fbpx

Zakaj Zoran Janković ni nikoli obsojen, zakaj družini ni treba plačevati davkov in jim odpisujejo dolgove? Ker mafija ščiti mafijo!

Zoran Janković ima močne politične zaveznike; na sliki skupaj z Milanom Kučanom in Branimirjem Štrukljem leta 2016. (Foto: Urban Cerjak)

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki naj bi se zdaj ponujal za novega mandatarja levice, je pred slovenskim pravosodjem, ki nas želi na vse načine prepričati, da je strokovno in pravično, nedotakljiv. Njegov policijsko-pravosodni dosje je izredno obsežen in edinstven, podoben morda le še dosjejem v državah z najtršimi vladajočimi trdorokci. Odgovor na vprašanje, zakaj je tako, pa najdemo v tem, da Jankoviće ščiti globoka država oziroma mafija. Drugačne razlage tu ni mogoče podati.

Besede, da “mafija ščiti mafijo”, smo si sposodili iz lanske izjave Žana Mahniča, nekdanjega predsednika parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Franc Kangler. Ko je Mahnič tako sodnikom kot tožilcem nastavil ogledalo v nekaterih njihovih poslih, je levi politični pol s pomočjo medijev izvedel pravi medijski linč zoper Mahniča in ne zoper tiste, na katere se je izjava nanašala. Med temi je bil tudi njihov ljubljenec Zoran Janković. Mahnič je to pospremil z besedami: “Če mački stopiš na rep, zacvili.”

Dovoljeno mu je vse, saj je Janšev nasprotnik
Uvodoma spomnimo na Jankovićevo izjavo pred leti v intervjuju na hrvaški nacionalni HRT1. Ko so ga vprašali, ali ga ne skrbi, da ga bodo nekega dne obsodili in poslali v zapor, je Janković odgovoril: “Pa niti slučajno. Jaz sem bil v vseh svojih letih na področju izvršne oblasti največji nasprotnik Janeza Janše.

Najboljši menedžer, pravljica za naivne
Če kdo nasede pravljici, da je Jankoviću uspelo zato, ker je “najboljši menedžer v državi”, se krepko moti. To so pravljice za naivne. Jankovića je za predsednika uprave Mercatorja postavil Anton Rop, ki je leta 1993 postal predsednik upravnega odbora Slovenskega odškodninskega sklada, pozneje pa finančni minister, predsednik LDS in predsednika vlade v letih 2002 do 2004. Ropovo izjavo je leta 2002 bolj po naključju ujela TV-kamera pri pogovoru med Ropom in Jankovićem na nekem dogodku v enem od ljubljanskih hotelov. Rop je Jankoviću v svojem slogu dejal: “Jaz sem te nastavil, politika te je nastavila, politično si bil nastavljen.” Odločitev o tem je upravni odbor Slovenskega odškodninskega sklada pod Ropovim vodstvom sprejel sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko so razpravljali, kdo bo postal član nadzornega sveta Mercatorja. Postavili so Zorana Jankovića, ki je bil takrat lastnik zasebnega podjetja Electa. Prav to članstvo je nato Jankoviću odprlo vrata na vrh Mercatorjeve uprave.

