Z umikom Turčije s seznama varnih izvornih držav Šarčeva vlada poskrbela, da Slovenija v očeh migrantov izpade kot idealna ciljna država, od koder jih ne bodo vračali nazaj!

Foto: STA/Twitter

Vlada Marjana Šarca še naprej dela vse v smeri ogrožanja varnosti državljank in državljanov Republike Slovenije. Ne samo, da se požvižga na pomanjkanje varovanja na državni meji, sedaj je poskrbela celo za umik Turčije s seznama varnih izvornih držav, kar v praksi pomeni, da se tja nezakonitih migrantov ne bo več vračalo. Poleg tega se s tem ukrepom dodatno slabi tudi mednarodni ugled Slovenije, saj se dejansko enostransko ruši dogovor Evropske unije in Turčije iz leta 2016, izpodkopava dogovorjeno enotno evropsko zunanjo politiko ter očitno dodatno ogroža položaj Slovenije kot članice schengenskega območja. 

Poslanec SDS Branko Grims je v zvezi s tem na Vlado RS, ki je v četrtek, 13. junija 2019, sprejela spremenjeni odlok o seznamu varnih držav, med katerimi pa ni več Turčije, naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z vladno razglasitvijo Turčije za nevarno državo, saj zagovarja prepričanje, da je takšna poteza za Republiko Slovenijo zelo tvegana in škodljiva z več vidikov.

“Temelj dogovora med Evropsko unijo in Turčijo leta 2016 o zaustavitvi toka ilegalnih migrantov je bilo prav izhodišče, da je Turčija varna država. S spremembo odloka – kar pomeni, da Turčija ni varna izvorna država – dejansko Slovenija enostransko ruši dogovor Evropske unije s Turčijo in s svojim soliranjem (primerljivim samo s početjem ultralevičarske Sirize v Grčiji) drastično poslabšuje svojo pozicijo znotraj Evropske unije, saj gre za očitno nespoštovanje skupno dogovorjene politike na izjemno občutljivem zunanjepolitičnem področju,” v svojem poslanskem vprašanju poudarja Grims.

Republika Slovenija je članica schengena in njene odločitve vplivajo na vse države v schengenskem območju. Po besedah Grimsa to v praksi pomeni, da bo ta enostranska poteza Slovenije zagotovo še dodatno okrepila prizadevanja za izrinjanje Slovenije iz schengenskega območja, ki so v praksi že sicer zelo močna zaradi očitnega neobvladovanja razmer na južni slovenski meji in nesposobnosti vlade pri zaustavljanju ponovno vse močnejšega toka ilegalnih migrantov, ki v Slovenijo vdirajo po balkanski poti. Prav te dni so nemški mediji objavili podatek, da v Nemčijo še vedno pride več kot 500 ilegalnih migrantov oziroma azilantov na dan, od tega “vsaj dve tretjini po balkanski poti”.

Mag. Branko Grims

Gre za skrajno napačen signal ilegalnim migrantom
Odločitev Vlade Republike Slovenije, da umakne Turčijo s seznama varnih izvornih držav, kar v praksi pomeni, da se tja ilegalnih migrantov oziroma azilantov ne vrača, je skrajno napačen signal ilegalnim migrantom, ob tem izpostavlja Grims. “Slovenija se s tem kaže v očeh migrantov kot idealna ciljna država, od koder jih ne bodo vračali nazaj in kjer bodo bistveno lažje dosegli svoje materialne cilje kot v sosednjih državah. To je še toliko bolj zaskrbljujoče, ker je to že drugi skrajno napačen signal ilegalnim migrantom – po podpisu marakeškega ‘Globalnega sporazuma o varnih, zakonitih in urejenih migracijah’, česar niso storile naše severne sosede; sedaj še izločitev Turčije s seznama varnih izvornih držav. Velikanska utvara, ki jo razširjajo osrednji mediji že leta, je, da so ilegalni migranti nekakšna amorfna množica beguncev. V resnici so odlično organizirani in v svoji invaziji med seboj ves čas povezani z najmodernejšimi telekomunikacijskimi sredstvi.”

