fbpx

Zadnja javnomnenjska anketa: V nedeljo bodo odločili še neodločeni volivci; napoved volilne udeležbe raste, kar krepi stranko SDS

Foto: STA

Zadnji podatki javnomnenjske ankete, ki jo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, kažejo, da je še veliko neodločenih volivcev, ki ne vedo, koga bi v nedeljo volili, teh je namreč kar 21,5 odstotka. Največ anketirancev, 18,1 odstotka, je namenilo podporo stranki SDS, z 9,3 odstotka ji sledi LMŠ, na tretjem mestu pa je stranka Dejana Židana SD s 5 odstotki podpore. Od manjših strank ima največ možnosti za preboj v državni zbor stranka SLS, medtem ko stranka Alenke Bratušek nima več nobenih možnosti. Ključnega pomena bo na koncu še vedno, da državljanke in državljani oddajo svoj glas in podprejo stranko, ki nas bo popeljala v boljši jutri.

Anketa, ki je bila opravljena med 25. in 29. majem, je razkrila, da skoraj četrtina vseh ljudi ne ve, katero stranko bi volili, medtem ko jih 6,7 odstotka ne bi volilo nobene stranke. Volilna udeležba se je v primerjavi z rezultati prejšnje ankete povišala za skoraj en odstotek, kar je tudi posledica tega, da se je okrepila podpora stranki SDS. Vseeno pa sta napovedana nizka volilna udeležba, 46,2-odstotna, in velik odstotek tistih, ki se volitev zagotovo ne bodo udeležili (21,7 odstotka).

SDS-u se z večanjem volilne udeležbe krepi podpora
Na vprašanje, “katero stranko bi volili, če bi bile volitve to nedeljo”, je 18,1 odstotka anketirancev izkazalo podporo stranki SDS, kar je za 2,4 odstotka več kot v zadnjem merjenju. Na drugem mestu je še vedno Lista Marjana Šarca z 9,3 odstotka, na tretjem pa so Židanovi Socialni demokrati, ki so ponovno zasedli tretje mesto s 5 odstotki, potem ko so v prejšnjem merjenju drastično padli na peto mesto. Četrto mesto je zasedla SMC (4,7 odstotka), za petami pa ji je Nova Slovenija (4,6 odstotka).

Če bi upoštevali le opredeljene volivce, bi 31 odstotkov teh volilo SDS, kar je za 4,5 odstotka več kot v prejšnjem merjenju. Sledijo LMŠ s 15,8 odstotka (porast za 1,1 odstotka) in Socialni demokrati z 8,6 odstotka, ki jim je podpora padla za 0,5 odstotka. Na četrtem mestu je SMC z 8 odstotki, ki je prav tako izgubila 1,4 odstotka podpore iz prejšnje ankete. Prag bi prestopili še Levica in SNS, medtem ko bi SLS ostala pod pragom. Ti podatki kažejo, da volitve še niso odločene, odločilen bo zato vsak glas.

Telefonsko anketo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal, in sicer med 25. in 29. majem 2018. V raziskavo je bilo zajetih 1.061 anketirancev.

A. G.