fbpx

Najbogatejši kmet v državi Golobič naj bi bil “težak” kar nekaj milijonov evrov

Foto: STA/iStock

Nekdanji vodilni politik že dveh propadlih političnih strank, LDS in Zares, Gregor Golobič je zaprl svoj status samostojnega podjetnika in (vsaj formalno) poslovno povsem zapustil Slovenijo. Zanimivo dejstvo je, da je slednji status s. p.-ja zaprl 31. julija, v začetku istega meseca pa je bilo na njegovo ime naslovljeno vabilo na zaslišanje oziroma soočenje s predsednikom države Borutom Pahorjem pred preiskovalno komisijo državnega zbora za projekt TEŠ 6. Tako Pahor kot Golobič pa sta kot člana takratne vlade pokazala največjo možno brezbrižnost do najdražjega koruptivnega projekta in škandala v zgodovini Slovenije, ki pa zaradi močne levičarske zaslombe verjetno nikoli ne bo dobil sodnega epiloga. Požareport je preko svojih virov izvedel, da naj bi imel Golobič več milijonov evrov premoženja, varno shranjenega v tujini. 
Na soočenju pred preiskovalno komisijo državnega zbora za projekt TEŠ 6 s predsednikom države Borutom Pahorjem je Golobič javno priznal, da “elita krade, večina medijev ali novinarjev pa je – žal – plačanih”. Po poročanju spletnega portala Požareport naj bi Golobič delal za družbi Margento oziroma Imovation, ki sta izšli iz famozne družbe Ultra, zlasti v Savdski Arabiji in Iranu, bil pa naj bi tudi lobist za ameriško korporacijo Westinghouse pri morebitnem projektu “nuklearke 2” v Krškem.
Iz neverjetnih zneskov njegovega prihodka lahko sklepamo, da Golobič svojega statusa s. p. ni zaprl zaradi “pomanjkanja” prihodkov, denarja, ampak zaradi nekih drugih razlogov. Iz sodnega registra je namreč razvidno, da je Golobič v le treh letih poslovanja kot samostojni podjetnik s “poslovnim svetovanjem” (med leti 2013 in 2016) zaslužil nekaj več kot 72 tisoč evrov prihodkov in dobrih 38 tisoč evrov dobička (faksimile).
Gregor Golobič naj bi bil težak kar nekaj milijonov evrov
Zanimivo pa je dejstvo, da je bil finančni priliv Golobičevega samostojnega podjetja vsako leto zaokrožen na dve do tri ničle in po ocenah nekaterih virov naj bi se večji del njegovega denarja vrtel v tujini, daleč stran od slovenske javnosti. Po navedbah nekaterih virov naj bi bil Golobič “vreden nekaj več milijonov evrov”. Sedež Golobičevega s. p.-ja je bil prijavljen na slovenski obali, v Seči, kjer je na svoji “kmetiji gojil oljke”. Nekdanji poslanec Franc Pukšič ga zato ni zastonj označil za najbogatejšega slovenskega kmeta.
Neuspešen poskus politične rehabilitacije
Gregor Golobič je leta 2011 tudi kandidiral na parlamentarnih volitvah, kjer je njegova tedanja stranka Zares dobila samo 0,65 odstotka glasov. Gregor Golobič je na teh volitvah za poslanca kandidiral v Novem mestu, kjer je prejel samo 102 glasova. A Golobič je našel drugačno pot, kako državljanom in državljankam Slovenije zagreniti življenja, še vedno velja za izjemno vplivnega strica iz ozadja, predvsem prek svojih ljudi v Cerarjevi vladi, upravi in številnih državnih podjetjih. Golobičevi podporniki (teh je sicer malo, a še vedno obstajajo) so po minulem petkovem zaslišanju v državnem zboru upali, da bo Borut Pahor prisiljen odstopiti od predsedniške kandidature, saj naj bi Golobič “sesul” Pahorja, ker naj bi slednjemu najmanj petkrat v obraz zabrusil, da laže. A od tega seveda ni bilo nič in tako se je poskus Golobičeve politične rehabilitacije ponovno izjalovil.
N. Š.