Zakaj Zvonko Fišer, ki je kazensko preganjal duhovnike in ga je suspendiralo vrhovno sodišče, nima pravice obsojati Mahniča

Zvonko Fišer in Žan Mahnič. (Foto: STA)

Vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer je na tožilstvu podal ovadbo zoper poslanca SDS Žana Mahniča zaradi razžalitve. Izjava “mafija je zaščitila mafijo,” je po njegovem žaljiva obdolžitev. “In s tem se ne gre igrati,” je za STA dejal Fišer. Mahnič je sicer v petek vztrajal, da stoji za svojimi izjavami.

Naj spomnimo. Ustavno sodišče je v sredo do končne odločitve zadržalo tudi izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, v kolikor se nanaša na državne tožilce. Preiskovalna komisija DZ v zadevi Franc Kangler tako do končne odločitve ustavnega sodišča ne bo smela izvajati niti preiskovalnih dejanj, ki se nanašajo na tožilce, niti tistih, ki se nanašajo na sodnike. Sledil je buren odziv predsednika preiskovalne komisije Mahniča, ki je med drugim komentiral, “da imamo očitno policijsko državo, pravosodje brez nadzora in nekatere ustavne sodnike, ki ščitijo svoje kolege. Kot da bi gledal kakšen film o mafiji”.

V zvezi s temi izjavami je nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic ustavno sodišče in predsednika republike Boruta Pahorja pozval k predlogu za kazenski pregon Mahniča. Slednja predlogu nista sledila, je pa ovadbo vložil Fišer in v njej po poročanju Radia Slovenija med drugim zapisal, da je kot tožilec in kot nekdanji ustavni sodnik globoko užaljen ob Mahničevih izjavah.

Dr. Matevž Krivic. Foto: Nova24TV.

Kaj sta se dogovorila Knez in Šketa?
Mahnič se je v izjavi za novinarje, ki jo je dal sicer še pred novico o Fišerjevi ovadbi, obregnil ob poročanje nekaterih medijev, da sta se Knez in generalni državni tožilec Drago Šketa dogovorila, da tožilstvo zavrže kazenske ovadbe proti ustavnim sodnikom v zameno za to, da jih bo ustavno sodišče zaščitilo pred preiskovalno komisiji. Če to drži, je to po Mahničevih navedbah škandal prve vrste in bi morali vsi odgovarjati tako, da bi odstopili, in še kaj drugega.

Na pozive k njegovemu kazenskemu pregonu je dejal, da se slednjega veseli. “Jaz jim bom lahko dokazal, da delujejo kot mafija, oni pa meni ne bodo mogli dokazati, da ne delujejo kot mafija,” je dodal.

Ustavno sodišče. Foto: STA.

Fišer v 70. letih kazensko preganjal duhovnike, sodba po osamosvojitvi razveljavljena
Zagotovo pa je moč ugotavljati, da je Fišerjeva ovadba najmanj nehigienična, saj je Zvonko Fišer v sedemdesetih in osemdesetih letih med drugim kazensko preganjal dva duhovnika, ki sta na mestu komunističnega pokola v Cerknem postavila križ. To sta bila duhovnika Janez Lapajne in Stanislav Medvešček, ki sta leta 1975 skupaj z Amalijo Jereb dostojno obeležila kraj smrti . Njihova krivda je bila zgolj ta, da so na kraju, kjer so bili ubiti domačini iz Cerknega, postavili križ.

Ti likvidirani ljudje so bili razglašeni za “narodne izdajalce”, čeprav za to, da bi izdajali okupatorju, ni dokazov. Takratna oblast pa ni dovolila, da bi se s križem obeležilo kraj smrti in na njem molilo. Duhovnika sta dobila na sodišču pogojni kazni in plačilo sodnih stroškov.
Naj spomnimo. Leta 2011, ko je Fišer kandidiral za generalnega državnega tožilca, so na njegovo sporno vlogo opozorili goriški duhovniki. “Tožilec Fišer v primerjavi s sodnikom svojega napačnega delovanja nikoli ni priznal, obžaloval in se nedolžnim žrtvam opravičil,” je tedaj povedal Aleš Rupnik. Vrhovno sodišče je sodbo zoper duhovnika leta 1995 namreč razveljavilo z obrazložitvijo, da blagoslovitvi križa nad grobom ni mogoče pripisati političnega namena.

