fbpx

Za levičarje je vojska na meji znak diktature v nastajanju, ko to počne Švica, kjer se parlament ne sestaja že dobre tri tedne proti temu pri nas ne nasprotuje nihče!?

Foto: STA

Slovenski levičarji tako vehementno nasprotujejo, da bi vojska varovala slovenske meje, potem pa se ozremo na Švico, in šele vidimo, kaj so zares ukrepi. Švica je namreč sredi marca na ulice poslala okrog 8 tisoč vojaških obveznikov za opravljanje raznih nalog varovanja in pomoči znotraj države. Vojska tako varuje meje, pomaga pri logistiki in varovanju zdravstvenih objektov. Vse se odvija mirno, kljub temu, da se parlament ni sestal že tri tedne. Glede na to, da se koristnosti vojske zavedajo tudi v Španiji, Italiji in Franciji, je zanimivo, da levičarji čez omenjene države nimajo pripomb.

“Zelo spoštujem naše policiste in vojake, a tovrstni ukrepi v času, ko niso potrebni, le sprožajo negotovost in strah. Razmere z migranti zdaleč niso primerljive s tistimi leta 2015. 13 držav EU, 6 ustanovnih, je pozvalo, da morajo biti ukrepi tudi v času epidemije sorazmerni,” sporoča evropska poslanka Tanja Fajon iz vrst Židanove SD. Nekdanji glavni tajnik SD Uroš Jauševec, ki je nedavno že napovedal vstajo proti sedanji vladi, s Fajonovo pričakovano deli mnenje. “Opozicija nikakor ne sme pristati na uveljavitev 37. a člena zakona o obrambi,” je prepričan.

V stranki Levica so pri nasprotovanju šli celo tako daleč, da so predlagali, da bi vojska pomagala v domovih za starejše. “Vojaki in vojakinje bi lahko pomagali v domovih za starejše, ki jih je direktor bolnišnice Golnik že razglasil za “bojišče, kjer se trenutno bije bitka s koronavirusom v Sloveniji”. Smo sredi epidemije, ne invazije,” so prepričani. Predlog Levice, ki je že pred tedni z namenom pridobivanja političnih točk strašila, kako naj bi aktivacija 37. a člena pomenila, da bo vojska na ulicah, je naletel na kritiko številnih. V domovih imajo namreč vedno več obolelih starejših, ki zaradi pridruženih bolezni nujno potrebujejo zdravstveno pomoč. Očitno je, da Levica ne razume, da nasprotovanje 37. a členu pomeni ogrožanje zdravja in življenja državljanov, še posebej policistov na južni meji.

V Švici vojaki sodelujejo pri varovanju meje, logističnih nalogah in varovanju zdravstvenih objektov
Veleposlanica v Švici Marta Kos je v enem izmed svojih javljanj povedala, kako se Švica, država, po kateri se tako radi zgledujemo, sooča z epidemijo novega koronavirusa. Švica je ukrepe razdelila na tri področja. “Kar zadeva zdravstvene ukrepe, imajo od leta 2016 zelo dober zakon o epidemijah, ki vladi, ko ta razglasi izredno stanje, omogoča, da  sprejema ukrepe, brez soglasja parlamenta in kantonov. Trenutno smo v izrednem stanju. Skratka vlada lahko na osnovi uredb sprejema različne odločitve za zaščito zdravja prebivalstva,” je povedala Kosova.

Kot drugo področje je izpostavila sodelovanje vojske. “Zakon o vojski določa, da lahko vojska v takih primerih z uredbo vlade pomaga. Tako vojaki že sodelujejo pri varovanju meja, pri logističnih nalogah in pri varovanju zdravstvenih objektov. Tretje, izjemno pomembno področje je tudi gospodarsko področje. Trenutno brezposelni ne ostanejo brez dela, ampak iz sklada za brezposelne dobijo 80 odstotkov plače. Vladi v primeru covida-19 ni bilo potrebno sprejemati nobenih posebnih ukrepov. Vse se dogaja mirno, parlament že tri tedne ni zasedal, prvo zasedanje je namreč predvideno na začetku maja.”

Vidimo lahko, da je švicarska vlada razglasila izredno stanje in lahko sprejema ukrepe brez soglasja kantonov in parlamenta, pa je nihče izmed levičarjev ne obsoja. Obsodb je deležen le madžarski premier Viktor Orban, ker mu je parlament podelil dodatna pooblastila v izrednih razmerah z več kot 2/3 večino?!

Predstavnik švicarske vlade Daniel Koch je v soboto po poročanju Swissinfo opozoril, da vrhunec okužb s koronavirusom v Švici še ni dosežen, zato je za kakršnokoli sprostitev omejitev še prezgodaj. Koch je kot vodja za nalezljive bolezni pri Zveznem uradu za javno zdravje (FOPH) spomnil, da so vladni ukrepi usmerjeni v izravnavo krivulje okužb in zaščito ranljivih skupin, zlasti ljudi, starejših od 65 let in/ali z obstoječimi zdravstvenimi težavami. “To so ljudje, ki obremenjujejo naše bolnišnice in zdravstveni sistem, in se morajo bati za svoje življenje,” je opozoril Koch in poudaril, da ima vsakdo odgovornost, da zaščiti ranljive. Glede preživljanja konca tedna pa je ljudi pozval, da naj ostanejo doma in se odpravijo sami le na “kratek sprehod” ali na vrt.

Predsednik italijanske dežele Lombardija Attilio Fontana je 20. marca sporočil, da se je vlada strinjala, da bo v njihovo regijo napotila vojsko, saj bo s tem zagotovljena pomoč pri zaustavitvi epidemije koronavirusa “(Zahteva za uporabo vojske) je bila sprejeta … in 114 vojakov bo na nameščenih po Lombardiji … še vedno je to premalo, vendar je to pozitivna novica,” je po poročanju Reutersa povedal na novinarski konferenci. Štiri dni prej so se za mobilizacijo vojske odločili tudi v Španiji. Španski predsednik vlade Pedro Sanchez je namreč razglasil izredne razmere v državi in med drugim mobiliziral vojske in varnostne sile. V istem času je tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je sprva podcenjeval razsežnost epidemije, ob napovedi strogih omejitev gibanja napovedal, da bo pomagala tudi vojska. Njena pomoč je bila namreč nujna pri premestitvi obolelih v bolnišnice.

Foto: STA

Vidimo lahko, da v Sloveniji nekateri novinarji, mediji in politiki le strašijo ostale državljane z uvedbo vojaške diktature. “Slovenska vojska na naših mejah bi sprostila preobremenjeno policijo, ki se mora še bolj osredotočiti na izvajanje zaščitnih ukrepov. Večina držav ima uvedene enake ukrepe omejitve gibanja kot Slovenija. Številne države s pomočjo vojske nadzirajo svoje meje. Naša SV je profesionalna in bo storila, kot ji bo ukazano. Imamo civilni in demokratični nadzor. Počela bo samo to, kar je v interesu državljanov Slovenije. To pa je popoln nadzor nad južno mejo,” med drugim poudarja uradni govorec vlade RS za zajezitev širjenja virusa covid-19 Jelko Kacin.

Hana Murn