Začelo se je Štrukljevanje: Stavka prihaja, kajti razlogov za obstanek najbolj etične koalicije očitno ni več!

Uničevalca slovenskega šolstva ministrica Maja Makovec Brenčič in Branimir Štrukelj. (Foto: STA)

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je danes soglasno sprejel odločitev o stavki v vzgoji in izobraževanju, o tem bodo zdaj odločali še zaposleni na tem področju. Če jih bo večina za, se bo stavka začela 14. februarja 2018. Na stavbi sindikata pa so že danes namestili napis “Sviz Slovenije stavka”. Na omenjeno dejanje se je na družabnem omrežju Twitter odzval tudi vodja opozicije Janez Janša, ki je zapisal: “Začelo se je Po propadu projekta spremembe ustave za ni več razlogov za obstanek koalicije. bodo razstavili isti, ki so mu z omogočili oblast.”

Kot je v izjavi po današnji izredni seji pojasnila predsednica 53-članskega glavnega odbora sindikata Jelka Velički, se je odbor danes preimenoval v glavni stavkovni odbor. Glasovanje članstva sindikata, h kateremu bodo povabili tudi druge zaposlene v vzgoji in izobraževanju, bo v 767 zavodih od 6. do 13. decembra. Splošno stavko bodo izvedli, če se bo zanjo opredelila več kot polovica zavodov, v posameznem zavodu pa se šteje, da je stavka izglasovana, če jo podpre več kot polovica vseh zaposlenih.

Stavka se bo, če bo izglasovana in če vlada do tedaj zahtevam sindikata ne bo ugodila, pričela 14. februarja prihodnje leto. Ob koncu tega dne bo prekinjena in se bo nadaljevala po presoji in odločitvah glavnega stavkovnega odbora.

Kakšne so zahteve?
V Svizu sicer zahtevajo zvišanje osnovnih plač učiteljev ter drugih izobraževalcev od vrtca do univerze, ustrezno vrednotenje razredniškega dela, 1200 evrov bruto regresa za vse zaposlene, katerih osnovna plača je nižja ali enaka minimalni plači, ter spoštovanje pravice do pogajanj v okviru kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja.

https://twitter.com/spagetyuse/status/936148670457761792

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj novinarjem ni želel pojasniti, kolikšne so njihove zahteve, saj da želijo najprej slišati odgovor vlade. Je pa dejal, da so v okviru desetih odstotkov izboljšanja plač, kakršna je tudi razlika do povprečne plače v primerljivih poklicih v javnem sektorju.

Sviz je sicer svoje zahteve pred dobrim mesecem naslovil na vlado. Toda vladna stran je v 30-dnevnem roku, ki ga je imela na voljo za odgovor, sporočila, da je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pogajalsko izhodišče posredovalo v medresorsko usklajevanje. “To ni odgovor, ki bi bil sprejemljiv, zato smo sklicali izredno sejo glavnega odbora,” je še pojasnila predsednica glavnega odbora sindikata, ki šteje 37.700 članov.

D. Č.