je bilo to v času, ko je že vodil Odmeve. Z vidika zakonodaje to seveda nikakor ni sporno, je pa precej nenavadno glede na to, da Odmevi uživajo status paradne oddaje javne televizije.

Najverjetneje ni potrebno posebej omenjati, da Bergantu pri vodenju raznolikih komercialnih prireditev, s tem pa odpiranje poti do zasebnih poslov,  ne škodi ravno, da je voditelj ene od osrednjih oddaj na RTV. “In ti Bergantovi zasebni posli, za nameček, z novinarstvom nimajo veliko skupnega. Ker Igor E. Bergant, ki je kot redno zaposlen na javnem zavodu RTV del javnega sektorja z vsemi privilegiji vred, velik del svojih dodatnih prihodkov – doslej skoraj 40 tisoč evrov, kar je približno toliko, kot Bergant zasluži s plačo novinarja RTV v letu dni – zasluži na račun državnih institucij oziroma podjetij v državni lasti,” razkriva Požareport.

Vir: Požareport

Prisotno navzkrižje interesov
Ker pa se v Odmevih poroča tudi o teh podjetjih in institucijah, to pomeni, da pri izvajanja novinarskega poklica prihaja do direktnega navzkrižja interesov. Kot smo že v preteklosti poročali v primeru Slovenskega sodniškega društva, pa očitno to dolgoletnemu novinarju ne predstavlja prevelike prepreke. Bergant je v Odmevih povedal, da se je Slovensko sodniško društvo odzvalo na besede predsednika vlade Janeza Janše na račun okrajnega sodišča v Velenju. To je namreč razsodilo, da se mora premier stranki SD za izjavo o ukradeni židovski vili opravičiti na Twitterju – narekovali naj bi celo besede – ter stranki tudi plačati 10 tisoč odškodnine. Obsodba sicer še ni pravomočna: “Not so fast, Tanja Fajon in stranka SD, smo šele na začetku. Sicer pa povejte, koliko ste za vilo plačali? Preprosto, številko napišite,” je na to sporočil Janša, odvetnik Franci Matoz pa je tudi že napovedal pritožbo. Bergant pa je seveda zamolčal podatek, ki bi izjavo sodniškega društva postavilo v pravo luč. Verjetno iz razloga, ker temu društvu predseduje sodnica Vesna Bergant Rakočević, ki je njegova žena.

Foto: STA

Berganta Požar označuje za novinarja-dvoživko, saj le ta deluje tudi v zasebnem sektorju. Ob tem pa ta dodaja, da novinar vodi dogodke, ki nimajo nobene zveze z novinarstvom, kar pomeni evidentno kršitev Kodeksa novinarjev Slovenije oziroma konkretneje kršitev 26. člena kodeksa, ki novinarjev narekuje, da naj se izogibajo delu zunaj novinarskega poklica z namenom, da s tem ne pride do zmanjšanja njegove verodostojnosti ali verodostojnosti novinarske skupnosti. Eden izmed primerov takšnega delovanja je vodenje komercialnih prireditev domačih ali tujih zasebnih zavarovalnic. Leta 2016 je denimo v vlogi moderatorja nastopil na dogodku Merkur Zavarovalnice d.o.o.

Vir: Društvo novinarjev Slovenije

Vir: Požareport

S takšnim delovanjem si Bergant nedvomno znižuje svojo novinarsko verodostojnost in verodostojnost novinarske skupnosti. Očitno pa sam v tem ne vidi nič problematičnega, sicer tega najverjetneje ne bi počel.

Sara Kovač