fbpx

Za Svobodo bo kmalu padla tudi stranka SAB

Je Alenka Bratušek na volitvah oddala glas za Gibanje Svoboda? (Foto: STA)

“Dve majhni in politično nepomembni stranki, poraženki zadnjih volitev, se pridružujeta zmagovalki zadnjih parlamentarnih volitev, da bi le-to kadrovsko in organizacijsko okrepili, od česar pa – razen za predsednika SAB in LMŠ ter njun “dvor” – ne bo velike koristi, saj ne SAB ne LMŠ za razliko od SD in Levice kadrovsko in organizacijsko nista nikoli naredili prav veliko, sploh ne na lokalni ravni oblasti,” je pridružitev LMŠ-ja in SAB-a Gibanju Svoboda komentiral profesor na katedri za analizo politik in javno upravo, dr. Miro Haček.

Po poročanju STA se je danes začel dopisni kongres stranke SAB, na katerem bodo člani stranke odločali o združitvi z Gibanjem Svoboda. Odločitev pričakujejo predvidoma do konca tedna, predsednica SAB Alenka Bratušek pa računa na zadostno podporo. Formalna združitev LMŠ in SAB pod okrilje Gibanja Svoboda naj bi se zgodila do konca meseca, združitveni kongres pa do jeseni, pred lokalnimi volitvami. Skozi sodelovanje s strankama LMŠ in SAB je predsednik Gibanja Svoboda že napovedal, da ciljajo tudi na zmago na jesenskih lokalnih volitvah. Zanimivo, da se bo ime njene stranke po volitvah spremenilo, je Bratuškova napovedala že pred volitvami – je morda že takrat vedela, kako se bodo stvari odvile v prihodnje?

Po združitvi naj bi Bratuškova in Marjan Šarec postala podpredsednika Gibanja Svoboda – to mesto trenutno zaseda Marta Kos, druga podpredsednica Urška Klakočar Zupančič pa je tudi predsednica državnega zbora. Bratuškova je prejšnji teden poudarila, da je ključnega pomena, da naredijo stranko, ki bo Slovenijo dolgoročno lahko peljala po pravi poti. Šarcu se zdi omenjeno združevanje naravna pot. Tako Bratuškova kot Šarec sta torej svoji stranki “prodala” Robertu Golobu v zamenjavo za ministrski mesti. Zbor članstva LMŠ je kot najvišji organ stranke na daljavo podprl združitev s stranko Gibanje Svoboda že pred dnevi. Za združitev je glasovalo kar 97 odstotkov članic in članov LMŠ – zanimivo bo videti, kakšen bo odstotek v stranki SAB. V tem tednu je tudi pričakovati, da bodo na izredni seji DZ zavrnili predlog SDS in sprejeli nov zakon o vladi. Z razširitvijo vlade bo tako tudi Bratuškova prišla do svojega ministrskega mesta.

Ne gre pozabiti, da je v stranko SAB po poletju 2021 prestopilo kar lepo število članov stranke DeSUS – člani  so kot enega od razlogov za prestop navedli posluh za problematike upokojencev. Bratuškova je prevzem članov izvedla bolj ali manj na skrivaj, tik pred 30. obletnico ustanovitve stranke DeSUS. “Sem pa vesel, da so ti klovni iz tega šotora cirkuškega šli. Prostora za take igre pri nas več ni, niti takšne za takšne igralce, kot so oni. Kar se pa tiče stranke, v katero so oni prestopili, mora pa stranka sama ugotoviti, zakaj krade jajca iz tujega gnezda in zakaj njihove kokoši same ne nesejo,” je takrat dogajanje komentiral predsednik stranke Ljubo Jasnič, čigar stranka tokrat ni prišla v parlament –  podpore so dobili vsega le 0,66 odstotka.

Sara Kovač