fbpx

Zadnja medijska ofenziva: Na Večeru lažejo, da Janša na oblast prihaja brez volitev, Avdić na Radiu 1 o zlobnem volku Janezu – SMC označen za smrdljive močvirnike, Počivalšek za prašiča brez hrbtenice

Večer columnist dr. Svetlana Slapšak (Photo: Nova24TV)

Kolumnistka Večera Svetlana Slapšak, ki je bila v petek bojevita govornica na “Protestu proti sovraštvu”, kjer je hujskala proti nastajajoči desnosredinski vladi, predsedniku Slovenske demokratske stranke Janezu Janši in desno usmerjenih medijih, ostaja v prvi bojni liniji vojske sovražno nastrojenih levičarskih ekstremistov, ki poskušajo na vsak način preprečiti, da bi v torek Janšo izvolili za novega mandatarja. Tokrat je spet silovito udarila v svoji kolumni v časopisu Večer, kjer je že v napovedniku izrekla veliko laž. Namreč, “da so se Janši bojda uresničile sanje, ker je brez volitev, v pravi krizi, z vsemi pooblastili, ki jih kriza zahteva, brez pravih dogovorov, v koaliciji z bednimi, šibkimi in poslušnimi. Nič boljšega si ne bi mogel želeti.” Seveda je ob tem povsem pozabila, da ja SDS poleti 2018 na legitimen način premočno zmagala na državnozborskih volitvah. In da so jo leve stranke sovražno izključile iz oblikovanja koalicije, kar je 16 mesecev kasneje pripeljalo do popolnega kolapsa pod vodstvom Marjana Šarca.

“Za nas druge življenje v distopiji nedvomno ni najhujše, kar si lahko zamislimo, saj ga je mogoče prekiniti v trenutku, ko se tako odločimo. Lahko pričakujemo, da bo ta trenutek prišel razmeroma hitro, vsaj zgodovina nas uči tako, zlasti novejša,” Svetlana Slapšak posredno namiguje na nove proteste, ki so jih že v petek napovedovali nekateri skrajni levičarji. Namreč, da bodo šli tokrat do konca. Karkoli naj bi to že pomenilo.

Slapšakova o sredini kot “strupenem, smrdiljivem močvirju”
Iz Svetlanine kolumne je mogoče razbrati tudi, da neverjetno močno zameri Zdravku Počivalšku in Aleksandri Pivec, ker ne vztrajata pri politiki izključevanja in sovraštva do drugačnih političnih pogledov, temveč delujeta povezovalno. “Licemerje, koristoljubnost, pokvarjenost, nenačelnost, obsesivno laganje in neumnost so postali edina sestavina te politike in politikov, njena edina prepoznavna lastnost. Še nikoli nismo tako zelo prezirali politikov, poslancev in vsega, kar je povezano z njimi, kot danes,” piše Slapšakova.

Protest proti sovraštvu je deloval precej sovražno. Foto: Demokracija.si

Ob tem seveda pozablja, da rejtingi vsem strankam, ki so se pogovarjale o novi vladi, vztrajno rastejo. To nakazuje, da je resnica bližje temu, da si želijo politike, ki bo naredila rezultate, in ne ideološkega izključevanja, ki nas v zadnjih letih ni ponesla na obljubljeno pot napredka.

Slapšakova, po prepričanju sicer skrajna levičarka, ima nekaj strupenih puščic v svoji zadnji kolumni tudi za tiste stranke, ki se opredeljejo za sredinske. Torej poleg SMC in Desus očitno tudi najmanj za Novo Slovenijo: “Sredina je postala oznaka za smrdljivo, strupeno močvirje, v katerem se pred našimi očmi, brezsramno in popolnoma nezainteresirani za nas prerivajo karikaturni liki. Dobra stran te groze je, da je ostalo še veliko prostega prostora za vse tiste, ki pri tem nočejo sodelovati, in da bo ohranjeno dostojanstvo nagrajeno.”

Počivalšek: “Eni gredo na ulice. Drugi se pogovarjamo za mizo”
Kljub silovitim medijskim napadom, ki se po neželjenem učinku na petkovem protestu nadaljujejo tudi čez vikend pred torkovim tajnim glasovanjem o novem mandatarju v državnem zboru, ostaja predsednik SMC Zdravko Počivalšek neomajen in trden. “V politiki je na dolgi rok pomembno to, kar si uspel narediti, ne to, kar si uspel povedati. In dokler sem del politike, sem odgovoren za to, da naredim nekaj dobrega za državo,” je čivknil v petek zvečer. V soboto pa dodal še, “da se ljudje odzivamo na različne načine. Eni se pogovarjamo za mizo. Drugi gredo na ulice. Tretji se zgolj skrivajo za tviti. Vse je legitimno, ni pa vse konstruktivno. Mi se bomo raje dokazali z dejanji, ne besedami. “

V taboru Desusa in Nove Slovenije se na provokacije niso odzivali. Janez Janša pa se je med drugim spraševal, “kakšne bi bile reakcije Boruta Pahorja in medijev RTV Slovenije ter 24ur, če bi npr. na shodu Rešimo Slovenijo ali ob seji sveta RTV nosili transparente: Smrt Kučanizmu ali Pahorizmu ali Židanizmu ali Levičarjem ali Šarcizmu ter vzklikali: Ubi Šarca?”

Bržkone nikakršne. Sovraštvo do Janeza Janše so namreč ustvarili zlasti mediji, ki so s svojim poročanjem politiki izključevanja in nestrpnosti do desne opcije podelili legitimnost.

Janeza Janše pa so se lotili tudi na Radiu 1, kjer je Denis Avdić javnosti v jutranjem programu predstavil pravljico o novi vladi, v kateri zlobni volk Janez poje svoje “koalicijske prijatelje” v brlogu, v katerega jih zvabi. Šlo naj bi za hudomušno satiro, a se je težko znebiti občutka, da tudi na Radio 1 Počivalšku in Pivčevi zelo zamerijo, ker sta se odpovedala politiki izključevanja in želita v programski koaliciji sodelovati s stranko SDS in Novo Slovenijo. Počivalšek je namreč v Avdićevi pravljici predstavljen kot prašiček, ki se valja po blatu in je brez hrbtenice, zato si želi na počitek k volku v brlog. Šefica Desusa Aleksandra Pivec nastopa kot lisička, ki je že v brlogu, saj je ne zanima, čigav je brlog. Zajček Matej, ki se druščini prav tako pridruži v brlogu, saj je pripravljen iti, kamorkoli mu bo rekel volk, naj gre. Gozdne živali ga zaradi tega kličejo “Bela kapica”.

T. F.