fbpx

Zakaj krije Aleksander Čeferin hrbet vplivnima članoma UEFA, Davorju Šukerju in Slaviši Kokezi? Oba se soočata s hudimi očitki o kriminalizaciji hrvaškega in srbskega nogometa!

Aleksander Čeferin, Davor Šuker in Slaviša Kokeza. (Fotomontaža: Demokracija)

Predstavljamo vam tesna mednarodna zaveznika predsednika evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksandra Čeferina. To sta predsednik hrvaške nogometne zveze (HNZ) Davor Šuker in predsednik srbske nogometne zveze (FSS) Slaviša Kokeza. V hrvaški in srbski javnosti sta bila oba deležna resnih očitkov, da sta povezana s hrvaškim in srbskim podzemljem. Oba sta člana vidnih funkcij na UEFE.  Norveški Josimar je med drugim razkril, da so Rusi inštalirali Čeferina kot kandidata za predsednika UEFE. Vsa zadnja razkritja pa delajo Aleksandra Čeferina že rahlo jeznega, kar se opazi tudi v serijskih intervjujih za osrednje slovenske medije. “Tu ne gre za globoko državo, ampak za globoke žepe,” je povedal Čeferin za Onaplus in pri tem ni omenil, da so mu slovenski davkoplačevalci namenili več kot 1o milijonov evrov davkoplačevalskega denarja za “globoke žepe” odvetniške družbe Čeferin.

Aleksander Čeferin se bolj kot z vodenjem UEFE sonči v slovenskih medijih, zaradi česar dobiva veliko pozornosti, kar mu godi. V zameno seveda stresa kritiko proti trenutni vladi, kar godi tranzicijski levici. “Moraš biti neuspešen, ubogljiv in moraš imet tviter,” je nazadnje dejal Čeferin za Nedeljski dnevnik.

V nadaljevanju vam bomo predstavili tesna zaveznika Aleksandra Čeferina v UEFI. To sta predsednik hrvaške nogometne zveze (HNZ) Davor Šuker in predsednik srbske nogometne zveze (FSS) Slaviša Kokeza.

Naslovnice Ekipe, Onaplus. (Foto: Posnetek zaslona- Ekipa, Onaplus)

Ruski kandidat
V enem izmed člankov smo že opisali pot, kako je uspelo Čeferinu uspelo osvojiti Uefo. Uspeh Aleksandra Čeferina velja za enega največjih mednarodnih uspehov za Slovenijo. Osrednji mediji in večina slovenskih državljanov so njegov uspeh sprejeli z odobravanjem. Vendar pa za svoj uspeh ni bil zaslužen sam, za zmago je bilo namreč treba uporabiti precej politične aritmetike. Vodilni kadri slovenske nogometne zveze so poskrbeli, da so Čeferina podprli predvsem predsedniki nogometnih zvez nekdanje skupne države. Pred časom je poznavalec mednarodnega parketa Božidar Novak na Twiterju zapisal, da so odločilno vlogo odigrale ravno politične veze madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana. Ob tem so nam poznavalci takratnega dogajanja povedali, da je imel pri Čeferinovi izvolitev velik vpliv ruski energetski gigant Gazprom.

Na močne povezavo Čeferina z Rusi so namigovali ob volitvah 2016 v norveškem Josimarju. Označili so ga med drugim za ruskega kandidata. Predsednik ruske nogometne zveze in minister za šport Vitalij Mutko si je močno želel, da bi Čeferinu uspelo. Rusija je vedela, da je potrebovala predsednika UEFE, ki ne bo kritičen do organizacije ruskega svetovnega prvenstva v nogometu v letu 2018. Zato so s pomočjo Skandinavcev v javnost plasirali informacijo, da so ga kot prvega podprli na švedski nogometni zvezi. Čeferin je za časnik Delo, dejal da se je za kandidaturo za predsednika UEFE odločil prav zaradi podpore skandinavskih držav.

Rusi so vedeli, da je uspešno odvetniško pisarno ustanovil njegov oče Peter Čeferin. Eden izmed piscev slovenske ustave pa je bil v Rusiji znan po svojih poslih za ruske stranke, so zapisali v Josimarju. Poleg ruskih oblasti so imeli interes tudi v Gazpromu zaradi gradnje plinovoda Južni tok, so odkrili norveški raziskovalni novinarji.

Pet dni po tem, ko so mu štiri nordijske države izrazile podporo, je Čeferin odšel v Moskvo, kjer se je sestal s predsednikom ruske nogometne zveze Vitalijem Mutkom in vodji nogometnih zvez Albanije, Bosne, Bolgarije, Hrvaške, Grčije, Cipra, Črne gore, Makedonije, Romunije, Srbije. Tako kot Nordijci so mu tudi oni obljubili podporo.

