Zadnja javnomnenjska anketa pred volitvami: Veliko je še neodločenih volivcev, levim LMŠ, SMC in Desus podpora pada, odločal bo vsak glas

Foto: iStock

Zadnja javnomnenjska anketa, ki jo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal med 30. majem in 1. junijem, kaže, da je med slovenskimi volivci še vedno veliko takšnih (20,9 odstotka), ki ne vedo, komu bodo podelili svoj glas. Največji delež vprašanih (15,7 odstotka) bi podporo namenilo stranki SDS, s 8,7 odstotka ji na drugem mestu sledi stranka LMŠ, na tretjem mestu pa ji sledi NSi s 6,1 odstotka, ki je prehitela SMC (5,6 odstotka) in SD (5,4 odstotka). Zaradi padca podpore nekaterih strank imajo največ možnosti za preboj v državni zbor stranke SLS, SNS, Stranka Alenke Bratušek in Lista novinarja Bojana Požarja. Pri tem je potrebno omeniti, da imata še posebej dobre možnosti za vstop stranka SLS, ki ima zelo razvejano lokalno mrežo, ki je agencije ne zaznajo, in Lista novinarja Bojana Požarja, ki je zelo aktivna na terenu med volivci. Zaradi visokega deleža neodločenih volivcev bo napeto vse do konca.

Zadnja anketa razkriva, da se delež tistih, ki se zagotovo ne bodo udeležili volitev, niža, več je tudi tistih, ki se bodo volitev zagotovo udeležili. Še vedno pa 20,9 odstotka vprašanih ne ve, kateri stranki bi namenili svoj glas, medtem ko jih 6,4 odstotka ne bi volilo nobene stranke.

Ravno neopredeljeni, ki se bodo odločili zadnji dan, lahko odločijo volitve. Še večji vpliv na rezultat volitev pa bodo imeli tisti, ki bodo ostali doma. Ne glede na rezultate anket namreč odločajo volitve. Zato je potrebno v nedeljo iti na volišče.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dolgoročno spremljanje nihanja podpore jasno kaže prednost stranke SDS pred preostalimi in da je obdržala stanje glede na prejšnje merjenje. SD se je nekoliko okrepila, a očitno na račun padca podpore Marjanu Šarcu, ki mu podpora od začetka kampanje vztrajno pada. Zanimiv pa bo boj za vstop v parlament, kjer je velika gneča. Presenetljivo je, da vstopa v parlament nima zagotovljenega niti SMC, stranka aktualnega predsednika vlade. Prav tako pa je pod vprašajem DeSUS, ki je ravno tako na meji izpada. Ob zadnjih soočenjih so mediji zelo forsirali Alenko Bratušek, ki nagovarja iste volivce kot Karel Erjavec.

Se pa povratek v parlament nasmiha Zmagu Jelinčiču, ki s svojo specifično retoriko očitno uspešno nagovarja del volilnega telesa. Možnosti pa imata tudi SLS in Lista novinarja Bojana Požarja, čeprav jima ankete ne kažejo najbolje. SLS ima namreč zelo razvejano lokalno mrežo, Bojan Požar pa je tudi zelo aktiven na terenu.

Telefonsko anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 29. in 31. majem 2018. V raziskavo je bilo zajetih 1.023 anketirancev.

Zaključimo lahko, da bodo te volitve zelo nepredvidljive, saj dva dni pred volitvami kar 30 odstotkov volivcev še ne ve, koga bodo volili. Možno je skoraj vse, zato je nujno, da greste na volitve in volite za tistega, za katerega verjamete, do bo Slovenijo naredil boljšo in varnejšo.

 

C. Š.