fbpx

Za varuha človekovih pravic kandidira tudi propadla poslanka SMC in kontaminirana sodnica Jasna Murgel

Jasna Murgel. Foto: STA

Na javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za mesto varuha človekovih pravic je prispelo devet predlogov kandidatur, so danes sporočili iz urada predsednika republike. Med njimi je tudi nekdanja poslanka SMC Jasna Murgel, znana po kontroverzni izjavi, da bodo ustavne sodnike menjali po politični liniji, hkrati pa je ob razveljavitvi referenduma o drugem tiru s strani vrhovnega sodišča napadla Vilija Kovačiča. Med bolj znanimi kandidati so tudi nekdanja ustavna sodnica Jadranka Sovdat, pravnik in filozof Rok Svetlič ter mikrobiolog Gorazd Pretnar.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je Pahorja že julija pisno obvestila, da se njen mandat izteče 23. februarja prihodnje leto. Na javni poziv predsednika republike je v roku prispelo devet predlogov kandidatur s pisnim soglasjem kandidatov. Ti so Stanko Baluh, Valerija Korošec, Rajko Marković, Jasna Murgel, Gorazd Pretnar, Jadranka Sovdat, Peter Svetina, Rok Svetlič in Franci Žohar. Rok za oddajo predlogov možnih kandidatov za varuha človekovih pravic, ki ga je določil predsednik republike v pozivu za zbiranje predlogov, se je iztekel v ponedeljek.

Pahor bo preučil kandidature in opravil posvetovanja z vsemi poslanskimi skupinami. Prav tako se bo potrudil za oblikovanje čim širše podpore kandidatki oziroma kandidatu, ki ustreza visokim kriterijem za opravljanje te pomembne funkcije, so zapisali v njegovem uradu.

Potem ko bo predsednik sprejel odločitev o izbiri kandidata oziroma kandidatov za varuha in pred glasovanjem v DZ, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata oziroma kandidatov. DZ odloči o predlogu predsednika v 45 dneh od predložitve predloga. Izvoli ga z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev, in sicer za dobo šestih let.

C. Š., STA