Vitalyj Mutko in Aleksander Čeferin. (Foto: Epa)

Tajkun Kokeza ima direktni kontakt s Čeferinom!
Vodenje nogometne zveze Slovenije v mandatu Aleksandra Čeferina ne more biti zapisano z zlatimi črkami. Čeferin je po odhodu s funkcije NZS pustil v rdečih številkah zaradi neracionalnega vodenja NNC Brdo. V tem projektu je neracionalno bilo porabljenih vsaj pet milijonov evrov. Drugi temni madež si je Čeferin privoščil, ko so vodilni na UEFI mimo uradnega postopka NZS odobrili posojilo v višini štiri milijone evrov za nakup deleža v Športni loteriji. To je povedal takratni član Finančnega komiteja, Hansen.

Zato nas ne sme čuditi, da sta na Balkanu najbolj tesna zaveznika Aleksandra Čeferina predsednik hrvaške nogometne zveze Davor Šuker in predsednik srbske nogometne zveza Slaviša Kokeza. Davor Šuker je bil izvoljen na zadnjih volitvah v letu 2015 za člana izvršnega odbora UEFE. Dobro poznanstvo s Čeferinom je unovčil tudi Kokeza, ki je bil izvoljen za enega izmed podpredsednikov odbora. Poleg Kokeze je eden tesnejših sodelavcev Čeferina direktor združenja nacionalnih zvez pri Uefi in po funkciji drugi najmočnejša oseba, Srb Zoran Laković. V intervjuju za srbski Espresso je Laković povedal, da je Kokeza eden redkih funkcionarjev v regiji z direktnim kontaktom do predsednika Uefe Aleksandra Čeferina.

Drugi najmočnejši človek na Uefi, direktor Nacionalnih zvez UEFA, Srb Zoran Laković. (Foto: Posnetek zaslona-Espreso)

Žal se je Slaviša Kokeza večkrat znašel pod drobnogledom srbske javnosti. Znani srbski novinar Milojko Pantič je v članku Kako nam je Kokeza ukradel nogomet v Srbiji razkrinkal Čeferinovega prijatelja. Kokeza spada med “poslovne zmagovalce” v vladavini Aleksandra Vučiča. Leta 2012 je ustanovil podjetje Prontier. Ukvarjalo se je z informacijsko tehnologijo. V lanskem letu je podjetje prodal za 52 milijonov evrov. Vrednost podjetja je bila leta 2012 le 150 tisoč evrov. Parlier je bil uspešen predvsem, ker je imel večino sklenjenih pogodb z državnimi ustanovami in zavodi. Sledil je nakup nepremičninskega podjetja Eurosalon za 190 tisoč evrov. Naložba v Eurosalon se mu je splačala, saj je z eno prodano stavbo zaslužil 16 milijonov evrov. Kokaza je finančno najbolj profitiral s podjetjem Win-Win.Vrednost podjetja je bila le pet milijonov evrov, a je zaradi poslov z državo vrednost podjetja narasla na 150 milijonov evrov in jo za tak znesek prodal podjetju Tehnomanija razkriva Pantić. Prav ta dejstva razkrivajo, da je Slaviša Kokeza le še eden izmed novodobnih balkanskih tajkunov. Srbski mediji pa so tudi namigovali na tesno povezanost Kokeze in Zemunskega klana.

Srbsko javnost je pred meseci šokirala izpoved enega najboljših srbskih nogometašev vseh časov, nekdanjega igralca Manchester Uniteda in Inter Milana Nemanjo Vidića. Po lansko letnem zaključku kvalifikacij za Evropsko prvenstvo v nogometu je Vidič udaril z vsemi topovi nad Kokezo. “V našem nogometu so sposobni tisti, ki jim uspe manipulirati s sistemom in zakonom! Samo vprašajte jih, od kod jim denar in kako so ga zaslužili! Dokler se to ne bo spremenilo, ne bo napredka. Zelo me zanima, kdo bo naslednji strokovnjak, ki se bo oglasil, da brani ta sistem,” je z ostrimi besedami zaključil Vidić.

Naslovcni, da je Slaviša Kokeza grobar srbskega nogometa. (Foto: Posnetek zaslona- Nova.sr,)

Čeferinov prijatelj Šuker krade antične zlatnike, plačuje varščino Zdravku Mamiću, kocka in se sooča z očitki, da je prodal hrvaški nogomet mafiji
Davor Šuker spada še za enega tesnega zaveznika Aleksandra Čeferina. Lani pa sta del dopusta na Hvaru preživela skupaj v družbi Željka Pavlice, nekdanjega varnostnika Janeza Drnovška in sedanjega šefa varnosti pri Uefi.

