fbpx

Zakaj bi levica raje imela propadajoči kolhoz kot razvito turistično ponudbo hotelov

Bankster Matej Narat je pravnomočno obsojen na šest mesecev pogojne zaporne kazni, ker je kot član uprave NLB zlorabil položaj pri podelitvi kredita vodji kabineta nekdanjega predsednika vlade Boruta Pahorja Simoni Dimic in njenemu očetu, dolgo časa je bil prvi mož družbe Sava. (Foto: STA)

Družba Prestige Tourism se izkazuje za resnega kupca nakupa 43,2-odstotnega deleža v Savi. V Savo želijo investirati in si želijo dolgoročnega razvoja turistične dejavnosti. Družba Sava Turizem je kapitalsko podhranjena, zato potrebuje resnega investitorja, medtem pa bi levica želela, da država odkupi omenjen delež. “Zasebni sklad želi v Savo, ki je na robu stečaja s sto milijonov evrov dolga, investirati 200 milijonov evrov v prenovo hotelov, ampak eni pri nas bi vseeno raje imeli razpadajoč turistični kolhoz,” je ob tem izpostavil nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Vse kaže, da je ozkim političnim skupinam bolj pomembno izčrpavanje državnih podjetij kot razvijajoča se turistična ponudba. Vse to pa davkoplačevalce drago stane.

Družba Prestige Tourism je v ponedeljek s podružnico sklada York Capital Management podpisala dogovor o nakupu 43,2-odstotnega deleža v Savi. Prevzem se bo zgodil po pridobitvi soglasja varuha konkurence in če država ne uporabi predkupne pravice. Medtem ostaja Slovenski državni holding (SDH) lastnik skoraj 19-odstotnega deleža, Kapitalska družba (Kad) pa 28-odstotnega deleža v Savi.

Po navadi je država slaba lastnica, medtem pa imajo zasebni skladi več denarja, ki bi ga lahko vložili v hotele, s čimer bi povečali njihovo konkurenčnost na trgu. Omenjenega deleža sklad York kar šest let ni uspel prodati, tokrat pa je na vidiku investitor, ki je pripravljen družbo tudi razvijati. “Družba Prestige Tourism bo vstopila v družbo Sava z ambicijo dolgoročnega razvoja turistične dejavnosti na vseh njenih destinacijah in krepitve njene konkurenčnosti na trgu, kar je skladno z javnim interesom za to panogo in hkrati ne obremenjuje državnega proračuna,” so sporočili iz družbe.

Foto: Facebook

Ker je družba Sava Turizem, lastnica večine slovenskih hotelov, kapitalsko podhranjena, njena lastnica Sava pa nima denarja, da bi Savo Turizem “ponesla v nov investicijski cikel”, bi to lahko storil madžarski kapital. Madžari ob tem pričakujejo, da bodo dobili tudi soglasje varuha konkurence za nakup deleža in da država ne bo izkoristila predkupne pravice, poroča RTV.

Prestige Tourism v partnerstvu z državo želi investirati
Po sklenitvi pogodbe o prenosu deleža in terjatev do družbe Sava s podružnico sklada York Capital Managment in ko bodo za to izpolnjeni odložni pogoji, želi Prestige Tourism v partnerstvu z državo izvesti obsežen naložbeni cikel v obstoječe in nove zmogljivosti. Za razvoj Save je pripravljen zagotoviti 200 milijonov evrov lastnih naložbenih sredstev. V družbi Prestige Tourism poudarjajo štiri stebre maksimiranja ekonomskega učinka nakupa deleža v Savi: kapitalsko podporo, prenovo, podporo pri upravljanju sredstev ter upravljanje vrednosti za zaposlene in operativno poslovanje.

Kot navajajo v podjetju, bodo sledili ključnim strateškim ciljem slovenskega turizma, zapisanim v razvojnih dokumentih. “Prestige Tourism v slovenski turizem prinaša splet kapitala, znanja, najboljših praks in izkušenj na področju turizma. Verjamemo, da so naše namere združljive s cilji, ki jim na področju turizma sledi slovenska država,” je ob tem dejal glavni izvršni direktor in večinski lastnik družbe Michel Caillard.

