fbpx

Iz UKC je vladna trojka pregnala še tri otroške kardiologe, zdaj ostaja le ena zdravnica! Kolar Celarčeva naj takoj sklene pogodbo z enim od evropskih centrov za otroško srčno kirurgijo!

Milojka Kolar Celarc (Foto: STA)

Vodstvo UKC Ljubljana je ta teden prejelo odpovedi treh kardiologov iz službe za otroško kardiologijo, kjer zdaj ostaja le še ena zdravnica, ki ji pogodba o zaposlitvi poteče čez en mesec. Kot je danes dejal generalni direktor Aleš Šabeder, iščejo možne rešitve znotraj zavoda, države in tudi v tujini, obstaja pa tudi možnost ukinitve programa. Na stanje na otroški kardiologiji se je odzvala doktorica medicine in predsednica odbora za zdravstvo pri strokovnem svetu SDS Alenka Forte, ki je dejala, “naj vršilka dolžnosti ministrice za zdravje Milojka Kolar Celarc takoj z dekretom ustavi delo na otroški srčni kirurgiji, nato pa nemudoma sklene pogodbo z enim od evropskih referenčnih centrov za otroško srčno kirurgijo, pogodbo o izvajanju otroške srčne kirurgije za Slovenijo. Tak dogovor zahtevamo za naše otroke s srčnimi napakami, ki zahtevajo operacijo. Dokler UKC Ljubljana ne bo zagotovil pogojev za izvajanje otroške srčne kirurgije po veljavnih mednarodnih standardih, je potrebno temu oddelku prepovedati izvajanje operacij. Želimo, da vsi slovenski otroci dobijo priložnost za življenje in radosti življenja”.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes v izjavi medijem potrdilo, da so ta teden prejeli odpovedi treh od štirih kardiologov, ki so po številnih zapletih še zaposleni v službi za otroško kardiologijo. Kot je dejal Šabeder, se že od prvega dne mandata ukvarjajo s težavami na otroški srčni kirurgiji in kardiologiji. “Zadeva je stara že nekaj let. Stanje je alarmantno, težave mejijo že na nacionalni problem,” je ocenil.

Vodja programa Mirta Koželj je danes zagotovila, da za zdaj vsi kardiologi ostajajo na svojih deloviščih, saj imajo dvomesečni odpovedni rok. Ambulante tako delajo, otroci so naročeni na preglede. Eden od kardiologov ji je že predal seznam čakajočih na interventne in invazivne preglede, na katere trenutno čaka 11 otrok. “Služba zaenkrat poteka normalno, kako bo z dopusti, se bomo dogovorili, v teh dveh mesecih intenzivno iščemo rešitve,” je dejala Koželjeva.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je danes zagotovila, da se bodo sestali tudi s predstavniki staršev. Da bi rešili nastali zaplet, že vodijo pogovore z drugimi kardiologi in upajo, da bodo uspeli skleniti dogovor še pred iztekom odpovednega roka treh kolegov. Pogovori potekajo tako s slovenskimi kot tudi s tujimi kardiologi. Koželjeva danes o razlogih za odpovedi ni želela konkretneje govoriti. Kot je dejala, so razlogi različni, stari tudi več kot 20 let, gotovo pa je tudi nek povod za istočasno odločitev treh kolegov. Otroško kardiologijo tako zapuščajo Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić.

Alenka Forte, odbor za zdravstvo, strokovni svet SDS: “Državljani zahtevamo, da vršilka dolžnosti ministrice za zdravje Milojka Kolar Celarc takoj z dekretom ustavi delo na otroški srčni kirurgiji, nato pa nemudoma sklene pogodbo z enim od evropskih referenčnih centrov za otroško srčno kirurgijo, pogodbo o izvajanju otroške srčne kirurgije za Slovenijo. Tak dogovor zahtevamo za naše otroke s srčnimi napakami, ki zahtevajo operacijo. Dokler UKC Ljubljana ne bo zagotovil pogojev za izvajanje otroške srčne kirurgije po veljavnih mednarodnih standardih, je potrebno temu oddelku prepovedati izvajanje operacij. Želimo, da vsi slovenski otroci dobijo priložnost za življenje in radosti življenja.”

Predsednica odbora za zdravstvo SDS Alenka Forte.

C. Š.