fbpx

Kovačič: Vladni podatki o drugem tiru so neresnični, zavajajoči in zagotavljajo zmedo

Dve današnji akciji, ena v Ljubljani, druga v Divači oziroma v Kopru, a obe povezani z referendumom o drugem tiru. Medtem ko so se predstavniki vlade, gospodarstva in stroke na Primorsko pripeljali z modrim vlakom in so s tem, ko so razlagali o “fantastičnem” projektu spet zavajali javnost, so pobudniki referenduma novinarjem v prestolnici skušali odpreti oči in so našteli nekaj dejstev, ki so še kako pomembna za usodo državljanov Republike Slovenije.

V Ljubljani je pobudnik Civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vili Kovačič sklical novinarsko konferenco, kjer je kot že mnogokrat doslej poudaril, da niso proti drugemu tiru, temveč proti vladnemu zakonu o drugemu tiru. Pri tem je profesor na ljubljanski strojni fakulteti dr. Jože Duhovnik predstavil nekaj podatkov, ki jih o drugem tiru vlada Mira Cerarja predstavlja javnosti in so pravi vzorec ekstremnega zavajanja. Dejal je, da podatke, ki jih predstavlja državni sekretar Jure Leben, kot glavni glasno-govornik Vlade RS, neresnični, zavajajoči in zagotavljajo zmedo v glavah slovenskih državljanov. Prvi podatek je razvoj. “To je magična beseda, ki je v tem primeru najbolj zlorabljena.”

Nasprotniki vladnega zakona so namreč mnenja, da je drugi tir (enotirna proga) projekt, ki bo zaključen šele leta 2026, kot enojni tir, in nato šele leta 2032 kot dvotirna proga. Izgradnja dvotirne proge po inovacijski rešitvi je sicer lahko končana v štirih letih, do leta 2022, pa očitno ne sme biti zgrajen, ker je prepoceni. “Zaradi tega so skoraj vse ocene vlade Mira Cerarja dvomljive in zavajajoče,” je povedal Duhovnik, ki ugotavlja, da vladni zakon uveljavlja nerazdelani projekt drugega tira z enim tirom brez dokončne ocene, to pa je največji posmeh varčnemu in skrbnemu Slovencu. “Ugotovimo lahko, da so vsi podatki, ki jih vlada predstavlja v svoji referendumski kampanji, problematični, neresnični in zavajajo slovenskega državljana, ki se s trdim delom prebija skozi življenje.”

Profesor Duhovnik je še omenil, da je Leben v oddaji Studio ob 17., ki jo predvaja Radio Slovenija, dejal, da bodo zagotovili kar 9000 delovnih mest, kar pa je po mnenju profesorja še največja laž in predvsem slabo poznavanje ekonomije. “Gospod Leben v tovarni nikoli ni bil in ne zna izračunati. Ta projekt, ki ga oni predstavljajo, je kvečjemu 300 delovnih mest v 14. letih za dvotirno progo, medtem ko mi v štiri letih dajemo 500 delovnih mest na razpolago.”

Duhovnik je prav tako pripomnil, da vsak, ki se vsaj malo ukvarja z investicijami, ve, da bo končna vrednost projekta najmanj 3 milijarde za dvotirno progo po trasi drugega tira (projekt vlade). “Z vladnim projektom drugi tir in nerazsodnim ukrepanjem oz. razmišljanjem bomo slovenski davkoplačevalci izgubili milijardo evrov v proračunu, z ekonomsko upravičenim projektom po različici dvotirne proge pa bomo pospešili razvoj Luke Koper in predvsem zaslužili (za SDH) dodatno 1,2 milijarde evrov.”

Zakaj si Vlada RS želi, da zakon na referendumu pade? Ker nima odgovora na tri vprašanja
Torej odgovor, ki bo služil kot izgovor za lastno jalovost, je vlada že dala. “Prvič, če zakon na referendumu pade, država ne bo podpisala pogodbe za izvajanje pripravljalnih del,” je dejal Miha Jazbinšek, ki se ukvarja s skladnostjo prostorskega planiranja in izvajanja projektov z zakonodajo. Pojasnil je še, da je vlada na objavo razpisa za izbiro izvajalcev za pripravljalna dela trase drugega tira povsem nepripravljena, še posebej za objavo v Uradnem listu EU. “Drugič, ker se je spet fiktivno in pomanjkljivo udeležila enega od razpisov za pridobitev evropskih sredstev. Tretjič, ker Vlada RS v nobenih okoliščinah ni sposobna uresničiti svoje želje, da se izvajanje projekta v celoti čim prej nadaljuje, kar pa je seveda neodvisno od njene podpore, da se glasovanje na zakonodajnem referendumu izvede v nedeljo 24. septembra 2017.” Jazbinšek tudi pojasnjuje, da je slednje vlada navedla kot razlog, zakaj bi raje videla 24. september, ne pa 22. oktober, ko bodo predsedniške volitve. “Skratka, gospod Brglez je tisto, kar je vedel in znal, zlorabil, zato, da bomo v štirih tednih razlike imeli dvojne stroške,” je dodal.

Zato so pobudniki vsakega, ki jim oporeka, vljudno povabili na javno izmenjavo mnenj. “Mi bomo na svoja omizja povabili njih, kar pa je pogojeno samo z njihovo pripravljenostjo. Ta pripravljenost pa se je doslej izkazala kot zelo slaba,” je sporočil Kovačič. Namreč, le tako državljani RS ne bodo zavedeni z lažnimi prikazi in praznimi obljubami o evropskem denarju. “Evropskega denarja še ni, ker je projekt slab in ga je moral Leben pol leta zagovarjati vsak teden na Dunaju in ne v Bruslju. Najbrž gospod Leben ve, da je celovit projekt izdelan tako tehnično, komercialno kot finančno. In tako nerazdelani projekt je sprejela vladna koalicija pred približno tremi meseci. Zato je potreben zakonodajni referendum, da se prepreči zakon, ki je uveljavil neprimeren projekt,” je še dejal profesor Duhovnik.

I. K.