fbpx

Z umikom izterjave stroškov policije za neprijavljene shode Bobnarjeva dokazuje, da pred zakonom nismo vsi enaki

Ljubljana, vlada. Novinarska konferenca po seji vlade. Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar.

Poslanec SDS mag. Dejan Kaloh je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s podatkom, da je ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar umaknila soglasje za izterjavo stroškov organizatorjem neprijavljenih shodov. 

Dejal je, da je znano, da je policija za leto 2020 za varovanje 407 neprijavljenih shodov organizatorjem zaračunala 539.966,90 evrov, za leto 2021 pa je policija za varovanje 426 neprijavljenih shodov organizatorjem zaračunala 1.163.819,00 evrov, za leto 2022 pa je za varovanje 54 neprijavljenih shodov organizatorjem zaračunala 141.539,39 evrov. Skupaj torej 1. 845.325,29 evrov. Preko državnega odvetništva so tekli vsi postopki za izterjavo teh stroškov policije.

“Presenetil pa me je podatek, da ste izterjavo omenjenih stroškov prekinili, tako da ste umaknili soglasje za izterjavo. S tem sporočate protestnikom in organizatorjem shodov, ki teh niso prijavili, da lahko imajo neprijavljene shode, da lahko kršijo zakon, saj jih boste oprostili, ko boste na oblasti. Ocenjujem, da je to nedopustno sporočilo, ki je v popolnem nasprotju z načeli pravne države, ki jo tako opevate. Pravna država namreč pomeni to, da smo pred zakonom vsi enaki in za nezakonita dejanja tudi odgovarjamo.”

V zvezi s tem je Kaloh vprašal, ali res drži podatek, “o umiku soglasje za izterjavo omenjenih stroškov, posledica česar je seveda ustavitev postopkov s strani Državnega odvetništva?” in povprašal po razlogih.

Sara Kovač