fbpx

Začetek Jankovićevega konca? Prevarani podizvajalci odkrito o goljufijah v Stožicah – Denar so s privatnimi letali vozili ven iz države

Marjan Šarec in Zoran Jankovič skupaj v Moskvi. Foto: STA.

“Imam človeka, ki je delal v Moskvi in ki je podpisoval marsikaj. In je rekel sam meni: S privatnimi letali so vozili denar ven!” je včeraj šokantno razkril Željko Fiškuš v oddaji Tarča skupaj z novinarji portala Podčrto na RTV Slovenija, ko so razkrivali nepravilnosti in kršitve pri izgradnji projekta Stožice. Iz  množice neplačanih izvajalcev, ki jim je Jankovič dolžan več kot 30 milijonov evrov, so se opogumili trije posamezniki in povedali svojo tragično zgodbo. “Hm, po teh besedah tudi tale slika @šarecmarjan iz Moskve nekako dobi svoj pomen,” se je odzval poslanec Slovenske demokratske stranke Anže Logar, ki je v preteklosti raziskoval nepravilnosti v slovenskem bančnem sektorju. Ali bodo takšna šokantna razkritja končno prisilila župana Ljubljane Zorana Jankovića, da ponudi odstop in zapusti slovenski politični prostor?

“Ko so skrivali denar, jaz tega ne morem točno povedati, da sem videl. Imam pa človeka, ki je delal v Moskvi in ki je podpisoval marsikaj. In je rekel sam meni: S privatnimi letali so vozili denar ven!” je šokantno resnico razkril Željko Fiškuš, eden izmed neplačanih podizvajalcev pri izgradnji projekta Stožice. To je le ena izmed šokantnih in tragičnih resnic, ki so jih včeraj razkrili trije pogumni podizvajalci, ki so svojo kruto usodo delili z javnostjo. Poleg Željka Fiškuša sta se opogumila še Ivan Hrženjak in Iztok Perko. Njihove usode so ene izmed mnogih, ki so jih tragično podoživeli neplačani podizvajalci. Skupaj je ostalo 30 milijonov evrov terjatev, ki jih ne bodo nikoli dobili poplačane. Veliko jih je bilo prisiljenih zapreti svojo dejavnost, razglasiti osebne stečaje. Eden pa je zaradi vsega hudega celo storil samomor. Ob razkritih informacijah se je oglasil poslanec Slovenske demokratske stranke Anže Logar in delil svojo šokiranost na Twitterju: “Na včerajšnji je eden od nepoplačanih podizvajalcev pri projektu Stožice dejal: ‘Imam pa človeka, ki je delal v Moskvi. In je rekel sam meni: S privatnimi letali so vozili denar ven.’ Hm, po teh besedah tudi tale slika iz Moskve nekako dobi svoj pomen …”

“Ti ne skrbi za to, čez en mesec pridi k meni in boš imel denar na računu (obljubil mu je direktor Energoplana Zlatko Sraka). In dobesedno sem prišel čez en mesec in srečam njega. Vse je veselo, oni se smejijo. Hecajo se. Jaz pridem in sem si rekel: Super, veselje je, verjetno je tudi denar. Ampak je potem meni Sraka Zlatko rekel: ‘Veš kaj? Jaz nimam nič več s to firmo. Jaz sem v penziji.’ Jaz sem bil v totalnem bankrotu. Potem ko sem vse to zaključil, sem se odločil, da ne bom več živel v Sloveniji, in sem se odselil. In to so vrteli denarja okoli ogromno,” je svojo izpoved zaključil Željko Fiškuš.

Delal sem za mesto Ljubljana in te tako odvržejo
Svojo zgodbo je delil tudi lastnik podjetja HIS, Ivan Hrženjak. “Žalostno, velika žalost za nas. Delamo za mesto Ljubljana in te tako odvržejo. Mislim, da smo častili mesto Ljubljana. Da smo sponzor mesta Ljubljana. Mesto Ljubljana ima objekt, ki ni plačan,” je le nekaj, kar je povedal Ivan Hrženjak. Pri projektu izgradnje Stožic je njegovo podjetje poskrbelo za naklonski beton, hidroizolacijo in odvod meteorne vode. Vrednost njegovega dela je bila tri milijone in 800 tisoč evrov, vendar so mu ostali dolžni 920 tisoč evrov. Moral je najeti velik kredit, ki ga še danes plačuje z velikimi obrestmi, da je poplačal vse svoje podizvajalce in zaposlene. Ljubljane se izogiba, v njej noče več poslovati, saj je vse dogovorjeno s prirejenimi javnimi razpisi.

Ivan Hrženjak (vir Tarča RTV Slo)

Ivan Hrženjak (Vir: Tarča, RTV Slovenija)

Kazen za razkritje pogodbe 200 tisoč evrov
Nisem spal dva, tri mesece,” razkriva Iztok Perko, ki je v Stožicah opravljal slikopleskarska dela. Vrednost dela njegovega podjetja je znašala 500 tisoč evrov, dobili so plačano le polovico. “Moral sem zapreti, osebni stečaj, pa je šlo vse. Morali smo narediti, pritiski so bili veliki. Tri, štiri leta nismo smeli pokazati pogodbe. Kazen je bila 200 tisoč evrov,” razkriva Perko v oddaji Tarča na RTV Slovenija. Ob tem se spomnimo na otvoritev Stožic, ko je bila 10. avgusta 2010 otvoritvena košarkarska tekma med Slovenijo in Španijo.

Iztok Perko (vir Tarča RTV Slo)

Iztok Perko (Vir: Tarča, RTV Slovenija)

Takrat se je opogumil eden izmed podizvajalcev, Miran Srčnik. “Jaz hočem dokazati neplačevanje. Kako bi se vi počutili, če dve leti ne bi dobili plače?” je pred dobrimi 9 leti pojasnjeval Srčnik. Janković se je na njegove izjave požvižgal in mu grozil tudi s tožbo zaradi motenja posesti. Janković je med drugim izjavil, češ kje so vsi preostali, če se samo eden razburja. Pozneje se je razkrilo, da je teh podizvajalcev, ki jim je Jankovič ostal dolžan 30 milijonov evrov, mnogo več. Kot kaže, strah podizvajalcev počasi popušča in vedno več podjetnikov se bo opogumilo, da povedo svojo strašno resnico. Ali bodo šokantna razkritja končno pripravila ljubljanskega župana Zorana Jankovića do tega, da odstopi s položaja in končno zapusti slovenski politični prostor?

Luka Perš