Seveda pa to ni edini Fišerjev greh. Poročali smo že, da je vrhovno tožilstvo pred dvema letoma Fišerja suspendiralo, saj je bil tudi kazensko preganjan zaradi očitane zlorabe uradnega položaja, za kar je zagrožena zaporna kazen do enega leta. Leta 2012 sta namreč tik pred zamenjavo vlade z odhajajočim ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem za generalnega direktorja tožilstva postavila Boštjana Škrleca, takratnega Zalerjevega državnega sekretarja. Ker vrana vrani ne izkljuje oči, je bil Fišer dva meseca kasneje že oproščen in se je lahko vrnil na delovno mesto. Mafija torej ščiti mafijo.

T. F.

 • Stajerka

  …zakaj?……zato ker še ni slišal za 2.000 let star nauk……naj prvi vrže kamen, kdor je brez greha…..pa to niso klerične blodnje in verovanje…….ampak splošno sprejeta zahodnocivilizacijska norma……
  …..pa še nekaj….. glede na to, da je pravnik, bi MORAL vedet, da zahodno pravo temelji na krščanskih dogmah (zapovedih), pa če jim je to všeč ali ne…..pa če zaprejo vse duhodnike ali ne……tako je in tako bo ostalo, dokler ne bo na sceno stopil Alah……in takrat bodo ti prvi, ki bodo jokali za Kristusom……

  • Ros

   On je totalitarni državni uslužbenec. Rentnik. Odraščal je v takšni družbi, kjer je zla komunistična partija, pod vodstvom satana določala kdo je kriv. Vprašanje, ka bi se zgodilo, če bi se uprl. Slovenija pač ni razvita svobodna družba, pač pa skupek izsiljevalcev, kriminalcev, zla in uničenih ljudi. Pa čeprav so v lepi obleki, so vsi zagrenjeni, ponižani, razčlovečeni. Pa imamo ogromno dobrih ljudi. A takšni nam vladajo s prevaro. Komunisti so ustvarili iluzijo oblasti, ljudje jim pa nasedajo, kot da brez njih ne gre. Tako zlo vlada na slovenskem. Povsem brez pravega razloga. Pač ljudje brez duše. Slovenke in Slovenci vsi trpimo, zato, da se takšni bogatijo na nepravičnih privilegijih. Ljudje umirajo zaradi tega. Nič krivi. In to je katastrofa.

   • Steiermark

    *******************************************************************************

  • JANEZ GUS

   On ima svojo puhlo komunistično glavurino sprano z bavconovim kočevskim pravom.

  • zokispoki

   Ne smes pozabiti, da so to yugo pravniki , Bavconovi komandosi ! S koncanim petokrakim faksom, ki ni vreden pol .icke hladne vode, kenede ! Temu primerno je tudi njihovo oholo vedenje !

 • Stajerka

  Čas je, da se tudi ustavni sodniki v Sloveniji zavedo, da nad njimi ni samo modro nebo, ampak vladavina prava!
  Žal se je US iz branika državljanskih in demokratičnih pravic razvilo v branik enoumja, oligarhije, mimikrije in korupcije. To ni zgolj subjektivni vtis kritičnega opazovalca, to je izkustveno in empirično dokazljivo dejstvo, ki ga razgalja …

  http://drzavljank.si/post/501072/cas-je-da-se-tudi-ustavni-sodniki-v-sloveniji-zavedo-da-nad-njimini-samo-modro-nebo-ampak-vladavina-prava

  • črnaovca

   Se strinjam s tabo in tudi mahničem, so tudi v primeru Patria ravnali kot pišeš

  • samotoje

   Zdaj je US takšno, kot ga je napovedala Jasna Murgel.

 • črnaovca

  Fantje previdno to US je dovolilo Viliju refernedum za zapravljanje našega denarja, je oprostilo Janeza. Sedfaj se sprašujem so ravnali mafijsko ali po svoji pameti?

  • Tadej Bratuša

   Vse kaj bi takoj šlo na evropko sodišče za člocekove pravice gre skoz pri nas.
   Kar pa tam nebi imelo teže pa se tukaj krivo sodi!

 • tramal

  In sedaj se upajo tile skorumpirani drekasti komunistični sodniki sploh oglašati.Vvsaki normalni državi bi taki sodniki že davno trohneli v kakšni najgloblji ječi.

