Za mirnejše živce v dneh prometnega kolapsa pravosodna ministrica svetuje kolesarjenje!?

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan (Foto: Twitter DŠP)

“Enostavno življenje, prosto po aktualni vladi RS: ko je epidemija, bosta zalegla sonce in sol, ko je gneča na cesti, pač pojdite na kolo. Simpl,” so besede, s katerimi je odgovorni urednik informativnega programa na Planet TV Mirko Mayer označil nedavno potezo pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki je državljanom nazorno pokazala, kako se da boriti proti poletnemu kolapsu v Ljubljani in drugod po državi.

Ministrica iz vrst vladajoče SD se je fotografirala med kolesarjenjem po Ljubljani, pripela tudi fotografijo sodelavcev na kolesih, in pripisala naslednji komentar: “Za mirnejše živce v dneh ljubljanskega prometnega kolapsa. Team Ministrstva za pravosodje”. Komentar je na družabnih omrežjih požel val ogorčenih komentarjev, saj prometnim kolapsom preprosto ni videti konca.

Čeprav še sploh ni napočil čas poletne sezone, smo priča pravcatim prometnim kolapsom v Ljubljani in na ostalih delih slovenskih avtocest. Kot kaže slednjim ni videti konca, saj smo priča številnim delom na avtocestnih odsekih in ljubljanski obvoznici, ukrepom za reševanje situacije pa zaenkrat še ni na vidiku, čeprav so bili že med drugim s strani opozicijske SDS podani predlogi, da bi se spodbujala vožnja ponoči in bi se s tem nekoliko razbremenilo promet. Tudi ljubljanski župan je s svojim odzivom dal vedeti, da situacija pač je taka in da se bo treba sprijazniti, da bo temu tako še nekaj časa. Sam je predlagal “car sharing”, ministrica za pravosodje pa kot kaže rešitev vidi v kolesarjenju.

Številni v predlogu ministrice videli norčevanje 
Predlog ministrice sodeč po komentarjih, ki so se usuli na družabnem omrežju Twitter, ni bil sprejet s pretiranim navdušenjem. Eden iz komentarjev se denimo glasi: Skratka, sami ste si krivi, ker stojite v kolonah. Ni krivo to, da javni potniški promet ne deluje, da ni dodatnega pasu na najbolj obremenjenih delih avtoceste itd. To je tako “če nimate za kruh, jejte potico” sporočilo. #VSlužbiLjudi #ILovePotica #ImaSeMožeSe “.

Med drugim pa so se pojavili tudi komentarji v smislu: “Zelo primerno za vse, ki se vsak dan vozijo v službo vsaj 50 km in to še po avtocesti”; “Hvala za odličen predlog ga. Dominika Švarc Pipan. Bom drugič našega malega naložila na bicikel in ga v času napovedane toče na samoplačniško terapijo ali na pediatrično na operacijo pripeljala v 40km oddaljeno Ljubljano. Kako se nisem že prej spomnila!”; “Zdej ne vem, kdo se norčuje iz vas. Ali je res mogoče, da nihče ne bo nič naredil in da bomo na ukrepe čakali na naslednjo vlado.”; “Ej Dominika, če si ga že objemala, pol se zrihtaj, da kolapsa več nebo. Itak, da imaš power zato.”; “Se vidi kaj želi SD, nazaj na začetek socializma komunizma, takrat so se naši predniki lahko vozili le s kolesi, redko kateri pa je imel kolo, kaj šele moped, lepa promocija za socialiste ,ljudem kažejo kako se naj prevažajo, dočim pa bi se oni lahko vozilu z avti, avijoni kot izbranci?!”; “Nato je še mahala iz Audija in BMW-ja s prižganimi lučkami. Vsak dan nas prehiti ducat takšnih. Notri pa člani socialistične internacionale, ki se borijo proti tretjemu pasu avtoceste. Da bo še naprej pretočna izključno za njih, ne za navadne smrtnike.”

Marsikdo je v komentarjih ministrico opomnil na neprimerno opravo za kolesarjenje, kolesarila je namreč v petkah, za večjo varnost pa bi ji prav prišla čelada. “Super. Startajte jutri v službo iz mojega doma. 103 km do centra LJ. Višinska razlika vmes 600m”, je v komentar ministrici pripisal eden od njenih sledilcev. Ta pa mu je odgovorila, da ne sugerira, da se do Ljubljane iz Kopra pelje s kolesom. “Nasprotno – vsako kolo več, ki pomeni en avto manj na cestah, pomaga kumulativno olajšati obremenjenost tistih, ki nimate te možnosti. Ne jemljite vsega s slabe plati, there’s always a silver lining,” je komentirala. Kakorkoli, glede na to, da je ministrica del vlade, bi bilo na mestu reševanje nevzdržne situacije na slovenskih cestah. Tistim, ki se na delo vozijo od daleč, nasvet vožnje s kolesom pač ne pride prav. Ravno tako pa tudi ne Ljubljančanom v času dežja.

Ana Horvat