Močno mu je gorelo pod nogami, šteti ne zna
V času vlade Janeza Janše (2004 do 2008) je Jankoviću zaradi razkritij o poslovanju Mercatorja (doma in v tujini) pošteno gorelo pod nogami. Iz Mercatorja se je bil primoran posloviti, nekaj mesecev pozneje pa je kandidiral za župana mestne občine Ljubljana. Pri tem je veliko vlogo odigral njegov mecen Milan Kučan, tudi vodilni v Forumu 21. Vendar pa je bilo županovanje zanj in globoko državo, ki je stala za njim, premalo. Kmalu je ustanovil politično stranko Pozitivna Slovenija in leta 2011 na predčasnih volitvah v državni zbor dobil največ glasov. Mandatarstvo pa mu je spodletelo. Izkazalo se je, da ne zna šteti. V začetku januarja 2011 je namreč v državnem zboru prejel le 42 glasov (potrebnih jih je bilo 46). Mimogrede, njegova kandidatka za predsednico državnega zbora je bila Maša Kociper (danes poslanka SAB). Kljub visoki podpori globoke države in tudi takratnega predsednika države Danila Türka, mu ni uspelo postati mandatar. Iz državne politike se je bil primoran umakniti, za Večer pa je takrat pojasnil, da se njegovo udejstvovanje v nacionalni politiki ni končalo, pač pa se šele začenja. Ob tem je napovedal, da bo čez štiri leta s Pozitivno Slovenijo zmagal na volitvah, in to z večjo prednostjo. To mu seveda ni uspelo.

Priznanje Alenke Bratušek
Na Jankovićevo mesto je hitro vskočila oblasti željna Alenka Bratušek, ki je bila takrat še članica Pozitivne Slovenije in tesna Jankovićeva sodelavka, nato pa je hitela ustanavljati svojo stranko. Pozneje je v pričevanju na eni od parlamentarnih preiskovalnih komisij priznala, “da ji je Janković (v času, ko je bila predsednica vlade) večkrat sugeriral, naj ustavi policijske postopke proti njemu”.

Janković niti ob vstopu v državno politiko ni skrival, da je njegov edini projekt “boj proti Janši”. Ob tem spomnimo še, da je veliko vlogo odigral tudi leta 2008 pri oblikovanju tako imenovanega trojčka: SD pod vodstvom Boruta Pahorja, LDS pod vodstvom Katarine Kresal in Zaresa pod vodstvom Gregorja Golobiča. Že takrat je pozival ljudi, naj volijo kogar koli iz levega trojčka. Poosebljal je torej moto “proti Janezu Janši”, kar se je nato nadaljevalo in je živo še danes.

Odpisi dolgov Jankovićevim: SKB
Politično nastavljeni samooklicani menedžer je imel velike finančne in poslovne težave že v času, ko je bil lastnik Electe. Prve milijone jim je odpisala banka SKB že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Ta je bila takrat še v slovenski državni lasti, vodila pa jo je Cvetka Selšek. O tem odpisu, šlo je za okoli 8 milijonov mark (približno 4 milijone evrov), slovenski mediji niso poročali veliko. Ljubljanski odvetnik Radovan Cerjak, ki je lani spomnil na to, pa je zapisal, da se je po Ljubljani govorilo, da je bilo to plačilo za usluge, ki jih je Zoran Janković naredil nomenklaturi. Banka SKB je Electi odpisala posojila, odpisov pa niti Janković niti SKB nista javno pojasnila. Janković se je sicer izgovarjal na postopek poenostavljene prisilne poravnave, v kakršnih naj bi bilo takrat okoli 200 podjetij, vendar pa je bila Electa edina, ki je bila deležna tako darežljivega odpisa dolga, ki je izviral iz najetih posojil.

Foto: STA

Odpis 29 milijonov evrov
Lani je v javnosti završalo ob novici, da je Okrožno sodišče v Ljubljani, ki ga vodi nekdanji kriminalist Marjan Pogačnik, Jankovićevim odpisalo rekordnih 29 milijonov evrov. Tudi tokrat so potrdili poenostavljeno prisilno poravnavo za Jankovićeva podjetja iz kroga Electe (konkretno Electa holding), po katerih so jim odpisali kar 95 odstotkov vseh dolgov. Cerjak je ob tem zapisal, da je šlo za popolnoma nemoralen odpis, za katerega je vidno z aviona, da je šlo za izigravanje zakonodaje. Jankovići pa so se ob tem v javnosti predstavljali kot žrtve kljub svojemu bogataškemu načinu življenja, o čemer smo že večkrat poročali.