Po prepričanju Grimsa je povsem neresnična trditev, da brez odstranitve Turčije s seznama varnih držav Slovenija ne bi mogla podeliti azila morebitnim dejansko preganjanim državljanom Turčije, ki bi dokazali, da so ogroženi v svoji domovini. “Tovrstne očitke je že leta 2016 v odgovoru na zahtevo na LGBTQP ideologiji utemeljenih nevladnih organizacij na čelu s PIC in Mirovnim inštitutom odlično argumentirano zavrnila takratna vlada, ki jo je vodil dr. Miro Cerar, sedanji zunanji minister vlade Marjana Šarca: ‘Če prosilec izkaže tehtne razloge, na podlagi katerih je mogoče ugotoviti, da ta država ob upoštevanju njegovih posebnih okoliščin v smislu izpolnjevanja pogojev za mednarodno zaščito zanj ni varna izvorna država, se pri vsebinski obravnavi njegove prošnje ne uporabi koncepta varne izvorne države,’ pojasnjujejo na pristojnem ministrstvu. Po njihovih besedah v postopku presojajo tudi izjave posameznega prosilca ter jih primerjajo z aktualnimi in dostopnimi informacijami o izvorni državi: ‘Prošnje za mednarodno zaščito se v vsakem primeru obravnavajo individualno, pri tem pa se upoštevajo in presojajo vse osebne okoliščine vsakega konkretnega prosilca.'”

Foto: Twitter

V zvezi s tem je Grims Vlado Republike Slovenije vprašal  naslednje:

1. Zakaj je Vlada Republike Slovenije umaknila Turčijo s seznama varnih izvornih držav, saj to daje ilegalnim migrantom povsem napačen signal, hkrati pa dodatno slabi mednarodni ugled Republike Slovenije, saj vlada s to potezo dejansko enostransko ruši dogovor Evropske unije in Turčije iz leta 2016, izpodkopava dogovorjeno enotno evropsko zunanjo politiko ter očitno dodatno ogroža položaj Slovenije kot članice schengenskega območja?

2. Zakaj je Vlada Republike Slovenije, namesto da bi jih prenehala financirati in jih kazensko preganjala za vsa očitna kazniva dejanja, sedaj še popustila pritiskom tistih nevladnih organizacij, ki pomagajo ilegalnim migrantom pri vdoru preko meje Republike Slovenije, in umaknila Turčijo s seznama varnih izvornih držav, čeprav se v primerih, ko sta posameznikovo življenje in integriteta dejansko ogrožena, koncept varne izvorne države sploh ne uporablja; in bo torej posledica samo več zlorab in stroškov v zvezi s pravico do azila?

Omogočena bo ponovna zloraba azilnih postopkov ter njihovo zavlačevanje
Dejansko bo sporna umaknitev Turčije, poleg tega, da daje skrajno napačen signal ilegalnim migrantom, samo omogočila ponovno zlorabo azilnih postopkov ter njihovo zavlačevanje, kar vse plačujemo davkoplačevalci, je kritičen Grims. “Glavni namen sprejetja odloka (leta 2016 – s Turčijo kot varno državo!) je bil zagotoviti obravnavo prošenj za mednarodno zaščito v zakonsko določenih rokih. Z označitvijo nekaterih držav za varne izvorne države se namreč sistem mednarodne zaščite razbremeni tistih oseb, ki zaščite dejansko ne potrebujejo,” so v času prejšnje vlade Mira Cerarja pojasnjevali na notranjem ministrstvu (MNZ).

Vlada Marjana Šarca je torej namesto ukinitve financiranja in kazenskega pregona odgovornih tistih nevladnih organizacij očitno pokleknila pred njihovimi pritiski, kar le dodatno dokazuje, da ta vlada razmer ne obvladuje in da ni sposobna zagotoviti dejanskega delovanja pravne države, v kateri je kriminal pač kriminal in se ga preganja, pa čeprav se skriva za visoko donečimi besedami o (lažnem!) humanizmu. Po besedah Grimsa bo sporna vladna poteza o umaknitvi Turčije s seznama varnih držav samo še dodatno osamila Slovenijo v mednarodnem prostoru ter še poslabšala varnostne in druge razmere v zvezi z ilegalnimi migranti, kar vse zelo drago plačujemo slovenski davkoplačevalci.

