fbpx

[Video] Za predsedniški stolček se bo potegoval tudi kandidat stranke NSi Janez Cigler Kralj

Foto: STA

V stranki NSi so po dvodnevni klavzuri po neuradnih informacijah STA sprejeli odločitev, da bodo v bitko za predsednika republike poslali vodjo poslancev in nekdanjega ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. Doslej so sicer uradno čakali odločitev nekdanje evropske poslanke Ljudmile Novak, a so sporočili, da se slednja za kandidaturo ni odločila. Novinarska konferenca stranke NSi je potekala danes ob 18. uri.

Iz stranke NSi so danes sporočili, da Ljudmila Novak ne bo kandidirala za predsednico republike, pač pa naj bi se namesto nje v predsedniško tekmo podal Janez Cigler Kralj. Po odločitvi Novakove so sicer v stranki razpravljali o več možnostih. Med možnimi kandidati, ki bi jih stranka lahko podprla, se je omenjalo člana izvršilnega odbora stranke Janeza Pogorelca ter predsednika državnega sveta in podpredsednika stranke Konkretno Alojza Kovšco. Kovšca je pred časom napovedal, da bi kandidiral za predsednika države, a le če dobi dovolj politične podpore.

Preden je zdajšnji vodja poslancev Cigler Kralj sedel v poslanske klopi, je bil od leta 2006 krajši čas zaposlen kot strokovni sodelavec poslanske skupine NSi za odnose z javnostmi, se nato za nekaj časa poslovil od DZ, leta 2012 pa se je v parlament vrnil kot strokovni sodelavec poslanske skupine NSi, piše STA ter dodaja, da bo več o njegovi kandidaturi znano po današnji novinarski konferenci stranke, ki bo predvidoma potekala ob 18. uri. Na njej bo predsednik stranke Matej Tonin spregovoril o sprejetih odločitvah po opravljenem posvetu vodstva, so iz stranke sporočili na Twitterju.

Tudi iz stranke Levica so sporočili, da bodo v predsedniško tekmo poslali svojega kandidata. Ocenjujejo namreč, da je politični prostor odprt za kandidata, ki bo zastopal glas delovnih ljudi, socialno pravičnost, varovanje okolja in mirovniško politiko. Za zdaj imajo odprte postopke evidentiranja, svojega kandidata pa naj bi predstavili v 14 dneh, piše STA. Je pa povedno, da stranka SD ne najde pravega kandidata in se v predsedniške volitve ne bodo podali. Nekateri menijo, da je Tanji Fajon uspelo dokončno potopiti stranko, ki je nastala iz nekdanje Zveze komunistov in ki sodi med stranke z najdaljšim stažem v slovenskih vladah in da bi morda morali resno razmisliti o razpustitvi stranke, ki je deležna vse manj podpore – in ki očitno nima primernih ljudi za nastop na predsedniških volitvah.

Sara Kovač