fbpx

Zakaj je umrlo toliko Slovencev v domovih za starostnike? Ker je prejšnja vlada vanje spustila okužene uslužbence, zdravljenje v bolnišnici Ptuj pa so celo preprečili kadri levice!

Nina Pirnat and Marjan Šarec – the two people who bear the greatest burden of responsibility for inaction before the start and after the declaration of the epidemic. (Photo: STA)

V slovenskem javnem prostoru se pojavljajo različne teorije o umrljivosti starostnikov v domovih za starejše občane, številni pripadniki levice pa želijo statistiko naprtiti trenutni vladi. Toda le kratek sprehod v bližnjo preteklost nam pove, da so okužbe v domove za starejše prinesli uslužbenci iz smučanja v Italiji in Avstriji, saj takratna vlada Marjana Šarca grožnje ni vzela resno, prav tako ne Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki ga je vodila vidna članica SD Nina Pirnat. Spomnimo na brezbrižne izjave o umivanju rok, nedolžnosti virusa in podobne neumnosti, ki se nam bodo za vedno vtisnile v spomin. Poleg tega so v času izbruha koronavirusa med starostniki, vodstvo in zaposleni Splošne bolnišnice Ptuj ter ptujska županja Nuška Gajšek, nasprotovali zdravljenju obolelih.

Nov napad na Vlado republike Slovenije je preko slovenskih dominantnih medijev uprizoril bivši minister za zdravje v Drnovškovi in Ropovi vladi Dušan Keber. Dramatično je v javnih izjavah izpostavljal, da so bolne in okužene starostnike zadržali v domovih za starejše, kar je bila po njegovem mnenju slaba odločitev in je imela tragične posledice. “Znano je da so, kjer se ljudje gibljejo zdravi in bolni, kjer se družijo, to idealne okoliščine za širjenje okužbe. Saj smo celo iz zaporov izpustili veliko večino zapornikov začasno, prav zaradi tega,” je izpostavil Keber. Žal pa Keber tudi boleha za amnezijo, saj so bile prve okužbe v domovih za starejše odgovornost bivšega vodstva NIJZ pod vodstvom Nine Pirnat, ki je okuženemu zdravniku dovolila delati v domu za starejše v Metliki. Z ostalimi pa ni bilo nič drugače, okužbe so se širile tudi v šole. Zdravstveni strokovnjak, bivši direktor SB Jesenice in Onkološkega inštituta, dr. Janez Remškar nam v svoji izjavi zagotavlja, da tudi, če bi vse starostnike, ki so se okužili z covidom-19, bi njihovo trpljenje le podaljšalo, ne pa tudi rešilo.

Na kritiko Dušana Kebra je odgovoril nekdanji direktor Onkološkega inštituta dr. Janez Remškar. Po njegovem mnenju sta za vsakega posameznika življenje in zdravje najdragocenejša. A življenje se lahko konča kadarkoli hitro ali počasi. Zdravniki se zato srečujejo s počasnim tihim usihanjem življenja ali brez zavedanja posameznika. Remškar navaja svoje izkušnje glede dodatka za pomoč in postrežbo, zato ve, da je veliko oskrbovancev nepokretnih in z blažjo ali hudo prizadetostjo enega ali več organov. “Veliko je dementnih. Domovi bi potrebovali povsem drugačno kadrovsko strukturo, kajti to so pri nas v resnici neakutne bolnišnice,” pravi Remškar. Kljub temu, da je Slovenija varno in uspešno rešila prvi val epidemije covid-19, so dominantni mediji naredili vik in krik, ker je od 106 umrlih pacientov umrlo 86 starostnikov v domovih za upokojence.

Šarčeva vlada popolnoma zanemarila resnost novega koronavirusa
Kot smo že od samega začetka opozarjali, že vlada Marjana Šarca ni resno jemala opozoril strokovnjakov, ko smo novice o smrtonosnemu koronavirusu spremljali še iz tujine. V januarju je slovensko javnost o koronavirusu vsakodnevno obveščal dr. Blaž Mrevlje, ki je opozarjal na nevarnost. Tudi Šarčeve vladne uradnike so opozarjali zdravniki, po besedah dr. Igora Muževiča, večkrat, a vlada in NIJZ pod vodstvom Pirnatove sta vztrajala, da gre za ‘gripco’, v tem času pa so se številni Slovenci iz smučanja v Italiji in Avstriji okuženi vrnili domov, kar pa je najhuje – oblasti so jim dovolile, da gredo v tem stanju na delovna mesta, številni prav v domove za ostarele. Prav prvi dnevi marca pa so se izkazali usodne za okužbe v domovih za starostnike v Metliki in Šmarju pri Jelšah.

