Zakaj medijski molk o Jakiču? Z njegovo obsodbo bi SAB in KUL ostali praznih rok na volitvah

Vidni član SAB Roman Jakič ob Milanu Kučanu. (Foto: STA)

“Ob tem ne gre pozabiti, da bi obsodba Romana Jakiča, generalnega sekretarja Alenke Bratušek, pomenila tudi udarec stranki pred prihajajočimi volitvami, saj je že na zadnjih stranka skozi šivankino uho prišla v parlament, Bratuškova pa sploh ne. KUL bi tako ostala še bolj praznih rok. Od(LAŽ)kovi mediji, a tudi ostali pa seveda ob ščitenju imena Romana Jakiča varujejo tudi lik in delo Zorana Jankovića – ker, če je Jakič kriv, je Janković še bolj,” je medijski molk okoli obtoženega politika SAB Romana Jakiča, vpletenega v korupcijsko afero Stožice, komentiral upokojeni urednik in novinar Vinko Vasle.

Vidni član stranke SAB Roman Jakič se je znašel v resnem kazenskem postopku zaradi vpletenosti v afero Stožice, a večinski mediji, zlasti največja komercialna televizija POP TV, glede tega dosledno molčijo. Očitno si na takšen način zamišljajo “nepristransko” in “profesionalno” novinarstvo – torej kot selektivno poročanje. Vse kaže na to, da Jakič ni kdorkoli, marveč gre za velikega igralca tranzicijske levice. Verjetno bi negativno poročanje o njem močno okrnilo ugled stranke SAB, kar pa levo navijaškim medijem ni povšeči.

Spomnimo, da mediji zadnje dni poročajo o sojenju Zoranu Jankoviću v aferi Stožice, le nekateri pa smo poročali tudi o tem, da sodni postopek poteka tudi proti Jakiču, ki ni bil le nekdanji direktor Zavoda Tivoli v času afere, ampak sedaj tudi zaseda drugo najmočnejšo funkcijo v Stranki Alenke Bratušek. Je namreč predsednik Sveta SAB, ta pa je del opozicije KUL, ki napada trenutno vlado. Za boljše razumevanje, kdo je Jakič, smo izbrskali nekaj informacij iz njegovega življenjepisa ter izpostavili tudi nekaj posebej obremenjujočih podatkov, na koncu pa za mnenje povprašali še novinarja Vinka Vasleta.

Ljubezen med Zoranom Jankovićem in Romanom Jakičem gre skozi denarnico. (Foto: STA)

Javno dostopne evidence razkrivajo, da je bil Jakič rojen v Ljubljani leta 1967, mladost pa preživel v Polju, športal pa v Zalogu, Studencu in Vevčah itd. Z družino pa prebiva v Zgornjem Kašlju. Po izobrazbi je diplomirani pedagog in profesor sociologije. Bil je tudi študent prodekan Filozofske fakultete in soustanovitelj študentske organizacije, leta 1990 pa kot zastopnik Univerze v Ljubljani izvoljen v slovenski parlament. Kot delegat v zboru združenega dela je osamosvojitvi Slovenije še leta 1990 v svojih govorih več kot stokrat nasprotoval. To namreč dokazujejo magnetogrami iz tistega obdobja. Leta 1991 pa je bil med izdajalskimi podpisniki deklaracije za mir, ki je zahtevala razorožitev Slovenije ravno v obdobju, ko ji je grozil napad JLA. Med letoma 1992 in 1996 je bil zaposlen kot sekretar Liberalne akademije, do leta 2004 pa poslanec v DZ. Ob tem je vodil slovensko delegacijo v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope. Med letoma 2002 in 2004 je bil tudi poslanec Evropskega parlamenta. Prav tako je zasedal več visokih političnih funkcij, denimo generalni sekretar LDS-a. Med letoma 2004 in 2008 pa je bil poslovni svetovalec.

Jakič je podaljšana roka strica iz ozadja Golobiča
Leta 2014 pa je postal v. d. direktorja Javnega zavoda Tivoli. V MOL-u je bil poleg tega še mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića. Znano je tudi, da je bil med letoma 2007 in 2011 član propadlega Zaresa, Pozitivne Slovenije med letoma 2011 – 2014 in Zavezništva Alenke Bratušek pa od leta 2014 dalje. Zlasti v zadnjem času pa slovi po tem, da preko evropskih povezav (denimo prek evropske skupine Alde in sporne političarke Vera Jourove, ki naj bi bila na Češkem že obtožena korupcije), pridno ruši vlado Janeza Janše, da je podaljšana roka strica iz ozadja Gregorja Golobiča, in da rad brutalno obračunava z mediji, kadar ne poročajo, kot je njemu godi. Je tudi strah pred njim razlog za molk osrednjih medijev?

