fbpx

Zakaj novinarski “psi čuvaji” renčijo in lajajo samo v času Janševih vlad?

Avtorja članka Vesna Vuković in Primož Cirman. (Foto: TS Media)

Odgovorni urednik spletnega portal Siol in ustvarjalec Spletnega časopisa Peter Jančič se je v svoji nedeljski kolumni razpisal okrog poročanja osrednjih slovenskih medijev v povezavaz z domnevnimi koruptivnimi obiski kmetijske minstrice Aleksandre Pivec na Krasu in na obalu. Čeprav imamo ta trenutek v Sloveniji resnejše teme, kot je okužba na STA in v kabinetu predsednik vlade, se je po njegovih besedah večina ukvarjala z nekaj sto evri sporno plačanih hotelskih računov.

Peter Jančič v kolumni spomne, da so opozicijski prvaki in njihovi levi protestniki v Ljubljani konec tedna že spet zahtevali, da mora ministrica odstopiti, ker naj bi po dognanjih javne televizije občina menda poravnala račun tudi za otroke. Hotel pa naj bi, tako je poročala javna televizija, pozneje ponarejal račune, da se to ne bi videlo.

“Zahteva po odstopu ni bila posebna vest. Že odkar je nova vlada nastala, iz leve ves čas zahtevajo, da mora odstopiti. Zanimivo pa je, da tokrat ni slišati zahtev po odstopu vodstva hotela in občine, kjer naj bi ponarejali in plačevali sporne stvari. Le ministrica je cilj,” piše Peter Jančič in spomne, da so osrednji mediji z Zdravka Počivalška preusmerili na predsednico stranke DeSUS. “Še pred tem je bilo na naslovnicah medijev, da ji množično izrekajo nezaupnice v regionalnih odborih. A po teh nezaupnicah se je pokazalo le, da ni bilo nezaupnice. In da medijem ni dobro preveč verjeti.”

Strip prikazuje dogajanje na osrednjih slovenskih medijskih hišah v času političnih počitnic. Foto: Twitter.

Ko državo pretresa zgodba o nekaj deset ali sto evrih
Vsak teden državo pretrese nova zgodba o par deset ali celo sto evrih, kar je skrajno nenavadno. Nenavadne so primerjave z dogajanjem v času prejšnje vlade, na kar je opozarjal že raziskovalni novinar Bojan Požar. Požar je prvi poročal o nenavadnem poslovanju Klavdije Markež pri porabi evropskega denarja, v katerega je bila z zasluženimi več deset tisoč evri vpletena tudi Pivčeva. “Čeprav je šlo za vsaj stokrat večje vsote spornih nakazil, to takrat ni bila glavna zgodba naših medijev in ni bilo na naslovnicah cele tedne. Takratni premier Marjan Šarec Pivčeve ni odstavil in tudi SD, ki jo je vodil še Dejan Židan, ni izstopala iz koalicije z ministrico,” na dvoličnost medijev opozarja Jančič.

Na Twitterju se je odvzal tudi profesor s Fakultete za družbene vede dr. Miro Haček, ki se z Jančičem povsem strinja glede primerjav z afero SRIPT. “Vse to je v primerjavi z afero SRIPT pravi mačji kašelj. Zakaj torej o veliko bolj problematični aferi v 2019 RTV skoraj ni poročala, sedaj pa obrnejo vsak račun, ki ima povezavo z ministrico? So občutljivi za take zadeve samo ko gre za vlado JJ?”

Tudi na portalu Necenzurirano.si, za katerim stojita avtorja številnih medijskih umorov, Primož Cirman in Vesna Vuković, je v zadnjih dneh na veliko poudarjal, da novinarji ne opravljajo svojega poklica dobro, če niso opozicija vladi in jo nadzirajo pri potrati davkoplačevalskega denarja. Kar seveda drži, a tako je samo v času vlade Janeza Janše, ko se išče šivanko v kopici sena. V času vlade Marjana Šarca so ga novinarja razglašali za političnega “Luko Dončiča”, njegove izrečene neumnosti na tiskovnih konferencah pa označevali za ljudske modrosti. Ob vseh aferah so mižali na obe očesi.
Peter Jančič (vir Nova24tv)

Peter Jančič (vir Nova24tv)

“Je pa tu še dodatna dimenzija,” v svoji kolumni še piše Jančič. “Marjan Šarec je po volitvah pred dvema letoma sestavil manjšinsko vlado s SD Dejana Židana, ki je bila znana po tem, da ni plačala več kot sto tisoč evrov računov volilnih kampanj. So se mediji takrat enako razpisali o korupciji in koncu pravne države na najvišji ravni? Kje neki,” dodaja Jančič. SD, ki jo po odstopu Židana začasno vodi Tanja Fajon, je do začetka letošnjega leta sicer ostalo še 33.837 evrov neplačanih računov za davne volilne kampanje.

Vprašanje torej ostaja. Zakaj samooklicani novinarski psi čuvaji, vsaj tako se imenujejo, renčijo in lajajo samo v času Janševih vlad? Neusmiljeni so od samega njenega nastanka. Vsak dan, že štiri mesece, imamo obsedeno stanje. Zakaj so tako pohlevni in krotki, kadar so na oblasti leve vlade?

Morda jih Janševi ne hranijo dovolj.

T. F.