Blaž Mrevlje je opozarjal na izbruh koronavirusa v Sloveniji, vendar Šarčeva vlada opozoril ni jemala resno. (Foto: posnetek zaslona)

V slovenski javnosti je odmevala popolna nesolidarnost ptujskih zdravstvenih delavcev v SB Ptuj, ko niso sprejeli okuženih starostnikov iz Doma starejših občanov Ljutomer. V tej nehumani akciji do ljutomerskih starostnikov je sodelovala tudi vidna članica Socialnih demokratov, ptujska županja Nuša Gajšek. S to potezo pa so se zopet dokazali na levem političnem polu, ki so jih polna usta solidarnosti. Žal pa te besede hitro izginejo, ko se je potrebno soočiti z resnično situacijo.

Ptujska županja in članica SD Nuša Gajšek. (Foto: Nova24tv)

Podobno žalostno zgodbo so doživeli v kraju Šmarje pri Jelšah, ki se je zaradi hitre širitve okužb med lokalnim prebivalstvom spremenil v slovenski Wuhan. Med drugim je največ okuženih in mrtvih bilo prav iz šmarješkega doma starejših občanov. A kljub temu, da hočejo vplivni slovenski mediji krivdo za smrt 86 starostnikov v domovih za upokojence naprtiti trenutni vladi, to ne drži.

Dr. Janez Remškar odgovarja na očitke in zavajanja bivšega ministra za zdravje v levih vladah dr. Dušana Kebra
Dušan Keber je v javnih nastopih za slovenske dominantne medije polemiziral, da so pustile vladne oblasti umreti starostnike v domovih za starejše. Kot primer je navedel, da so tudi nekatere zapornike izpustili domov. Janez Remškar opozarja Kebra,  da so premestitve smiselne le za bolnike, za katere pomeni intenzivno zdravljenje preživetje in rešitev. “V nasprotnem primeru, ko je zdravstveno stanje že v izhodišču slabo in še dodatno slabše ob infektu z Covid 19 tako, da že v naprej pomeni le podaljševanje trpljenja na respiratorju (kljub ukrepanju, sedaciji) brez upanja na preživetje. Ocenjujem, da so se zdravniki odločali po tem principu, kar se dela tudi sicer in ne samo v vojski,” nam zaupa Remškar.

Remškar se vrača v svojem mnenju na začetno izhodišče kritike, ki jo je podal vladi bivši minister v dveh levih vladah Dušan Keber. Bivši direktor SB Jesenice in Onkološkega inštituta očita Kebru, da ne upošteva okoliščin, v katerih so delovali zdravstveni strokovnjaki. Remškar odločno zagovarja mnenje, da tudi, če bi vse te bolnike ustrezno zdravili z umetno ventilacijo- respiratorji, bi po mnenju Remškarja tem bolnikom se podaljšalo trpljenje, njihova življenja pa ne bi bila rešena.

Ljubljana, Infekcijska klinika.Oskrba bolnikov na Infekcijski kliniki v casu epidemije covid-19. (Foto: UKC Ljubljana)

Posledica vseh težav, ki so se pojavila v posameznih domovih za starejše po Sloveniji zaradi izbruha epidemije covid-19, ni krivda aktualne vlade. Podobno kot zdravnik Igor Muževič tudi dr. Janez Remškar zagovarja, da so posledice trenutnih težav zanemarjenje levih vlad v preteklem desetletju, ko so izjemoma enega leta druge Janševe vlade vladale leve tranzicijske politične struje. “Vsekakor je ocena profesorja Kebra podana na pamet, ocenjujem, da je podana sicer spodobno, pa vendar še kot en kot očitek,  vladi oziroma komisiji pri ministrstvu. To se mi v tem trenutku zdi preuranjeno in predvsem v stilu “nagajanja” vladi,” nam je zaupal strokovnjak na področju zdravstva dr. Janez Remškar.

