fbpx

Za netransparentno porabo proračunskih milijonov odgovoren prijatelj Milana Kučana!

Milan Kučan (Foto: STA)

Za milijonski promocijski posel, prek katerega naj bi po trditvah insajderjev prikrito financirali kampanje stranke SD, je odgovoren prijatelj Milana Kučana Dejan Židan. Prav v kabinetu Židana, ki je danes predsednik parlamenta, so po obisku Kučana na dan, ko smo pričeli raziskovati posel, ki ima elemente politične korupcije, zapisali, da obiska Kučana, ki je predsednik društva Forum 21, niso prijavili kot lobistični stik, ker, citiramo Židanovega sodelavca Nejca Perhavca: “Pogovori med nekdanjim predsednikom Republike Slovenije in predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom potekajo na ravni prijateljskih medosebnih odnosov.”

Da je za nenavaden posel s Futuro DDB odgovoren Dejan Židan, kažejo pojasnila ministrstva za kmetijstvo, kjer so zagotovili, da nenavadnega posla, ko so najprej podpisali pogodbo v vrednosti treh milijonov evrov, ki so jo imenovali okvirni sporazum, potem pa denar porabljali prek aneksov, ni predlagal kak zunanji izvajalec, ampak: “Pogodba z izvajalcem Futura DDB je bila pripravljena na MKGP, v službi za javna naročila, ki pravno sistemsko vodi postopke javnega naročanja.”

Zaprosili smo tudi za imena oseb, odgovornih na ministrstvu, ki so pripravile posel, a so jih uradniki, ki so pripravljali pojasnila, zamolčali. Je pa jasno, da je objektivno odgovoren Židan, ki je ministrstvo vodil dolga leta.

Spregledati ne gre niti dejstva, da po več kot dveh letih trajanja kampanj sploh ne obstajajo podatki, ki bi kazali, ali je trimilijonska kampanja pripomogla k zvišanju prodaje lokalih pridelkov. Kot so pojasnili na ministrstvu, tega namreč ne merijo.

Židanovo razumevanje zakona

Židanov sodelavec Perhavec je v pojasnilu razkril tudi omejen pogled Židanove ekipe na to, kdo vse po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije je oseba, katere aktivnosti štejejo med lobistične. Perhavec je zapisal, da Židan lobističnega stika ob Kučanovem obisku ni prijavil, ker, citiramo Perhavca, “nekdanji predsednik Republike Slovenije po našem vedenju ni vpisan v register lobistov“.

Medtem ko je 4. člen zakona o integriteti, ki pojasnjuje izraze, veliko bolj precizen in v 15. alineji lobista označuje takole:
15. “lobist oziroma lobistka” (v nadaljnjem besedilu: lobist) je oseba, ki opravlja dejanja lobiranja in je vpisana v register lobistov, ali oseba, ki opravlja dejanja lobiranja in je zaposlena v interesni organizaciji, za katero lobira oziroma je zakoniti zastopnik ali izvoljeni predstavnik te interesne organizacije.

Ajpes pa kaže, da je Kučan zastopnik društva Forum 21.

Skandal24.si