Zadeta levica

Foto: iStock

Nedavno objavljena diplomska naloga Tine Gaber o uživanju prepovedanih drog med slovensko estrado razkriva marsikaj tudi na politični sceni. 

Da je prepovedana droga kokain že vsesplošno razširjena, ni nobena skrivnost. To potrjujejo analize odpadnih voda, kjer so sledove našli celo v parlamentih demokratičnih držav. V prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju so že pred dobrim desetletjem v 41 vzorcih od 46 odkrili sledi kokaina.

O prepovedanih drogah se je na slovenski politični sceni pričelo govoriti s prihodom vlade Boruta Pahorja, kjer je bil sam takratni premier obtožen uporabe drog. Da je utišala govorice, se je testirala takratna notranja ministrica Katarina Kresal, ki je takrat veljala za del bogataške elite, za katero Tina Gaber v diplomski nalogi piše, da kokain redno in množično uživa.

Z izvolitvijo Levice v državni zbor se je odnos do drog še bolj relativiziral, saj so odkrito lobirali za legalizacijo marihuane. Luka Mesec je celo sam priznal, da kdaj “spoha” kak “džojnt”, na dan so privreli celo posnetki, ki nakazujejo nenavadno obnašanje v državnem zboru in znake uživanja kokaina. Govori se celo, da naj bi Mesec in njegova nekdanja partnerka Manca G. Renko na zabavah skupaj uživala koko in naj bi o tem celo obstajali posnetki.

Luka Mesec se je med sejo nervozno praskal po nosu in si grizel nohte. (Foto: Twitter)

Ker je šlo vse skupaj predaleč, so v Slovenski demokratski stranki v zakonodajni postopek že večkrat vložili zakon, ki bi funkcionarje – poslance državnega zbora, pred

sednika republike, predsednika vlade, ministre in državne sekretarji – enkrat letno obvezal k obveznemu testiranju na prepovedane droge. A so ga na levici vedno zavrnili. V SDS so se vsi poslanci celo prostovoljno testirali in dokazali “treznost”. Na levici tega poguma nikoli ni bilo, čeprav bi s tem dali državljanom jasno vedeti, da svoje naloge opravljajo vestno, zavestno in kakovostno. Predvsem pa, da pokažejo zgled mlajšim generacijam.

Andrej Žitnik