Zakaj bi moralo politično dogajanje v Evropi skrbeti Brgleza in levico

Milan Brglez (Foto: STA)

Evropski poslanec Socialnih demokratov Milan Brglez (Foto: STA)

“Hm, Milan Brglez, v Avstriji ostaja vlada pod vodstvom sestrske stranke predsednika Sebastiana Kurza, na Češkem pa je zmagala koalicija naših sestrskih strank, medtem ko so vaši rdeči bratje komunisti in celo njihovi bratranci socialisti izpadli iz parlamenta,” je premier Janez Janša odgovoril evroposlancu Milanu Brglezu, ki očitno meni, da je odhodom Kurza in Babiša prišlo obdobje priložnosti za levico. Toda Brglez se moti, saj levica po Evropi izgublja podporo ljudi, za njegovo SD in preostali del radikalne levice pa se z rednimi volitvami torej obeta slabo obdobje. Zato je vse več poskusov, da vlado nasilno vržejo z oblasti.

Premier Janez Janša se je s temi besedami odzval na zavajanje postkomunista in člana stranke SD Milana Brgleza, ki je kot vodo na mlin “lokostrelske opozicije” skušal speljati nedavne politične dogodke v Avstriji in na Češkem. Slednji je sicer zapisal: “Prijatelji slovenskega predsednika vlade odhajajo s položajev (Sebastian Kurz, Andrej Babiš). Čas je, da gre končno tudi Vlada RS in gremo na volitve.” Izjava je plod strahu levičarjev, ki se bojijo, da bi aktualni premier in vladajoča SDS skupaj s partnericami, ponovila svoj politični uspeh in v prihodnje sestavila vlado, “lokostrelci” pa bi ostali brez svojega ulova.

Spomnimo: Po poročanju medijev je dosedanji avstrijski kancler Kurz iz vrst avstrijske ljudske stranke odstopil s premierskega mesta (zaradi škandala), zamenjal pa ga bo njegov strankarski kolega, Alexander Schallenberg, ki je doslej zasedal mesto zunanjega ministra. Na Češkem pa je prav tako prišlo do manjšega preobrata znotraj desnega tabora. Stranko dosedanjega premierja Andreja Babiša z imenom Ano, je na volitvah za pičlo točko premagalo desno konservativno zavezništvo Spolu (Skupaj). Obenem je javnost vzradostila novica, da so češki volivci, prvič po letu 1948, komuniste izgnali iz parlamenta, kar Brgleza neizmerno boli.

Evropski poslanec Milan Brglez z majico zločinca in terorista Che Guevare. (Foto: Twitter)

Politični levici se slabo piše: petkovi politkolesarski mitingi počasi usihajo (so kot neužitna skisana župa), kljub temu, da jim nudi ekskluzivno podporo prvi stric Milan Kučan, neformalno voditeljico Teo Jarc promovirajo na POP TV, Jašo Jenulla pa vlačijo v parlament. Poleg tega je “štafetno palico” na predvolilnem tekmovanju iz rok Jenulla in Jarčeve že vzel Zoran Stevanović, ki pa se je nedavno znašel v navzkrižju z zakonom in ga je pridržala policija.

SD mora na naslednjih volitvah nujno v vlado zaradi finančne sanacije stranke in ohranitve devetih, desetih odstotkov
Obenem je brezupno pričakovati, da bi Stevanović, kot nekdanji član stranke SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega, pri levih volivcih vlival zaupanje. Razne zdrahe pred parlamentom in všečki na Facebooku ne štejejo. Čas se izteka, leva opozicija pa ne premore kandidata za “novi obraz”, ki bi ustvaril še eno slamnato stranko in s svojo karizmo prepričal naivne tranzicijske volivce.

Brglezova prizadevanja pa bi lahko osvetlili tudi z nedavno izjavo družbeno-političnega komentatorja in nekdanjega člana SD Darka Mršića: “Mislim, da SD razmišlja povsem pragmatično. Njim je vsaka bodoča vlada (levosredinska ali leva vlada), kjer bodo oni del vlade, ne nujno vodilna stranka, nekako rešilna bilka, vsaj iz stališča finančne stabilizacije stranke. Pri njih dvomim, da bo še štiri, tri ali dve leti v opoziciji, stranka zdržala takšno strukturo, takšno razvejanost, takšno mrežo in financiranje te ekipe ljudi, ki stranko, nekako relativno stabilno drži na teh devetih, desetih procentih.

Domen Mezeg