Odpis 8 milijonov evrov davčnega dolga
Letos pa je vnovič završalo, ko je javnost izvedela, da so Jankovićem odpisali novih 8 milijonov evrov, ki so po odločbi Finančne uprave RS (Furs) izvirali iz leta 2012. Šlo je za 4,9 milijona evrov odmerjenega davka na dodano vrednost, preostanek do 8 milijonov evrov so bile zamudne obresti. Davčno obveznost je leta 2012 odredil Furs, Electa, ki jo zdaj vodi Damijan Janković, pa se je na to pritožila. Postopek na sodišču je trajal osem let, na koncu je Vrhovno sodišče RS zadevo vrnilo na prvostopenjsko sodišče v vnovično odločanje. In glej ga, zlomka, Furs je odstopila od nadaljevanja postopka. S tem so Electo, ki je bila dolga leta največji davčni dolžnik v državi, izbrisala s seznama največjih dolžnikov. Furs ne pojasnjuje, zakaj so se tako odločili, ker gre za t. i. davčno tajnost.

Peter Jenko – nekdanji direktor FURS, ki ga je imenovala vlada Marjana Šarca. (Foto: STA)

Sosledje dogodkov pa nakazuje, da je do tega prišlo v času, ko je Furs vodil Peter Jenko, to je direktor, ki ga je na to mesto imenovala vlada pod vodstvom Marjana Šarca. Tudi slednji spada v krog Jankovićevih izbrancev, bil je član Pozitivne Slovenije in njihov kandidat za župana občine Kamnik. V času, ko je vodil vlado, pa je bil Šarec dokazano zelo podložen Jankoviću in globoki državi, ki je trdno stala za obema. No, Jenka je vlada pod vodstvom Janeza Janše 31. avgusta letos predčasno razrešila z mesta direktorja Fursa, razlogov pa nihče ni pojasnjeval. V največjih in globoki državi naklonjenih medijih pa so ob Jenkovi odstavitvi zganjali pogrom. Pred stavbo Fursa so poslali celo petkove Jenullove kolesarje. Jankovići se tudi v tem primeru odpisa davčnega dolga v javnosti delajo žrtve, nekateri mediji pa nam to prodajajo kot suho zlato.

K vsemu temu dodajmo še številne kazenske postopke, ki na sodiščih zoper Jankoviće padajo kot za stavo in zgodba je popolna.

Izjave Zorana Jankovića:

“Ko sem pred volitvami leta 2008 pozval ljudi, naj volijo kogar koli iz levega trojčka, sem resno misli. Torej proti (Janezu) Janši.” (Boj tranzicijske levice in globoke države traja še danes.)

“Naredil bom vse, da Janša volitev ne bo dobil” (april 2018). Pri tem se je zelo zmotil, ljudje so ga spregledali. Leta 2018 je Janez Janša s svojo SDS premočno zmagal (dobil je toliko glasov kot LMŠ in SD skupaj – drugo- in tretjeuvrščena na volitvah!)

“Pa niti slučajno. Jaz sem bil v vseh svojih letih na področju izvršne oblasti največji nasprotnik Janeza Janše.” (Tako je Janković odgovoril na vprašanje na hrvaški nacionalni HRT1, ko ga je voditelj vprašal, ali ga ne skrbi, da ga bodo nekega dne obsodili in poslali v zapor.)

Rop: “Jaz sem te nastavil!”

Foto: Tone Rop in Zoran Janković

Minister in nato predsednik vlade Tone Rop je Zoranu Jankoviću pred desetletjem razburjeno dejal, ko je imel Jankovićevega sprenevedanja, da nima nič s politiko, dovolj: “Jaz sem te nastavil, politika te je nastavila, politično si bil nastavljen.” Tako je Rop na enem od dogodkov v Ljubljani razburjen govoril Zoranu Jankoviću, televizijska kamera pa je to posnela.