fbpx

Za Marjetico Mahne, ki je šele postala direktorica Slovenske filharmonije, že imajo zamenjavo – Sonjo Kralj Bervar, ki je možu pomagala pri ustvarjanju milijonske luknje na račun davkoplačevalcev

Sonja Kralj (Foto: STA)

Minister za kulturo iz vrst stranke DeSUS je že kar takoj, 1. januarja, po razrešitvi Damjana Damjanoviča za vršilko dolžnosti direktorice Slovenske filharmonije imenoval Marjetico Mahne. Ta naj bi bila sicer vršilka dolžnosti direktorice le začasno, največ za obdobje enega leta, saj naj bi vlada že kmalu pripravila in objavila javni razpis. Kljub temu pa ne gre spregledati, da je Mahnetova nekdanja predsednica sveta propadle stranke Zares, ki je bila v zadnjem času na mestu predsednice sveta Slovenske filharmonije. Njeno imenovanje na vrh filharmonije je tako že druga velika usluga ministra Toneta Peršaka krogu propadlega Zaresa, ki mu je po aferi z denarjem ministrstva za kulturo za financiranje zavoda Center za upravljanje z dediščino živega srebra v Idriji ter razrešitvi prejšnje ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar sploh omogočil, da je prišel do ministrskega stolčka.

Marjetica Mahne je med bolj znanimi in trdimi političnimi operativkami propadle stranke Zares na področju kulture, Gregor Golobič pa jo je med vlado Boruta Pahorja in prek Majde Širca, ki je bila v tistem času ministrica za kulturo, “izsilil” za direktorico Filmskega sklada. Požareport razkriva, da je pri tem precej zanimivo, da je šlo tudi v tistem času za skoraj identičen scenarij kot pri razrešitvi Damjana Damjanoviča, saj je bila tudi takrat Marjetica Mahne predsednica nadzornega sveta Filmskega sklada, kot je bila pri razrešitvi Damjanoviča predsednica sveta Slovenske filharmonije. Ob tem pa ne gre spregledati niti pristranskosti slovenskih mainstream medijev – medtem, ko Damjanoviču neprestano očitajo, da je član stranke SDS, čeprav je le član in nima nobenih strankarskih funkcij, pa pri Mahnetovi vsakokrat zamolčijo, kako pomembne politične funkcije je imela v Zaresu.

Mahnetova ne bo dolgo v. d. direktorice, saj imajo že njeno zamenjavo – Sonjo Bervar Kralj
Po podatkih Požareporta naj bi bila Marjetica Mahne zgolj tista, ki ima funkcijo ohranjati rezervacijo delovnega mesta Slovenske filharmonije za naslednjega, “pravega” direktorja ali direktorico – to naj bi po podatkih omenjene spletne strani postala nekdanja visoka državna uradnica na ministrstvu za kulturo, zdaj zaposlena kot svetovalka za kulturo na stalnem diplomatskem predstavništvu Slovenije v Bruslju, Sonja Bervar Kralj. Tudi ona je obremenjena s funkcijami med levičarskimi strankami, saj je nekdanja (pod)predsednica stranke LDS – po odstopu Iztoka Podbregarja leta 2012 je bila namreč ona tista, ki je začasno vodila LDS. Je pa tudi žena Mitje Bervarja oziroma po nekaterih informacijah že nekdanja žena, Bervar pa je pred meseci postal član SMC. No, že isti dan, ko je vstopil v stranko, je bil imenovan za člana izvršilnega odbora SMC. Temu pa se reče astronomski vzpon!

Foto: Twitter

Slabi obeti za filharmonijo: Bervar in njegova žena povzročila milijonsko luknjo v Operi
Vendar pa se Slovenski filharmoniji ne obeta nič dobrega, če bo Sonja Bervar Kralj tako uspešna direktorica kot njen mož Mitja Bervar, saj velja za daleč najslabšega direktorja kakšne kulturne ustanove nacionalnega pomena v državi, piše Požar. Davkoplačevalci namreč še danes plačujemo neverjetne dolgove – več kot milijon evrov -, ki jih je Bervar zapustil kot direktor Opere in baleta v Ljubljani, ko je leta 2012 odšel na politično pot. Vendar pa milijonske luknje ni izkopal sam, ampak naj bi mu jo pomagala kopati kar njegova žena Sonja, ki je bila v tistem času visoka uradnica ministrstva za kulturo in podpredsednica LDS. Zdaj pa naj bi se Bervarjeva, ki se ji letos izteče mandat v Bruslju, zavihtela na sam vrh Slovenske filharmonije.

Marjetica Mahne na čelu Slovenske filharmonije pa ni edina anomalija, ki se dogaja v Slovenski filharmoniji, saj se le nekaj dni po zamenjavi Damjanovića z Mahnetovo zdaj deli še kadrovski plen. Tako naj bi po Požarjevih podatkih postal novi umetniški vodja omenjene ustanove Andrej Petrač, predsednik strokovnega sveta filharmonije, sicer pa glavni akter t. i. “splošne ljudske vstaje” proti Damjanoviću. Njegovi viri še cinično dodajajo, da gre za “popolno zmago samoupravljanja” in “popolno zmago samoupravljalskega ministra za kulturo Toneta Peršaka“.

Ob tem pa so burni odzivi tudi na družbenem omrežju Twitter, še posebej pa bistvo boja okrog Slovenske filharmonije povzema naslednji tvit, saj se dogajanje v tem hramu kulture že resno pozna pri prodaji abonmajev – seveda navzdol …

Foto: Twitter

J. G.