Zakaj je ministrica Ajanović Hovnik na službeno pot vzela moža?

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik (Vir: STA)

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik zamika javne plače v prihodnost in poziva k solidarnosti do žrtev poplav, pa očitno nima težav pri razsipavanju javnega denarja za službene poti. Ne le, da je s seboj na forum, ki nima veliko skupnega z javno upravo – vzela še štiri kolegice,  z ministrico je potoval tudi njen mož. Kljub temu pa s strani vlade stalno poslušamo zgodbe o tem, kako je finančna blagajna prazna, da si država ne bo mogla privoščiti sanacije poplav in da morajo zato t. i. “solidarnostni prispevek” plačati prav vsi, tudi tisti, ki so utrpeli škodo, da ne govorimo o predlaganem dodatnem obdavčenju bank in kdo ve, kaj še vse pride … vse to, da se Golobova vlada še naprej igra turizem.

“Ta vlada se je zavezana zelenemu preboju, zato trajnostni razvoj osebno in kot ministrica jemljem izredno resno,” je navedla ministrica na FB, ko je pojasnjevala svojo pot v ZDA. Zeleni prehod namreč jemlje tako “zelo resno”, da se je zato vsedla na letalo neozirajoč se na emisije ogljika, čeprav bi se lahko v dobi digitalizacije foruma udeležila prek avdiovideo povezave, ker je to po poročanju MMC RTV bila opcija. Ne le to, raje kot za plače in sanacijo je davkoplačevalskih 33 tisoč evrov zapravila za potovanje, ki se zdi prej zasebno kot službeno. Sploh, ker je s seboj vzela tudi moža.

Kot smo poročali, se je na forumu razpravljalo o okrevanju po covidu-19, o Agendi 2030, trajnostnemu razvoju – kar nima veliko skupnega z javno upravo. Ima pa z javno upravo veliko opraviti reforma plačnega sistema javnega sektorja, ki pa ga ministrica in vlada pomikajo v prihodnost. Delegacija ministrstva za javno upravo je v ZDA v dveh tednih potrošila 33.000 evrov, ministrica Sanja Ajanović Hovnik pa ob tem še naprej vztraja, da je bilo število potujočih upravičeno, sopotnice pa, da je izbrala izključno po strokovnih kompetencah. Kaj je na službeni poti počel torej njen mož, ni znano, kot tudi ni znano, kdo je plačal pot zanj. Po poročanju MMC RTV je ministrica kupila celo dražje vozovnice, ker je želela sedeti z možem v isti vrsti.

Foto: STA

Kje so strokovna poročila in opažanja s foruma?
Na forumu je tekla razprava o trajnostnem razvoju, torej trajnih vodnih virih, infrastrukturi, mestih prihodnosti, svetu po covidu, svetovni davčni reformi, vendar še danes ni znano, katerih zasedanj so se v dveh tednih trajanja sploh udeležile. Ministrica je na Brdu pri Kranju za javno televizijo pojasnila, da je štiri kolegice izbrala na podlagi strokovnih kompetenc, čeprav naj bi te ključne naloge, na podlagi katerih je izbirala, opravljala le ena od štirih kolegic, in sicer vodja kabineta Maja Dimitrovski. Ostale bi forum lahko spremljale prek avdiovideo povezave. Politični del je bil tako prisoten v živo, za strokovni del, za katerega je na pot vzela štiri uslužbenke, pa ministrica nima odgovora. Kot je poročal omenjeni medij, ministrica ni delila nobenih poročil, strokovnih opažanj, navodil za implementacijo slišanega na zasedanjih, ki bi jih udeleženke spisale na poti domov. Praktično iz udeležbe foruma ni nobenega podatka ali informacije, ki bi bila za Slovenijo na tem področju relevantna.

So stroški res razumni, kot pravi?
Ministrica zatrjuje, da so stroški razumni in da so bile njihove vozovnice za čas sezone najcenejše. Čeprav je forum trajal 10 dni, so bile na poti 15 dni, potovalni stroški pa so znašali 13.412 evrov, stroški hotelskih nastanitev 16.589 evrov (torej več kot 1.000 evrov na noč), stroški dnevnic udeleženk foruma pa 3.000 evrov. Skupaj so v New Yorku potrošile nekaj več kot 33.000 evrov.

Ni pa to prvi primer aktualnih ministric, ki si službo vzamejo bolj za zabavo, ko to ni na njihove stroške.  Spomnimo na podoben primer pri ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh s poti na Kitajskem, ki je razpravljala in se mrežila na račun davkoplačevalcev in to na forumu, ki nima nobene zveze z vsebino delovnega področja ministrstva za digitalno preobrazbo in delovnim področjem ministrice za digitalno preobrazbo.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh (Foto: STA)

Turizem se je šla tudi Urška Klakočar Zupančič, ko je kljub “zagovarjanju zelenega prehoda” odletela na koncert na Dunaj kar s falconom, ali ko je šla v Afriko, kjer je posvojila tudi opico. Tudi predsednica DZ je s seboj vzela kolegico, poslanko Gibanja Svoboda Mojco Šetinc Pašek.

Ampak za obnovo po poplavah pa ni denarja, kot ga tudi ni za plače vseh državljanov …

A. H.