fbpx

Za koga se ima ta ključavničar? Spreminjati ustavo zato, da bi se ne izvršila sodba ustavnega sodišča, je pravno nesprejemljivo!

Osnovna šola Alojzija Šuštarja (foto: STA).

Razočaran sem in žalosten. Izgubil sem zaupanje v argumentiran diskurz v politiki. Vse je bilo vnaprej prešteto,” je o odločitvi večine poslancev, ki so sprejeli sklep, s katerim se je začel postopek za dopolnitev ustave glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva, dejal direktor Zavoda sv. Stanislava Roman Globokar. Na odločitev so se preko družbenih omrežij oglasili tudi številni ugledni Slovenci, med njimi tudi nekdanji sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) Boštjan M. Zupančič in Cerarja označil za “ključavničarja”, ki očitno ne ve za koga se ima. “Spreminjati ustavo zato, da bi se ne izvršila odločba US, je ‘ex post facto law’. Pravno nesprejemljivo.” Hkrati napoveduje, da bo zadeva padla pred ESČP, saj gre za naknadno rušenje pravnomočnih sodnih odločb, podobno kot pri Sircu Ahmadu.

Tako kot so se pred dobrim tednom dni poslanci koalicije in Levice odločili, da se požvižgajo na odločbe kar treh sodišč (Vrhovno, Ustavno in Sodišče EU), so tokrat ponovili vajo in zanemarili odločitev Ustavnega sodišča. A če so s prvim dejanjem to opravičevali s tem, da želijo pomagati nezakonitemu migrantu, je zdaj toliko bolj grozno, ker so to storili v škodo otrok. Spremenila se bo namreč ustava, ki zagotavlja javno financiranje osnovnošolskega izobraževanja.

“S tem poslanci uvajajo novo prakso, kaj narediti, ko jim ni všeč razsodba ustavnega sodišča. 0,7 odstotka osnovnih šol, ki imajo zasebnega ustanovitelja, ogroža 99,3 odstotkov javnih osnovnih šol. 30.000 evrov na mesec ogroža državni proračun. Zasebne šole naj ne bi dosegale standardov znanj v državnih šolah,” ob tem našteva direktor Zavoda sv. Stanislava, pod okriljem katerega deluje katoliška osnovna šola Alojzija Šuštarja. Mimogrede. Poimenovana je prav po nadškofu, ki je imel pomembno vlogo pri osamosvajanju Slovenije, saj se je takrat med drugim javno izpostavil in pozval ljudi na volitve.

(Roman Globokar) Foto: Nova24TV

Česa je strah poslance na levici?
Menda jih je strah razmaha katoliških in muslimanskih šol. Še eno osnovno šolo smo komaj odprli v 25 letih. Kolikokrat sem pojasnjeval stvari. Iskali smo kompromisne rešitve. Vse zaman. Najbolj boli, ker so za glasovali ljudje, ki jih spoštujem in ki vedo, kakšne so zasebne šole. Vedo tudi, da ne drži, kar se je govorilo v državnem zbor,” je še poudaril Globokar.

Tudi razprava v državnem zboru pred samim glasovanjem je bila pestra. Očitki na levici so bili smešni, saj menijo, da so otroci v zasebnih šolah diskriminirani, hkrati pa so izpostavljali, da znanje ne sme biti privilegij peščice.

Vse njihove trditve so zavrgli poslanci SDS in NSi, a so na koncu ostali v manjšini in argumenti so ostali v zraku.

Nikogar ne zanimajo argumenti
Razprava na to temo pa se je odvijala tudi na družabnih omrežjih, kjer se je oglasil tudi nekdanji šolski minister Žiga Turk in zapisal, da se ustavo spreminja s tresočo roko. “Razen, kadar jo je potrebno narediti bolj socialistično. Za tak namen je trenutna večina pripravljena povoziti tudi odločitev ustavnega sodišča.”

Kot je še zapisal direktor škofovih zavodov Globokar je zaradi odločitve večine poslancev razočaran in žalosten, hkrati pa je izgubil tudi zaupanje v argumentiran diskurz v politiki. “Vse je bilo vnaprej prešteto. Nikogar ne zanimajo argumenti. Kljub vsemu gremo naprej. Za vsakim oblačnim obdobjem posije sonce. Tudi za nas bo enkrat. Enkrat bo konec te zaplankanosti!” je sklenil.

B. O.