Roman Jakič je bil skozi svojo politično kariero vseskozi Golobičev operativec, čeprav je zamenjal večje število političnih strank (ZSMS, LDS, Zares, PS, SAB) (Foto: STA)

Predvsem pa velja za političnega kameleona, ki izkazuje minimalno zvestobo do političnih opcij, ki jim pripada. Stranke namreč menja kot spodnjice. Znan je tudi po svojem javnem nasprotovanju slovenski samostojnosti. Kot član na listi Zaresa je tudi pojasnil, zakaj je ravno on prava izbira: “Ker vas od leta 1990 še nisem razočaral. Ker se znam boriti za interese državljank in državljanov Republike Slovenije. Ker se znam dogovarjati in biti zanesljiv partner. Ker sem se vse življenje posvečal varstvu pravic in svoboščin državljank in državljanov Slovenije ne glede na njihovo osebnostno okoliščino.” Na vprašanje, zakaj meni, da bo dober poslanec, pa je med drugim odvrnil: “Zaradi osebne odgovornosti, strokovnosti in znanja.” 

Kako je Jakič povsem “neodgovorno” razočaral s Stožicami
Kako še “ni razočaral” in kako “osebno odgovoren” je, najbolje vidimo prav na primeru afera Stožice, v katero je potopljen do vratu. Je naše popolno razočaranje. Ob tem lahko spomnimo na eno boljših Tarč na RTVS, v kateri je bil razkrinkan in o čemer smo že poročali. V oddaji so do potankosti predstavili sporni posel, v katerem je sodeloval Jakič. Celotna težava tega posla je, da so vsi obtoženi sodelovali pri podpisu pogodbe v višini 1,8 milijona evrov za najem parkirišč, ki tedaj niso obstajala. Vsi vpleteni so se dogovorili, da bodo za informacijsko točko, veliko 200 kvadratnih metrov, oglasni prostor za 100 kvadratnih metrov, tržnico, plazo in za prostor z 2500 parkirišči, plačali 2.011.800 evrov. Zaposlena na MOL-u je tako Jakiču in Lozeju sporočila, da so cene prenapihnjene in da se MOL ne more zavezati, da bo zagotovil potrebna sredstva v proračunu.

Image

Jakič je po tem načrtu nasprotoval najemu prostorov. Sam pa je zapisal, da ni povsem prepričan, da bi lahko finančno breme Zavoda Tivoli obremenili z 800 tisoč evri. Tako so preko druge in tretje različice prišli do cene 1,3 milijona evrov. Do prihodkov v višini 1,8 milijona evrov bi prišli iz prihodkov upravljanja. Tožilstvo je zapisalo, da je bil cilj vpletenih izključno doseganje zneska višine 1,8 milijona evrov, da bi Grepu omogočili pridobitev kredita in s tem neposredno premoženjsko korist. Problematična je bila tudi postavljena cena parkirišča, ki bi za en dogodek stala 6,24 evra. V Tarči pa so ugotovili, da bi se za deveturno parkiranje plačalo maksimalno štiri evre, za tri ure parkiranja pa en evro.

Prek evropskih povezav si je na vse kriplje prizadeval za padec Janševe vlade
Zaradi tega je tožilstvo v obtožnico zapisalo, da so MOL, Jakičev Zavod Tivoli in Lozejeva Ljubljanska parkirišča, s podpisom takšne pogodbe ravnali negospodarno, saj so preplačali vrednost parkirišč, ki jih še vedno ni. Vpletenim je uspelo dne 12. novembra 2010 počrpati prvo in drugo tranšo kredita, je še zapisano v obtožnici. Ob stečaju Grepa je kredit pristal na DUTB. Prav ta dogodek dokazuje, da je bil Jakič eden od ključnih dejavnikov za to, da je Grepu uspelo pridobiti več sto milijonski kredit, ki so ga velikodušno odobrile slovenske banke. Nekaj sredstev pa so pridobili tudi iz evropskih sredstev, kar je še toliko bolj problematično za pomembnega evropskega člana politične skupine Alde. Prav to je eden glavnih vzrokov, da Jakič odločno rovari v ozadju in z enako mislečimi evropskimi kolegi skuša narediti vse, da sedanja vlada pade.