  • Tovariš Tito

   velike besede človeka ki ne ve za kaj se gre

   • lena

    Tovaris Tito- zagotovo eden iz skorumpiranega pravosodja. Imam lastne izkusnje o podkupovanju v pravosodju. Ce koga zanim, obstajajo tudi dokazi! Odvetniska, druzba, KI me je zastopala (celi Sloveniji poznana), pobirala denar za svoje usluge, seveda na roke, izdajali blagajniski prejemek, izdali par racunov, vecinoma brez racuna. Denar pa si vsak lahko zamislja, kam je bil skalaniziran (za podkupovanje na sodiscih). Denar pobirali tudi od partnerja, v prisotnosti sina – obstaja ocividec.

    • Tovariš Tito

     ne pravim da se ne krade, krade se več ku kdajkoli prej. ma ne zaradi levice in socializma, ma zaradi fašistov na oblasti

 • ludvig

  …tožilska mentorica Vera Mejak je Ferlinca označila za “najbolj butastega pripravnika, ki ga je kadarkoli imela.”

  • zokispoki

   A je hotela reci, da je glup kot kanta? Sam vprasam !?

 • hermannn

  Tudi jugokomunistični režim, beograjski in ljubljanski (podobno kot vsi drugim totalitaristični režimi) sta za lastno preživetje instrumentalizirala tožilstvo in sodstvo. Toda to je bil začetek njenega konca. Zdi se, da se komunisti nikoli nič ne naučijo iz zgodovine. Pa še dobro, da se ne!

 • Ros

  Zvonko Fišer je tipičen terorist, v lepi obleki. Zlo na dveh nogah. Varnostna grožnja.

 • RATATA

  Slovenci smo pred odločitvijo,ki je ni.
  Čeprav nekam vedno vodita dve poti, lahko razumsko izberemo le tisto, ki je ni.
  Pripravljeni predpisi prava, ki so nam jih predpisali, so nas iz prava izločili, tako da za nas prava ni, so le napisani pravni predpisi, ki nam onemogočajo odločitev in preprečujejo pot.
  Ker smo Slovenci zares nori, vseeno poskušamo nekaj znotraj okvirov, čeprav vemo, da ni možnosti in upanja dočakati smiselnega, razumskega in tistega, kar bi bilo prav..
  Tu ne molitev, niti vera ne pomaga ampak le podaljšuje agonijo brezupnosti.
  Pri vsem tem, je pa najbolj za jezo to, ko nam naprej mečejo sodne inštance, Varuha človekovih pravic in parlamentarno opozicijo, čeprav je vse to le privid demokracije in v bistvu bistven razlog za podaljševanje agonije tega kaveljna // Catch-22

 • JANEZ GUS

  Zvonkota čaka paket na Dobu.Garantirano,če kurac prej ne stegne pete.S Kučanom bosta igrala šah.

 • Artur

  Udbo mafijski režim z vsemi proti narodnimi elementi drži skupaj in skupaj rovari v škodo naroda v vseh segmentih družbe na vse možne načine in ne bo se jih dalo “lustrirati” drugače kot s prisilno odstranitvijo iz vzvodov odločanja, vse enega po enega in jih obsoditi, vse drugo so pobožne želje pohlevnih državljanov in tako bo tudi ostalo do bridkega konca, ko bo vse šlo zu grunt.
  https://www.youtube.com/watch?v=DSISGmbEdBU
  To je ena izmed ostalih njihovih metod za pogubo naroda in njegove identitete ustvariti izredne razmere in v tem vladati naprej.

  Ko bodo migranti posilili vašo hčer, zaklali vašega sina, odžrli pokojnino vašim staršem, se spomnite osmerice ustavnih sodnikov, ki so omogočili te zločine
  http://demokracija.si/fokus/ko-bodo-migranti-posilili-vaso-hcer-zaklali-vasega-sina-odzrli-pokojnino-vasim-starsem-se-spomnite-osmerice-ustavnih-sodnikov-ki-so-omogocili-te-zlocine.html

  War in Europe: Migrant Invasion! (Civilization in Decline)
  https://www.youtube.com/watch?v=lHcKMhUlieo

  Too many Muslim Allahu Akbar , Christian Bus Drivers Snap
  https://www.youtube.com/watch?v=wMKK44vNZf4

  Bosnia: Hoards of Migrants march through the streets screaming “Allahu Akbar”.
  https://www.youtube.com/watch?v=zdmJlRYITi0

 • JANEZ GUS

  Taga zločinskega pizduna ,se lahko primerja samo z Berijem.Gebels je bil ciciban pred to komunistično bavconovo svinjo.

