Zakaj vladne stranke nikoli ne vodijo peticij za izboljšanje gmotnega položaja upokojencev?

Foto: STA

Strašljiv dogodek iz Kopra, ko je pijan moški za moped privezal psico in z vleko za seboj tudi ubil, nato pa odvrgel v smeti, je sprožil val zgražanja, saj je storilec prejel le kazen za vožnjo pod vplivom alkohola. V vladni stranki SD, ki vodi tudi resor ministrstva za pravosodje, pa zbirajo peticijo za dopolnitev kazenskega zakonika.

Kako gnila je slovenska pravna država, kaže ravno nedavni primer mučenja živali iz Kopra, kjer je 67-letni moški svojo psico na sprehod odpeljal kar z mopedom, nato pa je zaradi poškodb tudi poginila. Da je bila mera polna, jo je ovrgel v smeti. Nato pa je sledilo razočaranje vseh, saj je povzročitelj mučenja in smrti živali prejel le kazen za vožnjo pod vplivom alkohola. Kazenski pregon po trenutni zakonodaji ni možen.

Po dogodku je stranka SD na svoji spletni strani začela zbirati podpise za dopolnitev kazenskega zakonika na način, da bi nepotrebno trpinčenje in smrt živali bilo opredeljeno kot kaznivo dejanje. Tovrstni spremembi so naklonjeni tudi na pravosodnem ministrstvu, kjer so za STA napovedali, da bo vključena v jesenske spremembe kazenskega zakonika. Po poročanju Radia Slovenija je spletno peticijo SD v treh dneh podpisalo približno 11 tisoč ljudi. Oglasil se je tudi premier Robert Golob, ki je dejal, da je ob dogodku enako zgrožen kot vsi drugi.

Kaj pa peticija za upokojence?
Sprožanje peticij, medtem ko si del izvršilne oblasti, ki ima v rokah vse možnosti za zakonodajne predloge, je nenavadno politiziranje in je bolj znak nesposobnosti vodenja kot pa pripravljenost na operativno reševanje težav. Da bi si zagotovili nekaj poceni političnih točk in naklonjenosti javnosti.

Medtem pa nikoli nismo videli, da bi katera izmed vladnih strank sprožila peticijo za izboljšanje gmotnega stanja upokojencev – najbolj ogroženega dela prebivalcev Slovenije. Tudi milijonar Golob se med vikendom nikoli ni oglasil iz sončne Primorske z videoposnetkom, da bo država raje vzela že tako denarja polnim nevladnim organizacijam in dala upokojencem. Nikoli, ampak res nikoli nismo slišali prav nobene skrbi za ta del ogrožene populacije. V Svobodi, SD in Levici se namreč zavedajo, da upokojenci zgolj od obljub ne morejo živeti, zato to temo preprosto pustijo ob strani.

Andrej Žitnik