fbpx

Zakaj v SD nasprotujejo vladi v teh ključnih trenutkih? Interesi po izčrpavanju državnih podjetij so premočni!

Leader of the deputy group of the SD party Matjaž Han and the president of the party Dejan Židan. (Photo: STA)

Del opozicije je včeraj pompozno izrazil nezadovoljstvo z osnutkom predloga drugega protikoronskega zakona, s katerim želi vlada reševati likvidnostne težave podjetij. Med njimi tudi stranka Socialnih demokratov, ki je kapitalsko močno povezana s podjetji v državnem lastništvu – to je tudi poglavitni razlog, da ohranijo monopol nad izčrpavanjem, strah pred izgubo poslov pa je neizmeren.

Najbolj javno znano “gojišče” kadrov SD in poslovnih povezav z zasebnimi podjetji je zagotovo največje državno podjetje Petrol, ki je v letu 2018 ustvarilo rekordne 5,4 milijarde prihodkov in več kot sto milijonov evrov čistega dobička. Zlata jama pa privlači politične plenilce, ki so si v vsem tem času s političnim nadzorom ustvarili prava zasebna bogastva.

Največji tranzicijski dobičkar je nedvomno vodja poslancev SD Matjaž Han
Matjaž Han
velja za enega izmed glavnih obrazov stranke vladne koalicije Socialni demokrati. Kar je za Zorana Jankovića pomenila njegova Electa, je za Hana njegovo družinsko podjetje M&M International, d.o.o., Radeče, ki ga vodi njegova žena Ljudmila Han, poslanec Han pa je vpisan kot družbenik. V letu 2018 je Hanovo podjetje s Petrolom sklenilo za kar 275 tisoč evrov pogodb, kar predstavlja skoraj polovico vseh prihodkov podjetja najbogatejšega poslanca državnega zbora. Bogastvo si je poleg Petrola kopičil še z donosnimi pogodbami s Pivovarno Laško, kar smo v preteklosti že poročali.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han posluje z državnim Petrolom že celih 20 let. (Foto: Nova24TV)

Družinsko podjetje najbogatejšega poslanca iz stranke SD Matjaža Hana posluje tudi s podjetjem Radeče papir nova, ki jo vodita župan iz Radeč Tomaž Režun in Leopold Povše – oba člana SD – in se sooča s številnimi očitki o nepravilnostih in kršenjem zakonodaje. Dobro obveščeni viri pa vedo povedati, da ima Han poleg znanega podjetja M&M International še okoli pet skritih podjetij, preko katerih posluje z državnimi subjekti. Matjaž Han je dolgoletni poslanec Socialnih demokratov, saj poslanske klopi greje že od leta 2004. Med drugim je bil tudi župan občine Radeče v obdobju 2006-2011. Velja za najbogatejšega poslanca v državnem zboru.

Hobotnica povezav SD s Petrolom
Pisali smo že o tem, da se v zakulisju govori tudi o prikritem financiranju stranke SD preko Hanovega družinskega podjetja, zdaj pa nove informacije to le potrjujejo. Vprašanje je, kdo v resnici vodi podjetje Petrol? Vse kaže na stranko SD, saj so njeni člani dobesedno preplavili podjetje. Eden izmed njih je član Socialnih demokratov Matjaž Šifkovič, ki je direktor Petrolove organizacije in upravljanja prodajnega mesta, je pa tudi povezan s Hanovim podjetjem, ki posluje v Petrolu, pri njem namreč opravlja delo “naročnika poslov”.

Direktor Petrolove organizacije in upravljanja prodajnega mesta Matjaž Šifkovič.

Tudi Alen Mihelčič iz SD zaseda mesto direktorja Petrolove prodaje in upravljanja naftnih derivatov, podpisuje pa celo pogodbe, kot je bila maja letos z velenjskim premogovnikom. Kot predstavnik zaposlenih pa zaseda tudi mesto v nadzornem svetu. Mesto komercialista v Petrolu zaseda predsednik črnomaljske sekcije SD in državni svetnik iz vrst SD Samer Khalil.

Samer Khalil (Foto: STA)

Družinski člani članov SD zasedajo visoka mesta v Petrolu
Matjaž Šifkovič je izboril mesto v Petrolu za svojo sestro Špelo Šifkovič Soklič, ki je prav tako iz vrst SD, saj se je v Kranju pod Socialnimi demokrati potegovala za poslansko mesto, in za svojega sina Janeza Šifkoviča, ki je na oddelku Petrolove biomase. Tanja Bolte, nekdanja generalna direktorica direktorata za okolje na ministrstvu za okolje in prostor, ki prav tako prihaja iz vrst SD, pa je službo v Petrolu priskrbela tako možu Simonu Boltetu, dela namreč kot komercialist, bil pa je tudi na predlog SD izvoljen v svet krajevne skupnosti Jagnjenica v Radečah, kot tudi sestri Petri Kajič, ki pa jo najdemo na mestu produktne vodje Petrola.

Tanja Bolte (Foto: STA)

Darko Zevnik, ki je prav tako član Socialnih demokratov in tudi župan Metlike, pa je celotno družino oskrbel s Petrolovimi delovnimi mesti – njegova žena Mojca Stopar Zevnik vodi Petrolovo podporo za veleprodajo, njuna hči Pia Zevnik je zaposlena v Petrolovem energetskem centru.

Župan Metlike Darko Zevnik in soproga Mojca Zevnik Stopar. (Foto: FB)

Vplivni člani SD so se priklopili na obubožani Premogovnik Velenje
V luči obvladovanja paradržavnih finančnih tokov spomnimo tudi na koruptivno dejanje, ki je pred leti dvignilo veliko prahu. Leta 2017 so nekateri njeni najvidnejši člani Socialnih demokratov Tone RopMilan M. CviklPatrick VlačičUroš Jauševec in Rado Bohinc mlajši (slednji sicer trdi, da nikoli ni bil član stranke SD) ustanovili Inštitut za sodobni trajnostni razvoj, s katerim bi “svetovali” obubožanemu državnemu podjetju Premogovnik Velenje, v katerem bi svetovali pri upokojevanju delavcev za kar 35 tisoč evrov. Le javnemu razkritju se lahko zahvalimo, da niso “pokasirali” celote od dogovorjene vsote denarja, saj so zaradi pritiskov odstopili od pogodbe, a vseeno zaslužili 18 tisoč evrov.

Uroš Jauševec. (Foto: STA)

Rok Krajnc