 • francelj3

  Izrodek od Zvonka Fišerja po zakonu sploh ne bi smel imeti ničesar s pravosodjem, ker je nedvoumno kršil človekove pravice. Jaz bi mu prepovedal približevanju tožilstvu in sodišču na manj kot 100 m.

 • FORT WORTH

  Mahnic je le povedal, kar se govori med ljudmi.
  Prav danes sem v trgovini med cakanjem v vrsti slisal starejsi zenski, ki sta govorili o drzavni mafiji v sodstvu.
  Primer balkanski bojevnik in se stevilni drugi primeri, zadnji in odmevni pa je o zadevi Kangler.
  Ljudje se strinjajo z Mahnicevim poimenovanjem in zlorabami, ki se dogajajo med sodniki in tozilci.
  Nekaj je potrebno storiti.

  • rabbit

   Primer Novič, primer Patrija, primer Kangler, primer Zidar in tako naprej priča, da nam vlada mafija. UDBOVSKA MAFIJA

 • radames

  …..

 • Artur

  Močno razburjeni Franc Kangler na FB: Bolje, da vam ne povem, kaj je z mojim birmancem delal sodnik, ki me je obsodil! (VIDEO)
  https://reporter.si/clanek/slovenija/razburjeni-franc-kangler-na-fb-bolje-da-vam-ne-povem-kaj-je-z-mojim-birmancem-delal-sodnik-ki-me-je-obsodil-video-741200

 • Rožle

  Po Kućanistu .. :

  “Najprej diskreditacija, potem likvidacija !!! ” …

 • WISKY 1000

  RES JE

 • Nata
 • Franc Pizdič

  OK! Mahniča bi radi preganjali! Kdo bo pa preganjal sodnike in ostalo juristično srenjo, ki ga biksa stonauro!?

 • sodnikisozločinci

  T. F.
  Tone Fornezzi, si to ti? A so te nagnali z Nedeljskega?

 • milanček

  a ti dve pokvarjeni svinji, fišer in krivic še nista gauznila?

  • francelj3

   Kje pa, saj še bavcon menda ni.

 • saturnsky23 saturnsky23

  Tale baraba Fišer je imel očeta Janko po imenu, “borca”, ki je imel močan privilegij na “Vozila gorica”Šempeter. Delavcem je skliceval partijske sestanke in s tem je vse povedano kako in kam je dogural ta “din-don”-zvonko.

 • Olga101

  Tovariš Fišer je užaljen, ker on NI mafija, ampak je Udbomafija, ker dela po diktatu Murgel?

  • Nata

   Boli ga. . . . zelo boli. Mafija in Presstituti nam vladajo.

 • Olga101

  Spomenike, Svetlane, Matevži so očitno stopili v akcijo, da opravičijo privilegije? Po načelu Spomenkinega : NI ZAKONITO, JE PA KORISTNO – obračunati s Kanglerjevo, zdaj pa z Mahničem?!!!

 • janko

  Današnji vrhovni tožilec, da je nekoč preganjal duhovnike – pa bolj neumnega folka od nas ni! Vsi najhujši rdeči prasci nam še vedno režejo kos kruha!

  • Nata

   Saj veš, kaj pišejo in flancarijo o duhovnikih !
   Pravzaprav je to razmiljanje neverjetno. . . . vsi so bili izdajalci ??
   Folk trapasti niti pomisli ne na to, kakšna je bila politična ureditev Kraljevine. . . . . da so bili komunisti tisti vsiljivci. Ki so zanetili z revolucijo državljansko vojno

 • Nata

  Tole je pripel @Artur. pa niste nič brali ??
  Saj verjamem , da imate malo časa, pa vseeno.
  http://vfokusu.com/post/497773/crni-migranski-oblaki-nad-evropo-kdo-bo-temu-zmogel-reci-dovolj-je

  • Artur

   Hvala Nata.

   • Nata

    Z veseljem !

 • Jožefa Benko

  krivic je tudi krivec ,da se dogaja toliko krivic

 • Tovariš Tito

  uredniki, si nebi raje poiskali pravih služb? ta vaš neonacistični hobi je malo dosadan ratal.

  • Olga101

   Mislite na Hanzi? Saj vemo komunizem=nacizem!

 • Ivo Coz

  Mahnič ni vzrok, ampak posledica slovenske pravosodne džungle. Sistem pa razpada in postaja vse bolj nasilen. Deja vu!

 • Poštenjakar

  Mene naj obtoži če se upa.

 • lena

  Resnica mnogokomu smrdi!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!