fbpx

Za ministrico Tatjano Bobnar je napad očitno najboljša obramba: Tako je zaradi migracij napadla SDS in poslanca Grimsa

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in poslanec SDS Branko Grims (Foto: STA/SDS)

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar trditve poslancev SDS o velikem številu migrantov kot posledici odstranjevanja žice na meji zavrača kot politične manipulacije, je včeraj poročal portal 24ur.com. Kot je dejala za omenjeni portal, takšne trditve nimajo podlage v policijskih podatkih, odstranjevanje žice pa podpirajo tudi župani obmejnih občin. 

S tem se je ministrica Tatjana Bobnar odzvala na nedavne kritike opozicije, ki opozarja, da se pritisk migrantov na južno mejo povečuje, medtem ko ministrstvo za notranje zadeve tako rekoč legalizira ilegalne migracije.

Očitno pa je, da je besen odziv Bobnarjeve tudi posledica dejstva, da bi lahko postala prva ministrica, ki bi se znašla na prangerju interpelacije. Možnost uspeha za to je sicer minimalna, skoraj nična, je pa res, da bi pred očmi javnosti prišlo do neposrednega soočenja med njo ter opozicijo, verjetno pa bi bila razkrita še kakšna nova laž iz vrst koalicije.

Ministrica se sedaj izgovarja, da sta bila iz meje doslej odstranjena le dva kilometra žice in da to seveda ne vpliva na migracijsko sliko. “Ograja je bila postavljena na slabi tretjini celotne dolžine te meje, 51 km rezilne žice in 143 km panelne ograje. Že ta podatek je zgovoren,” je zapisala v odzivu. Napovedana odstranitev ograje ni vznemirila niti sosednje Hrvaške, ki meni, da ograja ni prispevala k umiritvi migrantskega toka po balkanski poti, je dodala.

Ob tem je izpostavila primer Cipra, ki letos poroča o izjemnem povečanju prihoda migrantov. To ni posledica napovedi umika žice na nekaj kilometrih slovenske meje, je pojasnila. Na Ciper namreč prihajajo ljudje po tem, ko pridobijo vizum za Turčijo in iz Istanbula z letalskim prevoznikom prispejo na Ciper. No, s tem pa je tudi nakazala, da v tej igri še naprej sodeluje Turčija, ki na takšen izsiljuje Evropsko unijo in pomaga pri krepitvi števila novih migrantov, ki prihajajo v Evropi. Ob tem je Bobnarjeva zamolčala, da se tudi informacije o migracijski politiki posamezne  vlade širijo zelo hitro in da pozitivni signali Golobove vlade vplivajo tudi na obnašanje organizatorjev migracij.

Velika laž je, da ograja ne deluje. Če bi bilo to res, potem odstranite ograje okoli Ministrstva za notranje zadeve, njenih stavb, tudi predsednik vlade naj okoli domače hiše odstrani svojo veliko ograjo. Ograja še kako deluje in vi to veste. Meje ste odprli, ker je vaš cilj uničenje slovenstva,” je ne dolgo tega brez dlake na jeziku pojasnil poslanec Grims in pojasnil učinkovitost ograje, ki so jo nedavno o postavili na Poljskem, kjer se je ob postavitvi popolnoma ustavil dotok ilegalnih migrantov.

Poslanec SDS Branko Grims je v oddaji 24ur Zvečer opozoril tudi na človekove pravice slovenskih otrok, žensk in vseh obmejnih prebivalcev, ki da imajo polna dvorišča migrantov. Bobnarjeva se je na to besno odzvala, češ da bi Grims lahko svoje poslanstvo izkoristil, da se te pravice dosledneje uresničujejo v vseh okoljih, saj statistike policije na žalost kažejo, da je za ženske najnevarnejši kraj dom in nasilje v družini izvajajo naši državljani. Pri tem se sprašuje, na kakšno statistiko se opira Grims, ko straši pred migranti. Umik žice so na sestanku z notranjim ministrstvom večinsko podprli tudi župani obmejnih občin. Tem sporočilom je vlada prisluhnila, saj je mejo mogoče varovati drugače. “Nova migracijska politika se zavzema za human pristop do ljudi v stiski, trpljenje na mejah se mora končati. Tragične smrti tudi,” pravi Bobnarjeva, ki se ne želi soočiti z dejstvi, da se je zaradi ukrepov Janševe vlade pritisk na južne meje začel manjšati, sedaj pa se je spet povečal. Kar se tiče obmejnih občin, pa bi lahko o realnih razmerah na terenu največ povedali Belokrajnci.

Janja Strah, Demokracija