Smetana tranzicijske levice, ki ji pripada Roman Jakič. (Foto: sta)

To je pokazal tudi s tem, da se je postavil na stran nekdanje ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič ob njenem odstopu. Tudi on je bil eden izmed tistih, ki mu je ustrezala anemična vloga in delo odstopljene ministrice. Ne smemo pa pozabiti, da je Jakič povedal, da v primeru obtožnice ne bo sodeloval v nobeni državni službi, in sicer kot funkcionar. To obljubo je hitro pojedel ob kratkem mandatu ministrice za kohezijo, njegove strankarske kolegice Angelike Mlinar. Ta je z njim podpisala pogodbo v višini več kot 20 tisoč evrov, da je vplivni igralec tranzicijskega omrežja, opravljal vlogo svetovalca. Roman Jakič prav zelo ne razlikuje od preostalih vplivnih igralcev tranzicijske levice. Govori eno, dela drugo, hkrati pa vedno izkoristi priložnost, da si napolni svoj lastni žep.

Vasle: Jakič je “koristni idiot”, tako kot Bandelli ali Pavšič
Od priznanega novinarja Vasleta pa smo pridobili pronicljiv komentar, ki Jakiča brutalno razgalja do obisti: “Roman Jakič v političnem smislu sodi med tako imenovane ‘koristne idiote’, kamor na primer v njegovi sedanji stranki sodi tudi Marko Bandelli, v LMŠ pa razvpiti zasliševalec Robert Pavšič. To so ljudje, ki so za politični vpliv in prestiž pripravljeni storiti marsikaj, kjer se to na koncu plača z denarjem in se z nemoralo in podobnimi zadregami ne ukvarjajo.” Zato je Jakič tudi politični kameleon, ki je iz LDS-a odšel v Zares, Jankovićevo Pozitivno Slovenijo, potem pa k Bratuškovi v SAB. Jakič izhaja iz generacije ZSMS, ki je v politiki vedno videla možnost osebnih vzponov tudi po transakcijskih računih.

Vinko Vasle.

Tipičen primer je njegov kolega skorumpiranec Zoran Thaler, pa neizobražen naturščik Tone Anderlič in nekdanja županja Ljubljane Vika Potočnik itn. “Zato me ne čudi, da se je Jakič angažiral v Jankovićevi zgodbi o Stožicah, kjer gre celo za utemeljeni sum petih hudih kaznivih dejanj, najhujši med njimi pa je zloraba evropskih sredstev.” To pa ni edini škandal, v katerega je vpleten Jakič. Zame je bilo hudo ponižanje osamosvojitve in osamosvojiteljev, ko ga je Bratuškova imenovala za ministra za obrambo. “Takrat mi je šlo na bruhanje.” In to človeka, ki je aktivno nasprotoval osamosvojitvi kot republiški poslanec in ki je podpisal izdajalsko deklaracijo za mir, ki je takrat dejansko pomenila kapitulacijo pred JLA.

Obsodba Jakiča bi bila hud udarec za SAB in destruktivno opozicijo tik pred volitvami 
Že samo te drobtinice iz njegove biografije povedo veliko o tem, čemu ga MSM mediji v imenu levice in komunistov aktivno “ignorirajo”, ko gre za sedanji sodni postopek. Gre v glavnem za levičarska trobila, ki jim je osamosvojitev “zgodovinsko” breme, osamosvojitelji pa tisti, ki so razbili Jugoslavijo. “Njim je v breme priznavati, da se med njihovimi idoli nahajajo ljudje, ki hodijo na sodišča, ker je to v Sloveniji do zlorabe rezervirano samo za eno ime zadnjih trideset let – Janez Janša.

Kolaboracija medijsko-smetarskega tajkuna Martina Odlazka oziroma njegovih medijev in tranzicijske levice. (Foto: Montaža Demokracija)

Ob tem ne gre pozabiti, da bi obsodba Jakiča, generalnega sekretarja Bratuškove, pomenila tudi udarec za stranko pred prihajajočimi volitvami, saj je že na zadnjih stranka skozi šivankino uho prišla v parlament, Bratuškova pa sploh ne. “KUL bi tako ostala še bolj praznih rok. Od(LAŽ)kovi mediji, a tudi ostali pa seveda ob ščitenju imena Romana Jakiča varujejo tudi lik in delo Zorana Jankovića – ker, če je Jakič kriv, je Jankovič še bolj. Tega pa za koristi mafijske globoke države tudi ti mediji in ta politika ne smejo dovoliti.” Roman Jakič je, pravijo, šnaucer Golobiča in maziljenec Milana Kučana. Se takšnemu lahko kaj zgodi? Težko, takšen je lahko samo iz kriminalističnih logov v Moskvo obveščen, da ga doma čaka hišna preiskava in se mu pokvari letalo, da ne more domov.

Domen Mezeg