fbpx

Za takšno “umetnost” Smodejevega Fotopuba je bilo nakazanih že več kot 130 tisoč evrov javnih sredstev!

Novomeški kulturnik in zastopnik Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušan Josip Smodej (Foto: Printscreen/Twitter)

Mnogokrat se državljani jezijo, ko vidijo kakšne moderne “umetniške inštalacije” so financirane z državnim denarjem. Sem lahko nedvomno uvrstimo umetniško ustvarjanje Društva za sodobno kulturo Fotopub, ki je zaokrožilo na družabnih omrežjih potem, ko je v javnosti odjeknila afera domnevnih spolnih zlorab, povezana z novomeškim kulturnikom in zastopnikom omenjenega društva Dušanom Josipom Smodejem. V izložbi prostorov društva so namreč v preteklosti prikazovali pomanjkljivo oblečene ženske v naravnost neokusnih pozah.

Golota, prikazana na neokusen način, sodeč po odzivih na Twitterju očitno ni najbolje sprejeta. Pojavili so se namreč komentarji v smislu: Ta “umetnost” je tako ostudna. Ne morem verjet, da to punce počnejo v imenu “umetnosti”. To je poniževanje žensk, kot seksualni objekt.  8. marec pa tiho. Najbrž zato, ker se med seboj dobro poznajo. Ogabno.”; “Ne glejte Erarja, pokvarilo vam bo nedeljo.”; “Spolni iztirjenci”; “Ne morem prebaviti, da je to pri nas. Če je to umetnost! Kam drvimo kot družba, bolano”.

Vir: Twitter

Še posebej žalostno pa je, ko človek pogleda, koliko javnih sredstev se je že steklo na bančni račun Društva za sodobno kulturo Fotopub. Erar namreč razkriva, da so od leta 2006 in vse do danes prejeli 131.105,94 evrov javnih sredstev. Največ denarja jim je pričakovano namenilo Ministrstvo za kulturo,  in sicer v skupnem znesku 57.026,00 evrov. Mestna občina Novo mesto je nakazala 40.258,94 evrov, Mestna občina Ljubljana pa 20.700,00 evrov.

Ostale podatke o nakazilih si lahko ogledate tukaj:

 

Vir: Erar

Na Instagramu se je oblikovala Skupina proti nasilju Dušana Smodeja, kjer se je pojavilo cel kup zapisov anonimnih pričevanj tistih, ki naj bi imeli z njim slabe izkušnje. Smodeja obtožujejo spolnih zlorab mladih deklet. Med drugim omenjajo tudi GHB, tako imenovano drogo za posilstvo, s katero se žrtev uspava, da se ta ne zaveda dogajanja po zaužitju droge. Smodej sicer obtožbe zanika. Več obtožb si lahko sami preberete tukaj.

Po poročanju Slovenskih novic je agencija za javnopravne evidence in storitve Ajpes pojasnila, da so ugotovili, da Smodej od leta 2019 ni več objavil finančnih podrobnosti delovanja Fotopuba. To pa je bilo že sankcionirano. “Na podlagi dejstev in okoliščin prekrška za leti 2019 in 2020 je bil izrečen opomin pravni in odgovorni osebi, glede nepredložitve letnega poročila za leto 2021 pa je prekrškovni postopek v teku,” so sporočili. Ob tem pa so še dodali, da še zdaleč ne gre za edino kršitev, saj društvo Ajpesu ni predložilo poročila o prostovoljstvu za leto 2021. Ker podatki o delovanju Fotopuba niso dostopni, je Smodej za omenjeni medij pojasnil le, da je med leti 2019–2022 Fotopub izvedel 33 “različnih razstavnih, performativnih in izobraževalnih projektov pri nas in na tujem”. Od leta 2019 naj bi pri projektih sodelovalo skupno 108 umetnikov.

Foto: Twitter

Sara Kovač