Zdravnik Igor Muževič razkril vse nepravilnosti Šarčeve vlade, ki je starostnike po Sloveniji pahnila v kruto usodo preživetja
Okužba se je v domovih za starejše in drugod razširila ob koncu februarja in v prvih dneh marca. Slovenski zdravnik dr. Igor Muževič je razkril resnico o odgovornosti okužb v domovih za starejše po Sloveniji. “Ok, glede na to, da sem res vpet v delo DSO lahko iz prve roke rečem, da je resnica povsem obratna. Okužbe so prišle v domove zaradi priporočil prejšnje vlade in opreme sploh ni bilo, ko je nova vlada prevzela oblast,” se je odzval Muževič.

Dr. Igor Muževič je v svojih zapisih zapisal, da je bila najhujša napaka nekdanje Šarčeve vlade, da so priporočili zdravnikom, ki so smučali v Italiji in se vračali v Slovenijo, da se lahko lahko brez težav vrnejo nazaj na svoje delovno mesto. Sami tudi niso prepovedali nobenih obiskov v domovih za starejše. “Precej močna priporočila. Precej smrtonosna tudi,” se spominja Muževič.

Igor Muževič je razkril kruto resnico Šarčeve vlade, ki je prepustila starostnike kruti usodi preživetja v domovih za starejše po Sloveniji. (Foto: posnetek zaslona/Twitter)

Muževič med drugim trdi, da so vsa zgrešena priporočila Šarčeve vlade nehale veljati z nastopom aktualne vlade. “Velika večina DSO-jev ni upoštevala priporočil prejšnje vlade in smo zaprli vrata. “ se spominja Muževič. Slovenski zdravnik še dodaja, da ne bi prišlo do toliko smrtonosnih žrtev, če bi ukrepi sedanje vlade veljali že ob začetku marca, ko je smrtonosna epidemija pričela svoj pohod.

Pohvalil pa je tudi pravilne ukrepe trenutne vlade, da so takoj po prevzemu oblasti zaprli domove za starejše. Ne pozabimo, da je trenutni predsednik vlade Janez Janša v vlogi opozicijskega predstavnika opozarjal na nevarnost, ki preti Sloveniji. Zahteval je tudi sklic Seje sveta za nacionalno varnost, a se je Šarec požvižgal na zahteve Janše.  Šarec je nekaj potez potegnil takrat, ko je bilo jasno, da bo za nekaj dni njegov prestol zasedel Janša. Pohvalimo lahko edino le bivšega ministra za zdravje Aleša Šabedra, ki se je v zadnjih dneh mandata zavedal resnosti situacije in tudi prepovedal množične prireditve, ki so bile načrtovane v Sloveniji. Med drugim tudi koncert Andrea Boccelija v Stožicah.

Predsednik vlade Janez Janša je obiskal Šmarje pri Jelšah, ki je veljalo za eno večjih središč okužbe s koronavirusom. (Foto: Vlada RS)

Vlada prevzela oblast v kaotičnih razmerah korona krize, ko je kazalo, da bo Slovenija doživela italijanski scenarij
Vsak razumen slovenski državljan ve, kakšna je bila stiska osebja v domovih za ostarele ob tem, da so okuženi starostniki ostali pri njih. V tej krizi so se pokazale tudi težave, na katere posamezni zdravstveni strokovnjaki opozarjajo že desetletja, in sicer, da primanjkuje kadra in prostorov za ustrezno izolacijo. A za to ne moreta biti odgovorni trenutna vlada in največja vladna stranka SDS, ki je komaj prevzela vajeti za vodenje države. Nova vlada pa je oblast prevzela, ko je bila zaradi neukrepanja bivše Šarčeve vlade, epidemija v Sloveniji že na vrhuncu. Kljub temu je vladi uspelo, da je s hitrimi ukrepi zajezila krizo, zdravstveni sistem pa je vzdržal.

