fbpx

Zadostna podpora za imenovanje na mesto viceguvernerke Banke Slovenije se obeta dr. Arjani Brezigar Masten, za mesto ustavnega sodnika pa dr. Anžetu Erbežniku

Arjana Brezigar Masten in Anže Erbežnik. (Foto: STA)

Predsednik republike Borut Pahor je sporočil, da je po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin prišel do ugotovitve, da se zadostna podpora za imenovanje na mesto viceguvernerke Banke Slovenije obeta dr. Arjani Brezigar Masten, za imenovanje na mesto ustavnega sodnika pa dr. Anžetu Erbežniku.

Kandidatka za viceguvernerko Banke Slovenija dr. Arjana Brezigar Masten in kandidat za sodnika Ustavnega sodišča dr. Anže Erbežnik izpolnjujeta visoka strokovna merila za opravljanje navedenih funkcij, sporočajo iz Urada predsednika republike in poudarjajo, da bo predsednik republike poslanske skupine o svoji odločitvi obvestil predvidoma na začetku prihajajočega tedna, navedeni kandidaturi bo namreč posredoval Državnemu zboru RS.

V torek se je Borut Pahor posvetoval z vodji poslanskih skupin SDS, SMC, SD in LMŠ, danes pa še z vodji strank NSi, DeSUS, SAB, SNS in Levica. Po odhodu Marka Bošnjaka so se na javni poziv predsednika na prosto delovno mesto viceguvernerja v Banki Slovenije so se poleg Brezigar Mastenove odzvali tudi Štefan Belingar, Andrej Bertoncelj, Anže Burger, Mejra Festić, Kristijan Hvala, Saša JazbecMatjaž Koman, Tina Žumer in Franci Tušek.

Brezigar Mastenova trenutno na mestu direktorice v Analitsko-raziskovalnem centru Banke Slovenije
Konkretnih imen glede podpore kandidatov za viceguvernerja večina strank ni želela izdati. Le stranki DeSUS in LMŠ sta namreč delili ime svojega favorita. V LMŠ so poudarili, da podpirajo nekdanjega finančnega ministra Bertonclja, v DeSUS pa Jazbečevo, ki je nekdaj zasedala mesto državne sekretarke na Ministrstvu za finance. Kakorkoli, očitno je večina strank namenjena Brezigar Mastenovi, ki trenutno zaseda mesto direktorice v Analitsko-raziskovalnem centru Banke Slovenije.

Direktorica analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije Arjana Brezigar Masten (Foto: STA)

Do konflikta interesov ne bo prišlo
Mož Brezigar Mastenove Igor Masten, sicer znan ekonomist, ki je bil s strani vlade imenovan na mesto nadzornika SID banke, je poslanske skupine po poročanju Dela obvestil, da je 15. septembra službo za skladnost poslovanja SID banke obvestil, da bo v primeru uspešne ženine kandidature odstopil z mesta nadzornika, saj ne želi, da bi prišlo do konflikta interesov. Za izvolitev v Državnem zboru RS bo Brezigar Mastenova potrebovala 46 glasov poslank in poslancev.
Erbežnik ni član nobene politične stranke
Poslanske skupine pa niso bile redkobesedne samo glede imen kandidatov za viceguvernerja, ampak tudi glede imen kandidatov za ustavnega sodnika, ki bo nadomestil sodnico Dunjo Jadek Pensa,  ki ji je mandat potekel sredi julija. Z imeni so bili konkretni le v stranki DeSUS, kjer so kot najprimernejše kandidate omenili Anžeta Erbežnika, Marka Starmana in Roka Svetliča, poroča STA. Poleg omenjenih sta se na poziv odzvala tudi Boštjan Pintar in Marjan Lekše. Erbežnik, ki po besedah Pahorja uživa največjo podporo, zaseda mesto izrednega profesorja za kazensko pravo na novogoriški evropski pravni fakulteti. Najprej je služboval v Luksemburgu, nato pa v Bruslju. Veliko izkušenj je pridobil pri opravljanju dela pravnega svetovalca v odboru za temeljen svoboščine, pravosodje in notranje zadeve.

dr. Anže Erbežnik (Foto: STA)

V intervjuju za Delo je v preteklosti povedal, da ni član nobene politične stranke. Ukvarjanje z ustavnim sodstvom in njegovo vlogo mu nikakor ni tuje, saj se je ta v preteklosti z njim precej ukvarjal. Še posebej je zgodovinsko analiziral ustavno sodstvo v Združenih državah Amerike. Na univerzi v Berkeleyju je v letih 2015 in 2016 deloval kot gostujoči raziskovalec, kjer je pridobil številne izkušnje in navezal mnoga poznanstva. Poleg angleškega jezika, govori tudi francosko in nemško. Poleg slovenske pravne izobrazbe, ima tudi tujo pravno izobrazbo. Pohvali se lahko z vrsto domačih strokovnih in mednarodnih objav, ukvarja pa se tudi z izobraževanjem tožilcev in sodnikov v EU.
Nina Žoher