Zakaj se Socialni demokrati niso pozvali k odstopu, ko niso zagotavljali ustavno zagotovljenega financiranja zasebnih osnovnih šol?

Datum:

Repertoar leve opozicije je precej omejen – kar glede na to, da poleg rušenja vlade Janeza Janše nimajo nekega resnejšega programa, niti ni presenetljivo. Njihov “master plan” je pač tak, da se skuša odstaviti ali pa vsaj destabilizirati vlado na 1001 način, od vlaganja interpelacij in nezaupnice, do ustavne obtožbe proti predsedniku vlade. Vmesne vrzeli pa zapolnijo s pozivanjem k odstopu, kadarkoli se jim zazdi, da se jim je za to ponudila priložnost. Danes je tako ponovno na njihovem sporedu ministrica dr. Simona Kustec, niso pa odstopili, ko več let niso zagotavljali izenačitve financiranja zasebnih in javnih osnovnih šol. Resor ministrstva za izobraževanje so namreč vselej vodili prav v SD.

Socialni demokrati tudi tokrat niso presenetili, ministrico za izobraževanje dr. Simono Kustec so namreč pozvali, da prevzame odgovornost in odstopi. Zapisali so, da je Ustavno sodišče pritrdilo pogledom stranke SD, češ da epidemije ni dopustno izkoriščati za uveljavljanje zasebnih interesov posameznikov blizu stranke SDS. Niso pa pojasnili, ali je Ustavno sodišče morda odločalo tudi glede zasebnih interesov posameznikov, ki pripadajo SD-ju oziroma pripadnikom leve opozicije. Pogosto se namreč izkaže, da ima leva politična opcija povsem drugačne kriterije, kadar gre za njih. Prav tako niso pojasnili, za točno katere zaseben interese naj bi šlo. “US je ob jasno povedalo, da t.i. podtaknjenci ne sodijo v protikoronsko zakonodajo,” so zapisali, tako lahko iz priloženega nekako sklepamo, da gre za odločitev Ustavnega sodišča, da razveljavi člen protikoronskega zakona glede podaljševanja akreditacij visokošolskim zavodom.

Nekdanji minister za izobraževanje dr. Jernej Pikalo je namreč tvitnil, da je Ustavno sodišče odkrilo podtaknjenca v PKP6. “Sedaj je jasno, da ne moreš biti univerza brez izpolnjevanja pogojev, kljub covid ali prijateljem na oblasti. Preverjanje pogojev so hoteli zamakniti še za pet let, v vmesnem času pa študentje sploh ne bi vedeli kakšno kakovost študija dobijo,” je še dodal k svojemu zapisu na Twitterju. Predsednik Nove slovenske zaveze Peter Sušnik se je na to odzval z besedami: “Zanimivo, da ne stranka SD ne Jernej Pikalo in ne Tanja Fajon niso pozivali sami sebe k odstopu ko je Ustavno sodišče ugotovilo kršitve glede zakona o financiranju programov v zasebnih šolah. Pa še danes ni njihove zahteve, da se to uredi. Ustavno sodišče paše po naše, sicer pa ne, je tako? Sprenevedanje.

Fajonovo skrbijo vode, ali pa tudi ne
Fajonova pa je tudi oznanila, da v stranki SD podpirajo zbiranje podpisov okoljevarstvenikov za referendum o vodah. “Upamo sicer, da bo Državni svet potrdil veto na novelo zakona, ki bi lahko ogrozila vir pitne vode in povzročila veliko škodo. Če ne, bomo aktivno pomagali pri zbiranju 40000 podpisov za referendum,” je še zapisala. Spomnimo, ne dolgo nazaj je imela novinarka RTVS, ki spremlja dogajanje v okoljsko razdejani srednji Soški dolini že desetletja, nekaj težav. Od lanskega poletja, ko so raziskovali onesnaženje pitne vode iz tovarne Eternit,  je namreč začelo vodstvo občine Kanal ob Soči zavračati pojasnila pred kamero. Županja Tina Gerbec iz vrst Socialnih demokratov in direktor občinske uprave Nejc Kumar sta novinarko RTV-ja poklicala na pogovor, vendar pa je županja snemanje prepovedala. Občino oziroma županjo očitno moti, kako se poroča o sosežigu v Salonitu Anhovo in o problematiki oskrbe s pitno vodo, Občinski svet Kanala ob Soči je celo sprejel sklep, v katerem uredništvu informativnega programa Televizije Slovenija predlaga, da oceni objektivnost poročanja svoje dopisnice. Tako ponovno pridemo do primera sumljivih meril stranke SD, celo kadar gre za okoljske ter zdravstvene težave in pitno vodo.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...