Zakaj Ljudmila Novak kotira tako visoko na lestvici režimskih javnomnenjskih anket?

Ljudmila Novak v družbi poslanskih kolegov Milana Brgleza in Irene Joveve. (Vir: STA)

Po zadnji anketi Mediane je nova najpopularnejša političarka Nataša Pirc Musar. Na prvem mestu je prehitela poslanca SDS in nekdanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja. Zelo visoko se je uvrstila evropska poslanka NSi Ljudmila Novak. Vodja opozicije Janez Janša je prepričan, da rezultati ankete ne ustrezajo njeni dejanski priljubljenosti. Z drugimi besedami, da je ta umetno napihnjena, saj želijo njo kot NSi prepričati, da ponovno kandidira za evropsko poslanko. 

Janša se je odzval na zapis novinarja in pesnika Igorja Pirkoviča, ki se je vprašal: “A kdo razloži, kaj vprašajo ljudi, da na koncu izpade, da je Ljudmila Novak tretja najbolj priljubljena v državi? Absolutno nič proti njej, zanima me pa vendarle.” 

Vodja opozicije je nato odvrnil: “Kriterij je en sam: “Kdo je trenutno najbolj koristen idiot za izrojeno levico.” V primeru Ljudmile Novak jo želijo opogumiti za kandidaturo v Evropski parlament. Da do konca kontaminirajo in uničijo Novo Slovenijo.”

O manipulacijah glede umeščanja omenjene političarke na lestvicah priljubljenosti smo v preteklosti že pisali. Ta se je v preteklosti že pojavila na vrhu priljubljenosti, nato pa je naslednji mesec na lestvici priljubljenosti sploh ni bilo več za zaznati. Tako smo pred dvema letoma spremljali pojav, ko je na lestvici Mediane sploh več ni bilo, Ninamedia pa ji je še vedno merila vrhunsko popularnost.

Pojav je tedaj komentiral profesor in politični komentator Boštjan M. Turk, ki je zapisal: “To pomeni, da ta lestvica ni vredna nič. Naredijo arbitrarno. Kot kaže, so dali delat študentom in nekdo, ki to pogleda, če je pravilno za tranzicijsko levico, je bil na dopustu. V naslednji lestvici jo napovedujem zelo visoko, zato ker bodo to napako popravili.”

Posebej pomenljiva in malo verjetna pa je meritev, da se je Matej Tonin, predsednik NSi, uvrstil šele na 10. mesto.

Gospodarstvo protestira, Han med najbolj priljubljeni
Med bolj priljubljenimi pa se je znašel tudi gospodarski minister Matjaž Han iz vrst Socialnih demokratov. Ta se sicer ne pojavlja veliko v javnosti, zato pa se pojavljajo izredno kritični predstavniki gospodarstva, ki so pred kratkim izstopili iz Ekonomsko-socialnega sveta, rekoč, da je socialni dialog s predstavniki vlade nemogoč. Tudi v tem kontekstu se zdi docela neverjetno, da je Han, odgovoren za gospodarstvo, tako zelo priljubljen.

Za Hanom se je uvrstila njegova strankarska kolegica, zunanja ministrica Tanja Fajon, nato pa predsednik vlade Robert Golob iz vrst svobodnjakov. Na sedmo mesto se je uvrstila pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, nato pa je prišla na vrsto Urška Klakočar Zupančič, predsednica državnega zbora.

Gal Kovač