Za slovensko zastavo ne bo prostora: Svetlana Makarovič dogodek Nosil bom rdečo zvezdo prireja tudi v Titovem Velenju!

Svetlana Makarovič (Foto: STA)

Titovo Velenje očitno kar ne more iz svoje kože oživljanja komunistične preteklosti, saj Mestna občina Velenje na dan Evrope organizira dogodek Nosil bom rdečo zvezdo, na katerem bo nastopila Svetlana Makarovič z gosti. Namesto da bi državne in občinske prireditve nosile slovensko zastavo, ki predstavlja državni simbol, bo v ospredju vnovič ideologija. 

Svetlana Makarovič bo tokratno “rdečo orgijo” Nosil bom rdečo zvezdo ob podpori velenjskega župana Bojana Kontiča organizirala v Domu kulture Velenje. Seveda Kontičeva podpora ne preseneča, glede na to, da Kontič s pomočjo občinske zveze borcev skrbi za to, da se v Velenju – kjer že tako stoji največji spomenik Tita v Sloveniji, tam je kip Edvarda Kardelja, mogoče je poskusiti sladoled Titovo Velenje, se odpraviti na pionirski pohod po Titovem Velenju – spomenikom dodajajo rdeče zvezde, te pa predstavljajo že del logotipov kavarn in restavracij.

Foto: Twitter

Svetlanin krog gostov se iz leta v leto veča
Nekdaj priljubljena otroška pisateljica velja za Slovenko, ki se ji najbolj toži po jugo-nostalgičnih časih, saj vsako leto poskrbi za to, da se na Kongresnem trgu v Ljubljani odvije koncert Nosil bom rdečo zvezdo. Zadnjega je organizirala 25. maja lani, na njem pa seveda niso manjkali simboli totalitarizma, torej rdeče zvezde in zastave nekdanje skupne države Jugoslavije. Na zborovanjih Makarovičeve nikoli ne manjkajo jugonostalgiki, ki se nikakor ne morejo sprijazniti z osamosvojitvijo Slovenije in s slovenskimi nacionalnimi simboli. Lani je bil za razliko od leta prej prisoten barvitejši nabor Svetlaninih gostov, ki jim je izredno všeč rdeča zvezda, med njimi seveda niso manjkali Partizanski pevski zbor s svojimi napevi, pevka in aktivistka Lara Jankovič, ki se je v preteklosti že preizkusila v vlogi osrednje govorke na vsesplošnem romanju levičarjev v Dražgoše, in igralec Andrej Rozman Roza, ki se zelo rad družbenopolitično aktivira, če lahko ob tem promovira levičarske ideje in udriha čez največjo opozicijsko stranko SDS.

Iz leta v leto pa ni večji samo krog gostov okrog Makarovičeve, ampak tudi obseg sovraštva, ki iz nje prihaja. Makarovičeva namreč s svojimi izjavami postaja vedno bolj vulgarna. “Slovenskih kletvic pač ni bilo, potem pa smo dobili kletvice, ki so imele poetično vrednost. Kaj je zame zdej užitek, da rečem nekemu fašistu, nekemu nacistu, jebo te pas mater,” je le ena izmed burnih izjav, ki jo je Makarovičeva izrekla na okrogli mizi o razrastu nacizma in fašizma v Kulturnem domu Izola. Za prejemnico kulturniške pokojnine se vsekakor ne spodobi retorika, ki jo prakticira Makarovičeva. Ta prejema kar 1.809,48 evra mesečne pokojnine in na račun davkoplačevalcev zastonj biva v prestižnem domu za starejše občane v Trnovem, medtem ko se mora veliko slovenskih upokojencev preživljati s pokojnino, nižjo od 500 evrov.

Svetlana Makarovič (Vir: Twitter)

Sovraštva do Janše nikakor ne more skriti
Čeprav je Makarovičeva leta 2000 “načelno” zavrnila Prešernovo nagrado, za katero je bila nominirana, se ta na njenem končnem pokojninskem računu zelo dobro pozna, torej, kot da jo je sprejela. Nagrado je tako torej navidezno zavrnila, dejansko pa jo je sprejela, saj drugače ne bi prejemala dodatka iz tega naslova. Očitno pa je, da je Makarovičevo zelo razjezilo, ko je Janševa druga vlada leta 2012 zaradi težke ekonomske in finančne krize najbolj oklestila prav privilegirane pokojnine, ki ne temeljijo na vplačanih prispevkih v pokojninsko blagajno, temveč so privilegiji, ki si jih deli oblastna elita po političnih kriterijih. Ker so Makarovičevo prikrajšali za 350 evrov, ki jih v resnici ni nikoli zaslužila in prispevala v pokojninsko blagajno, je v javnosti začela z osebnimi napadi in blatenji tedanjega predsednika vlade. Na začetku leta, v času, ko je izbruhnila afera glede plagiatorstva Borisa Kobala, Makarovičeva tako ni zdržala, da ne bi v oddaji Argument na Planet TV omenila Janše in zatrdila: “Ne on ne ta, drugi, nista duhovita, sta neslana in surova.” Glede na to, da je Janšo, ki je dolgoletni politik, nemogoče trpati v isti koš kot plagiatorja Kobala, je očitno, da so osebne zamere pri Makarovičevi v ospredju.

Žalostno je, da morajo slovenski davkoplačevalci financirati osebo, ki ji je očitno prav malo mar za Slovenijo, ta namreč veliko bolj obožuje Jugoslavijo, ki je že dolgo ni več. Smo v 21. stoletju in prav bi bilo, da nihče v državi ne bi prispeval k razdvajanju naroda, ampak bi raje gradil na združevanju in pripadnosti, očitno pa je velenjskemu županu Kontiču prav malo mar za to. Poleg tega je Slovenija država članica EU, zato bi bilo prav, da bi se obnašali temu primerno. Nemogoče je mimo dejstva, da je komunizem totalitarni režim, ki je povzročil veliko gorja. Proslave v stilu Nosil bom rdečo zvezdo pa so v posmeh vsem žrtvam, ki so bile izvensodno pobite. Kdaj se bomo prebudili?

H. M.