fbpx

Začenja se “mesarsko klanje” vladne koalicije za totalni pokop še “tistih ene par” na RTVS

Foto: STA

Če bi bile razmere res izredne, bi Robert Golob verjetno intenzivno delal, ne pa se sončil na obali. Nimamo izrednih razmer in namesto, da bi vlada po nujnem postopku obravnavala ukrepe za blažitev draginje ter zajezitev širjenja okužb, se ukvarja s prevzemom RTV,” je poslanka Alenka Jeraj kritično poudarila na današnji izredni seji državnega zbora, kjer so razpravljali okrog vložitve zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o RTV Slovenija po nujnem postopku. 

Poslanska skupina stranke SDS je v petek vložila zahtevo za ponovno odločanje o odločitvi kolegija o spremembah in dopolnitvah zakona o Radioteleviziji Slovenija. Po njihovih besedah predlog novele zakona ne ustreza poslovniškim kriterijem za obravnavo po nujnem postopku. Ta namreč določa, da lahko vlada predlaga sprejem zakona po nujnem postopku, kadar sprejema zakon, nujen zaradi interesov varnosti ali obrambe države ali zaradi odprave posledic naravnih nesreč ali zato, da se preprečijo težko popravljive posledice za delovanje države. Predlog novele je po njihovem mnenju precedens v zgodovini naše države, ogroža pa demokratične temelje zakonodajnega odločanja in grobo posega v neodvisnost in ustroj javne radiotelevizije.

Foto: posnetek zaslona RTVS

Vlada želi po besedah poslanke Alenke Jeraj v enem zamahu zamenjati vse od programskega in nadzornega sveta RTVS naprej. Vlada je predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o RTV Slovenija vložila po nujnem postopku. Sprašujemo se, kakšne izredne razmere so in kakšne težko popravljive posledice bi lahko nastale, če pa predsednik vlade Golob letuje v tem času na morju,” je kritično opozorila Jerajeva v prepričanju, da bi v izrednih razmerah ta verjetno intenzivno delal, ne pa se sončil na obali. “Nimamo izrednih razmer in namesto da bi vlada po nujnem postopku obravnavala ukrepe za blažitev draginje ter zajezitev širjenja okužb, se ukvarja s prevzemom RTV.

V SDS ocenjujejo, da gre za zlorabo poslovnika in instrumentalizacijo zakonodajnega postopka za doseganje političnih ciljev vladajoče koalicije, ki skupaj z nekaterimi sindikati že dalj časa načrtuje politični prevzem javnega zavoda RTV Slovenija. Takega gverilskega prevzema RTV Slovenija pa po besedah Jerajeve ne podpirajo vsi sindikati. Sindikat delavcev radiofuzije Slovenije je namreč svoje nasprotovanje zlorabam parlamentarne večine celo formalno izglasoval. Sprejel je namreč sklep, da ne podpira obravnave in sprejema sprememb zakona po nujnem postopku, temveč jim nasprotuje.

49 poslancev glasovalo za obravnavo po nujnem postopku
Vlada Roberta si prizadeva za korenite spremembe v sestavi nadzornih organov javne RTVS. V enotno 17-člansko celoto želijo združiti programski in nadzorni svet. Državni zbor, ki trenutno imenuje 21 članov programskega sveta, pa bi lahko odslej imenoval le dva člana. S tem bi večino mest v novem organu pripadlo predstavnikom “civilne družbe” oziroma nevladnikom, ki so politično naklonjeni levici. Kakorkoli, 49 prisotnih poslancev je glasovalo za obravnavo po nujnem postopku, 24 pa jih je bilo proti. Kot je dejal poslanec SDS Andrej Hoivik, se je zadnji teden pred parlamentarnimi počitnicami začelo “mesarsko klanje” vladne koalicije za totalni poklop še “tistih ene par” na RTVS, kakor jih je poimenoval Marcel Štefančič.

Sara Kovač