fbpx

Zakaj vlada ne uvede kapico na energente in tako pomaga gospodarstvu?

Predsednik vlade Robert Golob, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. (foto: sta)

Marsikateri gospodarstvenik in obrtnik je nezadovoljen z vladnimi ukrepi za omilitev posledic energetske krize in zgolj z uvajanjem subvencij za blaženje energetske krize, zato nekateri tudi izpostavljajo možnost protestov ali odhod v tujino.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z odzivi gospodarstva glede učinka zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Bah Žibertova je izpostavila, da je DZ Republike Slovenije na predlog Vlade Republike Slovenije sprejel zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je na svoji spletni strani dne 16. decembra 2022 zapisalo: “Državni zbor RS je danes sprejel zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki ga je pripravila Vlada RS v sodelovanju z gospodarstvom. Pomoč gospodarstvu vključuje subvencioniranje visokih cen električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare, subvencioniranje dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij. Ocenjena vrednost ukrepov za gospodarstvo je 1,2 milijarde evrov.

Predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Kluba slovenskih podjetnikov, Trgovinske zbornice Slovenije, Združenja delodajalcev Slovenije in Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, ki so bili na predlog Slovenske demokratske stranke povabljeni na Odbor za gospodarstvo, so jasno izrazili pomanjkljivosti in skromen učinek zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize ter ob tem poudarili, da se resda veliko pogovarjajo z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, vendar njihovi predlogi v ključnih točkah niso upoštevani. Navedeno so poudarili tudi na skupni tiskovni konferenci, ki so jo organizirali na dan sprejemanja predloga zakona v Državnem zboru Republike Slovenije, in sicer 16. 12. 2022, ter ob tem izpostavili, da je ključnega pomena uvedba kapice na cene energentov oziroma električne energije.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert (Foto: STA)

Predstavniki gospodarstva izpostavljajo, da so se za to možnost odločile tudi druge države članice EU, da pa so zaenkrat od Vlade Republike Slovenije dobili le izgovore, zakaj tudi Slovenija ni sledila temu, ter dodajajo, da s takimi cenami ne morejo biti konkurenčni z drugimi državami, zato lahko v prihajajočem letu sledijo odpuščanja, prav tako tudi odhodi v tujino. Vlada Republike Slovenije je podjetja tudi pozivala, da naj podpišejo pogodbe za dobavo električne energije za prihodnje leto za 450 evrov za megavatno uro, vendar so trenutno cene elektrike veliko nižje, zato se počutijo zavedene. Marsikateri gospodarstvenik in obrtnik je nezadovoljen z zgolj uvajanjem subvencij za blaženje energetske krize, zato nekateri tudi izpostavljajo možnost protestov ali odhod v tujino.

Glede na zgoraj navedeno poslanka sprašuje: kaj bo Vlada Republike Slovenije storila za gospodarstvenike in podjetnike, ki jih je zavedla, da podpišejo pogodbe za 450 evrov za megavatno uro? Zakaj Vlada Republike Slovenije ne prisluhne gospodarstvu in uvede kapico na energente? Kaj bo Vlada Republike Slovenije storila, da ne bo prihajalo do odpuščanj in selitev podjetij v tujino?

Sara Kovač