H. M.

 • antimur

  Ta dva kučanistična pizdolisca bosta še plačala za vso hudobijo, ki sta jo počela nad Slovenci in našo domovino Slovenijo. Šarec, ti še kar zidaj in višaj ograjo okrog bajte, tudi Cerarju jo predlagaj, toda kljub temu mislim, da bosta dobila svoj porcijon, ko bo narod popizdil. Pod narod ne štejem čefurjev, kučanistov in ostale levofašistične navlake.

  • lokec

   Že 74 let vladajo. Pa vedno bolj prepričljivo. Zato ne vzbujaj lažnega upanje.

  • vasp

   lahko pozabiš, vedo da nič ne moremo

   • antimur

    Ti ni jasno, da izdajalci in antidomoljubi nikdar ne bodo pozabljeni, so globoko v naših želodcih, prej ko slej bodo pokasirali.

    • vasp

     Upam, da imaš prav! Bi bil že pravi čas!

 • JANEZ GUS

  Koliko procentno podporo že ima šarčevo skorpucalo 70 ane Sašo krajnc lizunski rdeči peder.Strici so mi povedali,ti bivol si pa prebrav. brez obotavljanja in premisleka.

 • Lisjak

  Kaj pa,če je to tihi dogovor z EU kako spravit čim več teh negroidov v EU?

  • Olga101

   In jih zadržati v Sloveniji, saj jih Nemčija vrača!

   • Lisjak

    In smo spet pri tem,da v politiki ni naključij.

 • Olga101

  Kazenska ovadba Šarca in Cerarja!

  • Novakec1

   A na vsevesoljskem sodišču? Ne kvasi bedarij, kdo jih bo pa ovadu in obsodu.

  • lokec

   Pa vloži že enkrat ovadbo. Potem bodo pa tebe zaprli.

 • Novakec1

  Ne ogrožanja ampak dela vse za uničenje Slovenije in slovenstva.

 • 3 leta se ima mandat. Kljub temu da bi ga jutri odstavili je že prepozno za Slovenijo in Slovenke-ce. Naša zemlja je že podarjena.

 • zamaškar

  Ob spominu na žrtve v Bleiburgu so slovenski študentje,ki študirajo na Dunaju popestrili s transparentom,oziroma kar prosili in klicali enega izmed najbolj množičnega morilca 20.stoletja,da dokonča svoje delo,ki ga je začel!Nekam hitro sta naša
  kljukca začela delati v tej smeri,da s pomočjo migrantov dokončata Titovo delo,ki je spomočjo okupacije izvedel revolucijo.Tudi francoski komunisti so se veselili okupacije Francije.”TV Zagreb -sinoči v oddaji Zločini komunizma”

 • RATATA

  Albanija in shiptaarska Makadonatija pa kandidatki za pristop k EU, kot je obljubila fafajonarka.
  To, da potekajo nekakšne razprave in pretehtavanja je bull in čikin šit!

 • Artur
 • lokec

  Pa kar jamrate kaj smo pa mi krivi za to, saj vas volimo. Za to ste krivi tudi v opoziciji, ki v praksi še niste zmagali na volitvah. 1945- 2019 = 74 let. To je svetovni rekord. Vedno pa jamrate kot župnik na prižnici, da se premalo hodi k maši. In to poslušajo samo tist,i ki hodijo k maši.

  • Imperial Commando

   2004-2008, 2012-2013

   Sedi cvek.

   Sicer pa, kaj imajo za levaki v vseh teh letih vladanja za pokazat? A mi lahko en od vas že končno odgovori na to jebeno vprašanje??????????????

   • lokec

    Sa ni vladala takrat je bil Desus v vladi. Tako kot sedaj levica.

  • Schemva Miro

   Kako pa bi lahko opozicija zmagala na volitvah od 1945 do 1991,ko je bil enopartijski sistem,drugače misleče so pa zapirali,BEDAK,koliko razredov osnovne šole ti je pa uspelo narediti?Ne gobezdaj,če ne veš kaj gobezdaš.

   • lokec

    Saj sedaj tui zapirajo drugače misleče. Ti tudi nisi pameten.

 • Franc Šink

  Posledica Marakeša.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!