fbpx

Od “uglednih” romarjev na magistrat leta 2011 Jankovića javno podpira le še Magnifico!

Ljubljana, Kresija. Vlozitev kandidature Zorana Jankovica za zupana Mestne obcine Ljubljana in kandidature Liste Zorana Jankovica za mestni svet Mestne obcine Ljubljana (foto: STA).

V torek je kandidat za župana Ljubljane Zoran Janković vložil overjene podpise podpore, ob njem pa se je za razliko od preteklih let pojavila le še peščica izmed nekdanjih gorečih podpornikov. So ti tako globoko v sumljivih poslih z Jankovićem, da se bojijo za svojo denarnico, če bi se umaknili izpod žarometov, ki mu jih mainstream mediji z namenom promocije dnevno namenjajo?

Ravno v času, ko je zaradi gradenj in olepševanj Slovenska cesta spet popolnoma v razsulu, predmestja pa se dušijo v stoječem prometu, je ljubljanski župan Zoran Janković vložil overjene podpise za vnovično kandidaturo, tokrat že za četrti mandat. Ob vložitvi smo pogrešali njegov tradicionalni nasmešek, župan se je tokrat držal nekoliko mrko. Se boji protikandidatov? Kandidaturo so namreč že napovedali poslanec SDS in ljubljanski mestni svetnik dr. Anže Logar, ki ga bosta podprli tudi NSi in SLS, za SMC bo kandidiral ljubljanski mestni svetnik in nekdanji poslanec Dragan Matić, kandidat stranke Dobra država pa bo Smiljan Mekicar. Stranka Naprej Slovenija v boj za župansko mesto pošilja Mihaela Riharja, kandidat Zelenih Slovenije pa naj bi bil Mirko Brnič Jager.

Ravno pred nekaj tedni je prišla na dan novica, da bo skupaj s prijatelji, med katerimi je tudi Roman Jakič, nekdanji minister za obrambo, ponovno sedel na zatožno klop v zadevi Stožice. Pravosodni sistem je sicer doslej deloval njemu v prid, dokaz je zadeva farmacevtka, v kateri so kljub pridobljenim prisluhom, iz katerih naj bi bilo razvidno, da je mlado mamico brez službe in strehe nad glavo izsiljeval za spolne odnose v zameno za službo. Dokazi so bili izločeni in Janković je še vedno ne samo na prostosti, pač pa tudi v svoji pisarni na magistratu. So pozabili tudi volivci?

Kje so nekdanji “romarji”, ki so še pred kratkim množično podpirali Jankovića?
Najverjetnejši razlog za današnjo mrkost ljubljanskega župana Jankovića pa je verjetno dejstvo, da ga podporniki zapuščajo. Med različnimi podporniki, ki so bili v preteklosti ob njem, da bi ga podprli, so bili Jože Mermal, ki se v teh dneh otepa očitkov na račun korupcije glede brezplačne podelitve frekvenc 5G družbi BTC s strani države, Svetlana Makarović, ki javnost razburja s koncerti, polnimi totalitarnih simbolov, ki jih Janković veselo sponzorira, Zoran Predin, ki je na neki košarkarski tekmi pretepel kar sodnika, in večkrat propadli politik Jože Mencinger. Izmed znanih sta tokrat pozornost vzbudila le pevec Robert Pešut Magnifico ter nekdanji košarkar Jure Zdovc. Le ugibamo lahko, zakaj vztrajata ob Jankoviću pod žarometi? Sta morda že tako globoko v poslih z Jankovićem, da ga preprosto potrebujeta?

Slavno romanje na magistrat oktobra leta 2011. Od vplivnih romarjev se je ob vložitvi kandidature za župana pojavil le Magnifico. (foto: STA)

Je v ozadju upanje na usluge v prihodnosti ali strah zaradi grehov v preteklosti?
Odgovor se ponudi sam, ob uporabi logike “sledi denarju”. Robert Pešut Magnifico je kandidiral tudi za mestnega svetnika na Jankovićevi listi, od župana pa naj bi prejel več uslug, nekatere tudi sumljive. Skupaj z Mirzo Begićem in Petrom Selakovičem je bil namreč udeležen v nadvse nenavadnem nepremičninskem poslu, ki pa je občutno povečal njegovo premoženjsko stanje. Trojica je, kot je takrat poročalo Delo, zemljišče v Kosezah kupila leta 2009, le nekaj mesecev preden mu je občina s sprejemom občinskega prostorskega načrta namembnost spremenila v zazidljivo. Le sprašujemo se lahko, koliko takšnih naključij je bil še deležen Magnifico, odkar je Janković župan MOL?

Tudi Jure Zdovc bi utegnil imeti v ozadju druge interese, kot pa pojavljanje v javnosti ob Jankoviću, ker bi ga iskreno podpiral. Govori se, da Zdovc uporablja privilegirano stanovanje MOL, podobno kot kaviar socialist Igor Pribac in še nekaj izbrancev. Morda ima interese v košarkarskem klubu Olimpija, ki je tudi znano kadrovsko parkirišče za osebe v bližini Jankovića.

J. Ž.