Zakon o drugem tiru začasno suspendiran – vrhovno sodišče zahteva oceno ustavnosti zakonov o referendumu in volilni kampanji!

Foto: STA/iStock

Vrhovno sodišče RS je pri obravnavi pritožbe zoper poročilo Državne volilne komisije o izidu glasovanja in izidu referenduma o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača – Koper sprejelo sklep, da bo na Ustavno sodišče RS vložilo zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o referendumu in ljudski iniciativi in šestega odstavka 4. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji. Kot kaže je vrhovno sodišče mnenja, da sta zakona protiustavna, zato ju ne more uporabiti pri odločanju in dokler ne bo podana odločitev ustavnega sodišča, bo postopek odločanja o tem referendumskem sporu prekinjen. 

Ustavno sodišče je sicer 28. septembra letos sprejelo odločitev, da je treba v okviru presoje referendumskega spora pred Vrhovnim sodiščem RS v presojo vzeti vse morebitne nepravilnosti, ki so ali bi lahko imele vpliv na poštenost postopka in njegov izid, med drugim tudi kršitve pravil referendumske kampanje, vključno z njenim financiranjem. Ustavno sodišče namreč zagovarja prepričanje, da je spoštovanje teh pravil nujno za zagotavljanje enakopravnega položaja organizatorjev referendumske kampanje. Ti imajo namreč vso pravico, da volivcem predstavijo svojo izbiro in razlog zanjo, pravila pa zagotavljajo tudi učinkovito izvrševanje pravice volivcev do glasovanja na referendumu.

Učinkovitost sodnega varstva pravic, ki so varovane v skladu z ustavno in zakonsko ureditvijo referenduma, je po prepričanju vrhovnega sodišča nujno. Iz tega razloga je sledilo ustavni dolžnosti in prekinilo postopek odločanja ter vložilo zahtevo za oceno ustavnosti zakonov pred ustavnim sodiščem.

Foto: iStock

Vrhovno sodišče je ugotovilo da mu odločitev o pritožbi v referendumskem sporu preprečuje zdajšnja zakonska ureditev referendumskega spora zaradi neustavnih pravnih praznin. Zakon o referendumu in ljudski iniciativi ter Zakon o volilni in referendumski kampanji namreč ne vsebujeta potrebnih vsebinskih meril in postopkovnih pravil, ki bi Vrhovnemu sodišču RS omogočila, da bi ta podal odločitev glede pritožbe v predmetnem referendumskem sporu. Zaradi tega sta v nasprotju z 2., 22. in 23. členom ustave, saj ne zagotavljata učinkovitosti sodnega varstva pravice do poštenega referendumskega postopka iz 44. člena, v povezavi z 90. členom ustave.

Vrhovno sodišče predlagalo obravnavo, ki bo absolutno prednostna
Glede na to je, da je nujna čim hitrejša razrešitev referendumskega spora, vrhovno sodišče navaja, da je nujno, da ustavno sodišče čim prej oblikuje svoja stališča. Zato ne čudi, da je to ustavnemu sodišču predlagalo, da zadevo obravnava absolutno prednostno.

N. Ž.

 • althar

  Velika, čeprav za zdaj le začasna zmaga Kovačiča. Udbomafiji se meša – Petrič, ki je že skoraj tipal milijone € za nepotrebna “pripravljalna dela” hodi naokoli ves penast.

  In spet se je izkazalo, da je imel Jaklič s svojim odklonilnim ločenim mnenjem prav.

  • samsara

   € dnar je tu, rente zaslužnim pa se še ne nakazujejo. Kaj je zdaj to za eno s*****!?

 • domovina mili dom

  Bojim se, da je lisica dala kokoš v poizkušnjo volkovom. Ker je ustavno sodišče nagnjeno na levo, se ve za rezultat. Je samo vprašanje dnevom sanj.

  • samsara

   Še čudno, da predsednica tega ni že vnapprej vsaj posredno nakazala.
   Podobno kot je namignila na možen morebiten amandma glede javnega in zasebnega šolstva.

 • xtc

  Sicer se ne slepim,vendar pa bi umrl od smeha ,če bi US zadevo spoznalo kot neustavno in prikimalo Kovačiču in zakon suspendiralo,to paa bi v kombinaciji z fire sale NLB zelo verjetno zapečatio usodo kučanove druščine,ki bi se pričela razletavati,verjetno pa bi vse skupaj,lahko povzročilo tudi povsem drugačne volilne rezultate,v kolikor bi zadeva stekla.

 • Anton

  tu ni prioriteta vprašanje čemu suspend, temveč kako je do tega dogodka sploh lahko prišlo v državi, ki sebe opredeljuje kot demokratično, pravno državo , katero vodi redni profesor Pravne fakultete v Ljubljani g. Miro Cerar ml., nosilec predavanj iz področij :

  – teorija in filozofija prava,
  – primerjalno pravo in
  – etika pravniških poklicev

  ki je med drugim sodeloval pri pisanju Ustave Republike Slovenije!

  sarkazem press

  • cosmosjasnovidec

   Z eno besedo povedano vodi jo prismuknjeni cepec butasti tovariš “cmerović”.

 • tarantela

  To ne bo spremenilo načrtovanega dela. Če je vlada financirala svojo propagando v okviru zakona, za katerega se izkaže, da je nezakonit, bo treba spremenit zakon. Ampak to ne bo veljalo za nazaj in vlada ni delovala nezakonito in novi zakon vladi ne more predpisati ničesar za nazaj.

  • montyamp

   Hahaha , kake pravnike mamo Slovenci .
   Udbopartijsko NKVD kominternovski šoder od ološa proizveden z mentorji kot je Ljubo b…………

 • Janez

  ČESTITKE !
  Cenjenemu gospodu Viliju Kovačiču !
  To
  JE DOSEGEL ON IN MI “VZTRAJNIKI ODBORA 2014”. In 166.000 podpisnikov.
  S
  SHODI BOMO NADALJEVALI ŽE – JUTRI !
  Je
  PPOLNOMA JASNO,
  DA – JE NUJNOST PO – PRAVICI IN RESNICI V JAVNIH ZADEVAH – STALNA. L.r. J. KOMENDA

 • šmentanamuha

  Mogoče pa se zgodi čudež…

 • Blaž Babič

  Zakon o Drugem tiru suspendiran, vse oči uprte v US (blog Publishwall)

 • cosmosjasnovidec

  Ta referendum je bil navadna goljufija levuharjev ter seveda komunajzarjev z pomočjo čefutarske horde.
  Najmanj tričetrt Slovenije je glasovalo proti drugemu tiru saj nobeden ni blesav,da bi sebi naložil še večje stroške kot jih ima vsak dan.
  Priredili so lističe ter jih zamenjali z originali seveda z pomočjo “kurčanovega”podkupovanja komisij ne glede ali je v kateri bil tudi desničar.
  Denar seveda naredi svoje.Referendum bi se moral vsekakor prenašati v živo po TV kanalu do zaključka ter preštetja lističev.Vsak normalen ve,da referendum ni bil pošteno opravljen.
  Jaz bom primer glasoval za drugi tir,če živim čisto na drugem koncu Slovenije in si nakopal nekajletno brezvezno plačevanje zanj.
  Z prevarami in neseznanjenjem v čem je sploh zadeva so nagovarjali in prevarali starejše ljudi kateri sploh pojma niso imeli za kaj je referendum namenjen saj tudi ni bilo pravilnega obvestila večina pa sploh o tem ničesar ni dobila.
  Komunajzerska posla pač.