Željko Pavlica, Aleksander Čeferin, Davor Šuker. (Foto; Posnetek zaslona- Narod.hr)

Davor Šuker je veljal za narodnega junaka leta 1998 ob osvojitvi bronaste medalje Hrvaške na SP v Franciji. Blesteča podoba najboljšega strelca za hrvaško reprezentanco je hitro začela izginjati ob zavihtenju Šukerja na vrh hrvaškega nogometa. Nočno moro za Šukerja predstavlja Kruno Grlević s svojimi dokazi, da je Šuker močno povezan s hrvaškim podzemljem. Med drugim mu Grlevič sporoča, da je Šuker le uslužbenec organiziranega kriminala in mafije. “Mafijo je pripeljal v hrvaško nogometne zvezo. Njegovo življenje vodijo mafijci in poroki,” dejal Grlević. Insajder dogajanja na HNZ je še povedal, da je Šuker po duši velik hazarder. Grlovič je v intervjuju s hrvaškim novinarjem Domagojem Margetičem opisal, kako je Šuker le podaljšana roka “vladarja hrvaški smeti” Petra Pripuza. Sam pa zagotovil, da ima pri sebi zvočne in videodokaze za svoje besede.

Davor Šuker je šokiral hrvaško javnost že veliko prej. Za kontroverznega predsednika zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravka Mamića je plačal en milijon evrov varščine. Mamić je to izkoristil in pobegnil pred hrvaškimi oblastmi v Bosno in Hercegovino. V lanskem letu je več slovenskih medijev poročalo, da je Aleksander Čeferin sodeloval skupaj z Mamičem, predsednikom NZS Radenkom Mijatovičem pri preprečevanju Matjaža Keka za trenerja Dinama, a je Kek na koncu ostal še naprej selektor slovenske nogometne reprezentanci.

Leta 2011 je na letalu ukradel antični zlatnik v vrednosti 30 tisoč evrov enemu izmed pozabljivih potnikov. Junak hrvaških nogometnih src se je moral v preteklosti zagovarjati o svojih povezavah z Antejem Šapino. Le ta je bil osrednja oseba podkupovanja igralcev, sodnikov in funkcionarjev v nemškem nogometu. Šapina je bil zaradi tega obsojen na pet let zapora.

Za Šukerja so hrvaški mediji že v preteklosti pisali, da se raje kot na srečanje domače lige z letalom zapelje v Miami ali Las Vegas. Velik gnev hrvaške javnosti je doživel zaradi očitne laži. Hvalil se je, da dela brezplačno kot predsednik HNZ, a so hrvaški mediji nato ugotovili, da se je Šuker grdo zlagal. Tako so razkrili, da je na mesec prejemal skoraj 7 tisoč evrov mesečne plače.

Ali je Aleksander Čeferin posredoval pri reševanju sodnika Slavka Vinčiča?
Aleksander Čeferin ima vplivne prijatelje z zelo sumljivo preteklostjo. Sam kot predsednik UEFE je zelo dobro obveščen o nepravilnostih v srbskem in hrvaškem nogometu, a obema krije hrbet. Slaviša Kokeza in Davor Šuker sta oba člana izvršnega odbora UEFE, najvišjega  organa odločanja. Čeferin pa je kot predsednik NZS stkal močne prijateljske vezi z obema zvezama. Sedaj za glavnega operativca za področje Balkana velja glavni Čeferinov zaupnik, sedanji predsednik NZS Radenko Mijatovič.

Mednarodni nogometni sodnik Slavko Vinčič. (Foto: Epa)

V Sloveniji je v lanskoletnih poletnih mesecih odmevala aretacija štiridesetih posameznikov v eni izmed vasi blizu bosanske Bjeline. Na enem izmed rančev v bližini tega bosanskega mesta so med drugim aretirali mednarodnega nogometnega sodnika iz Maribora, Slavka Vinčiča. Sam je povedal, da se je le znašel na napačnem mestu ob napačnem kraju, kot je večkrat zatrdil v osredjih medijih.

A so do nas prišle zelo zanimive informacije, da naj bi veliko težavo Vinčiča s svojim vplivom reševali Aleksander Čeferin, Radenko Mijatovič in osrednji boter slovenskega nogometa, predsednik ZNSS, Vlado Šajn. Zgodbo bomo raziskovali še naprej.

Foto: Posnetek zaslona-Blic

Davor Šuker je član izvršnega odbora UEFE. (Foto: Posnetek zaslona-UEFA)

 

Luka Perš