V stranki Socialni demokrati pa so najbolj odgovorni za to, da v zadnjem desetletju, niso bile sprejete nujne strategije na področju dolgotrajne oskrbe. “Vlade v Sloveniji v zadnjih desetih letih niso našle niti načina kako ustrezno finančno nadomestiti nepravično prostovoljno zavarovanje, kaj šele , da bi rešile problem dolgotrajne nege in oskrbe,” na Kebrove očitke odgovarja Remškar.

Janez Remškar zavrača Kebrovo kritiko o neuspešni vladni politiki glede starostnikov v domu za upokojence. (Foto: STA)

Neodvisni mediji se spotikajo ob vsako potezo uspešne vlade
Dušan Keber je med drugim dejal, da je šlo za nekakšno triažo, ki se seveda izvaja v vojnem času ali v času naravnih nesreč. “Tudi v Italiji in Španiji, ko so bile bolnišnice prezasedene, so se morali odločati, komu pripada respirator in komu ne, ampak mi nismo bili prezasedeni, mi smo delali triažo vnaprej in mislim, da je to popolnoma v nasprotju z zakoni ali pa vsaj z moralnimi normami,” je v izjavi za RTV Slovenija še dodal Keber.

Remškar temu oporeka in sprašuje, od kod Kebru podatki, da so bile kapacitete bolnišnic zasedene tretjinsko, v enem samem domu pa je bilo več okuženih in več bolnikov kot v vseh bolnišnicah skupaj. Žal je bilo veliko zdravnikov v dilemah, kako ukrepati pri varovancih domov, ki so že bili okuženi s covid-19.

“Ocenjujem, da je sedanje ocenjevanje pravilnosti ali nepravilnosti odločitve, da so nekateri varovanci ostali v domovih, prezgodnje. Je pa odraz našega časa, ko se “neodvisni” mediji, spotikajo ob vsak korak, sicer vsaj do sedaj, uspešne vlade,” odgovarja na kritike na račun vlade, Janez Remškar. Ob tem dodaja, da je nujno, stanje preučiti v miru in kritično pretehtati vse odločitve o vsakem posameznem bolniku oz. oskrbovancu doma za ostarele.

Luka Perš

 

 

Dušan Keber je polemiziral, da so pustile vladne oblasti umreti starostnike v domovih za starejše. Kot primer je navedel, da so tudi nekatere zapornike izpustili domov. Janez Remškar opozarja Kebra,  da so premestitve smiselne le za bolnike, za katere pomeni intenzivno zdravljenje preživetje in rešitev. V nasprotnem primeru, ko je zdravstveno stanje že v izhodišču slabo in še dodatno slabše ob infektu z Covid 19 tako, da že v naprej pomeni le podaljševanje trpljenja na respiratorju (kljub ukrepanju, sedaciji) brez upanja na preživetje. “Ocenjujem, da so se zdravniki odločali po tem principu, kar se dela tudi sicer in ne samo v vojski,” nam zaupa Remškar.
Remškar se vrača v svojem mnenju na začetno izhodišče kritike, ki jo je podal vladi bivši minister v dveh levih vladah Dušan Keber. Bivši direktor SB Jesenice in Onkološkega inštituta očita Kebru, da ne upošteva okoliščin, v katerih so delovali zdravstveni strokovnjaki. Remškar odločno zagovarja mnenje, da tudi, če bi vse te bolnike ustrezno zdravili z umetno ventilacijo- respiratorji, bi po mnenju Remškarja tem bolnikom se podaljšalo trpljenje, rešilo pa jih ne bi.
Posledica vseh težav, ki so se pojavila v posameznih domovih za starejše po Sloveniji zaradi izbruha epidemije covid-19, ni krivda aktualne vlade. Podobno kot doktor Muževič tudi dr. Janez Remškar zagovarja, da so posledice trenutnih težav zanemarjenje levih vlad v preteklem desetletju, ko so izjemoma enega leta druge Janševe vlade vlada leve tranzijske struje. “Vsekakor je ocena prof Kebra podana na pamet, ocenjujem, da je podana sicer spodobno, pa vendar še kot en kot očitek,  vladi oziroma komisiji pri ministrstvu. To se mi v tem trenutku zdi preuranjeno in predvsem v stilu “nagajanja” vladi,” nam je zaupal strokovnjak na področju zdravstva dr. Janez Remškar.