Kapitalsko močni investitorji so zmožni investirati
Kot še pravi Caillard, je dolgoročni cilj novega lastnika krepitev konkurenčnosti portfelja Save Turizem ob hkratni vzdržni poslovni uspešnosti družbe in vzdržnem donosu za lastnika. Napoveduje tudi tvorno sodelovanje z deležniki v lokalnem okolju, turističnem sektorju in na državni ravni ter krepitev konkurenčnosti turističnih storitev Save Turizma. Za nakup deleža v Savi so v družbi, kot pojasnjujejo, “združili moči kapitalsko močni investitorji, ki bodo v turizmu kot kapitalsko intenzivni dejavnosti zagotovili kontinuirano investiranje v hotelske zmogljivosti doslej kapitalsko podhranjene Save Turizem”.

Foto: Facebook

Vstop novega lastnika v lastništvo Save družba Prestige Tourism načrtuje kot prvi korak pri koncu dolgoletnega procesa finančnega prestrukturiranja, ki se je začel s prisilno poravnavo. Prestige Tourism ima za izvedbo nakupa zagotovljeno podporo finančnega partnerja, in sicer sklad madžarskega zasebnega kapitala Fönix, ki je v lasti sklada Diofa Asset Management. Vsekakor pa bi morala država zagotoviti resnost ponudbe, da se ne bi ponovila zgodba Adrie Airways.

SDH odločitve o predkupni pravici ne želi komentirati
“SDH in Kad sodelujeta pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitve,” so sporočili iz SDH in dodali, da do sprejema odločitve glede predkupne pravice oziroma sprejema morebitne druge upravljavske odločitve predmetnega postopka ne bodo komentirali. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je dejal, da si bo prizadeval za uveljavljanje predkupne pravice za Yorkov delež v Savi. “Po vseh zbranih podatkih bomo sprejeli odločitev, kaj je za slovenski turizem najbolje,” je dejal.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek (Foto: STA)

Ob tem je še poudaril, da zgodba ni črno-bela in da ne gre zgolj za vprašanje uveljavljanja predkupne pravice. “Treba je najti rešitev za pomemben del slovenskega turizma, za sistem Sava, ki je v ekonomskih težavah, z dolgovi nad 100 milijonov evrov, z neinvestiranjem v zadnjem obdobju,” je opozoril. Kako se bosta glede predkupne pravice odločila SDH in KAD, še ni jasno, neuradno naj Save ne bi “kar tako izpustila iz rok”. Kot še poroča RTV, enako razmišlja ekonomist Marko Jaklič“Ne bom presenečen, če bo šel SDH s pomočjo finančnega ministrstva ali KAD v to lastništvo. V vsakem primeru se mi zdi to za naše razmere precej po kitajsko oziroma politično dirigirano, če bo do tega prišlo. Potem pa je veliko vprašanje, kako naprej.”

Foto: Facebook

S strani levice so se že pojavili pozivi, da bi morala država odkupiti delež, a to dolgoročno ne bi bilo vzdržno, saj družba Sava Turizem nujno potrebuje denar za investicije. Opozicijske KUL-stranke bodo prodajo problematizirale na izredni seji komisije za nadzor javnih financ prihodnjo sredo. “Zasebni sklad želi v Savo, ki je na robu stečaja s sto milijonov evrov dolga, investirati 200 milijonov evrov v prenovo hotelov, ampak eni pri nas bi vseeno raje imeli razpadajoč turistični kolhoz,” je ob tem izpostavil nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Si levica želi ponoviti porazen scenarij z bankami?
Slovenski državni holding (SDH) je leta 2015 potrdil 250 milijonov evrov vredno prodajo Nove KBM ameriškemu skladu zasebnega kapitala Apollo Global Management in Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD). Po izjemno dragem zadolževanju, kjer je nekdanja predsednica vlade in nekdanja članica nadzornega sveta NKBM Alenka Bratušek dokapitalizirala banke, med drugim tudi NKBM, pa se je po propadli investiciji slednja le vprašala: “Kako bomo Slovencem pojasnili, da smo pred kratkim v to banko dali 800 milijonov evrov, prodajamo pa jo za 250 milijonov?” 

Foto: Facebook

Madžarski investitorji naj bi po poročanju Dela za Yorkov delež plačali kupnino v vrednosti 38 milijonov evrov, kot že omenjeno, pa so pripravljeni investirati 200 milijonov evrov, s čimer bi dvignili dodano vrednost družbe. Če bi razmišljali o slovenskem turističnem holdingu in morebitnem investiranju države v Sava hotele, to lahko v prihodnosti prinese podobne scenarije kot z bankami, država bi ponovno investirala, kasneje pa bi bila primorana turistične kapacitete prodati pod ceno. Kot je znano, sta SDH in KAD od DUTB po sklepu vlade za slabih 70 milijonov evrov že odkupila za 122 milijonov evrov terjatev do Save.

Sara Rančigaj